Симболично значење на белото (и употреба низ историјата)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Белата е најсветлата од сите бои и за разлика од другите, нема нијанса. Тоа е боја на креда, млеко и свеж снег и како спротивно од црното , белото обично има позитивни конотации. Еве еден брз поглед на историјата на белата боја, што претставува и како се користи ширум светот денес.

  Употребата на белата боја низ историјата

  Белата во праисторијата

  Белата беше една од првите пет бои користени во уметноста, а другите се црвена , кафеава , црна и жолта . Цртежите во пештерата Ласко во Франција од праисторијата од палеолитските уметници, ја прикажуваат употребата на белата боја како бои на позадината.

  Белата во антички Египет

  Белата била почитувана боја , поврзана со божицата Изида, една од главните божици во староегипетската религија. Приврзаниците на Изида носеле бел лен, кој исто така се користел за завиткување мумии.

  Древните Египќани правеле пигменти во боја од различни извори и биле меѓу првите кои ги фиксирале боите на бела, проѕирна основа во прав за да направат различни обоени пигменти . Тие користеле и стипса, хемиско соединение направено од двојна сулфатна сол на алуминиум, поради неговата бела боја.

  Белата во Грција

  Грците ја поврзувале белата боја со мајчиното млеко. Според грчката митологија, Зевс, богот на небото и громот, бил чуван од Амалтеја (медицинска сестра) која ја хранеланего со нејзиното млеко. Затоа, млекото (и во продолжение белото) се сметало за света супстанција.

  Познатите грчки сликари користеле бело со жолто, црвено и црно во нивните слики бидејќи се сметало за основна боја. Тие користеле високотоксичен бел пигмент од олово, направен низ долг и комплициран процес. Сепак, тие не беа целосно свесни за неговите токсични својства и се чини дека немаа ни најмала идеја за опасностите што може да ги предизвика.

  Белото во Рим

  Во Рим, обичните бели тоги беа кодот на облекување за сите церемонии на кои присуствуваше секој римски граѓанин на возраст над 18 години. Одредени свештеници и судии ја носеле и тогата со широка виолетова лента на неа. За време на императорот Август, тоа беше задолжителна облека за сите Римјани кои требаше да се појават на Римскиот форум, место во центарот на градот, за важни политички, верски и општествени активности. Доколку не се облекувале како што се бара, не им било дозволено да влезат.

  Белата во средниот век

  Во 16 век белата била боја на оплакување кое најчесто го носат вдовиците. Секој витез кој бил подготвен да ја даде својата крв за црквата или за кралот, исто така облекол бела туника со црвена наметка.

  Белата во 18 и 19 век

  Белата стана модерна боја за мажи и жени во еден момент во 18 век. Мажите од повисоките класи носеа белочорапи и бели перики во прав, додека жените носеа извезени пастелни и бели наметки кои беа доста елаборирани. Подоцна, по Француската револуција, белата беше најмодерната боја и се поврзуваше со повисоките класи.

  Кралицата Викторија ја направи белата популарна боја за венчаници, кога носеше екстравагантен бел фустан на нејзината свадба. Во тоа време, белата боја беше поврзана со жалост, и затоа го налути викторијанското општество. Сепак, таа брзо стана главна боја за свадби.

  Белата во модерните времиња

  Кон крајот на 19 век, оригиналниот оловен бел пигмент користен од Грците сè уште беа најпопуларни. Сепак, хемиските компании во САД и Норвешка почнаа да прават нов пигмент од титаниум оксид, наречен „титаниум бел“. Овој пигмент беше исклучително светол и покриваше двојно повеќе од оловниот бел пигмент. Подоцна, околу 80% од белите пигменти што беа продадени беа титаниумски бели.

  На модернистичките сликари им се допадна апсолутноста на овој нов бел пигмент и многу од нив го користеа во своите слики. „Белиот плоштад“ беше апстрактна слика масло на платно на рускиот сликар Казимир Малевич, наменета да создаде чувство на трансценденција кај гледачот. Денес, повеќе од 3.000.000 тони титаниум оксид се произведуваат годишно и тој се користи во сите краеви на светот.

  Што симболизира белата боја?

  Белата епозитивна боја со многу симболика зад неа и вообичаено поврзана со добрина, безбедност, искреност и совршенство. Тоа е уредна, освежувачка и чиста боја која има многу позитивни конотации.

  • Успешни почетоци. Во хералдиката, белата боја претставува успешен почеток и вера. Во некои земји тоа е боја на жалост, но во други симболизира мир и радост. Бојата исто така означува целост и комплетност.
  • Чистота. Белата боја често се гледа во медицинските центри, болниците и лабораториите, поврзана со стерилитет и чистота. Обично се користи во такви поставки за да се пренесе безбедноста.
  • Чистота. Белата боја симболизира чистота, невиност и невиност и затоа традиционално ја носат невестите.
  • Мир. Белата симболизира мир, со многу симболи на мирот кои користат бојата. На пример, бел гулаб означува мир, а белото знаме симболизира примирје.
  • Ожалување. Во некои вери, како што е будизмот, белата боја е бојата на жалоста. Се носи на погреби како знак на почит кон мртвите.

  Симболиката на белото во различни култури

  • Свештениците на Божицата Веста во Рим облече бели облеки и превези бидејќи ја симболизира нивната лојалност, чистота и чистота.
  • Во западните култури, белата боја е симбол на елеганција, мир и чистота . Бело знаме се користи за барањепримирје или да претставува предавање. Исто така, често се поврзува со болници, ангели и свадби.
  • Во Кина, Кореја и други азиски земји, белата е бојата на жалоста и смртта. Во овие земји, традиција е да се носи бело на погреби.
  • Во Перу, белото е тесно поврзано со добро здравје, време и ангели. Перуанското национално знаме се состои од 3 ленти, 2 црвени и 1 бела. Додека црвената боја претставува крвопролевање, белата лента ги претставува правдата и мирот.
  • Индиските вдовиците можат да носат само бело бидејќи во однос на нивниот мртов сопруг. Кога една вдовица облекува бела облека, таа се одвојува од луксузот и задоволствата на животот и општеството околу неа.
  • Во христијанството, белиот гулаб и маслиновото гранче се симбол на вечниот мир . Според религијата, Бог го избрал белиот гулаб да го претставува Светиот Дух. Најчесто се гледа во христијанската иконографија.
  • Во Шри Ланка , будистите носат бела облека за време на поволни времиња и одредени церемонии. Тие го носат и на погреби во почит кон мртвите. Исламската религија ги охрабрува сите мажи да носат бело особено во петок, пред да одат во џамија на молитва.

  Позитивни и негативни аспекти на белата боја

  Белата боја има и позитивни и негативни аспекти кои можат многу да влијаат на човечкиот ум.

  Напозитивна страна, белата дава чувство на чистота и среќа бидејќи е светла боја. Исто така, дава чувство дека почнувате свежо, како чиста листа на која е подготвена да се пишува.

  Многу е лесно да се замисли што било со белата боја. Тоа е одлична внатрешна декорација во боја и многу дизајнери ја користат за да направат малите соби да изгледаат големи, воздушни и пространи. Бојата исто така може да помогне да се зголеми менталната јасност додека промовира чувство на свежина и обновување.

  Негативната страна на белата боја е тоа што може да биде блага, ладна и стерилна. Може да направи личност да се чувствува ладно и изолирано, предизвикувајќи чувство на осаменост. На човечкото око му е тешко да ја согледа оваа боја поради нејзината осветленост и сјај, па затоа треба да се избегнува премногу од неа.

  Вешокот на бело лесно може да предизвика главоболки кај некои луѓе, а исто така може да биде и светла кај точка каде што всушност заслепува. Во дизајнот на ентериер, белата треба да биде акцентирана со посветли или подоминантни бои за да стекне рамнотежа.

  Боја на личноста Бела – што значи тоа

  Ако вашата омилена боја е бела, може да каже многу за вашата личност. Еве некои од најчестите особини кај луѓето кои ја сакаат белата боја (наречена бела боја на личноста), од кои многу може да ви се применливи.

  • Луѓето со бела боја на личноста имаат тенденција да бидат беспрекорни и уредни во изгледот.
  • Далековидни се, сооптимистичка и позитивна природа.
  • Тие имаат тенденција да бидат практични, претпазливи и внимателни со своите пари.
  • Тие имаат одлична самоконтрола.
  • Тешко им е да бидат флексибилен или отворен ум. Тие, исто така, може да се мачат да ги соопштат своите потреби и желби.
  • Тие често се критични кон себе и кон другите бидејќи се стремат кон совршенство.
  • Бојата на личноста Белците внимателно размислуваат пред да дејствуваат. Тие дефинитивно не се импулсивен вид.
  • Тие имаат беспрекорни стандарди за хигиена и чистота и го очекуваат истото од другите.

  Употребата на белата боја во модата и накитот

  Белата боја многу се користи во светот на модата. Чистото бело изгледа одлично на секого без разлика на бојата на кожата или тонот. Белата е традиционална боја за невестински тоалети и исто така е популарен избор за професионална облека, која обично се носи за интервјуа и состаноци. Продавачите обично се охрабруваат да носат бело бидејќи тоа е неутрална боја која веројатно нема да го одвлече вниманието на купувачот од производите.

  Во однос на накитот, белите метали како белото злато, среброто и платината, иако не баш бели, се сметаат за модерни и стилски. Белите скапоцени камења вклучуваат бел агат, бисери, опали, месечев камен и бел жад. Додека дијамантите често се сметаат за бели скапоцени камења, во реалноста, тие се безбојни бидејќи се проѕирнистакло.

  Накратко

  Иако белата боја има неколку асоцијации, тие не се секогаш универзални. Симболиката, значењата и асоцијациите на белото зависи од контекстот во кој се гледа. Генерално, белата останува неутрална боја која интензивно се користи во модата, дизајнот на ентериер, накитот и облеката.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.