Таоистичките симболи и нивните значења

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Таоизмот или даоизмот е една од најстарите и најзначајните религии, како и духовните и филозофските традиции во кинеската култура. Потекнувајќи од богатата традиција која е развиена од повеќе различни школи, таоизмот е исто така полн со различни симболи, од кои многу се зачувани до ден-денес.

  Како што е случајот со другите религии и филозофски традиции од Далечниот Исток, повеќето таоистички симболи се чисти и едноставни во нивното значење. Тие го кажуваат она што го претставуваат и го претставуваат она што го кажуваат без премногу згрчени и скриени значења.

  Како и другите филозофии во кинеската култура, таоизмот се фокусира многу повеќе на своите пишани текстови, мисли и параболи отколку на само симболи .

  И покрај тоа, постојат неколку фасцинантни симболи на таоизмот што можеме да ги истражиме.

  Основните таоистички учења

  Таоизмот или даоизмот е учење за важноста на живеење во хармонија со Тао (или Дао ), т.е. Патот .

  Овој Тао е изворот, основната шема на Универзумот кои сите ние мора да научиме да ги чувствуваме, препознаваме и следиме. Само преку „Патот“, во таоизмот, луѓето некогаш ќе можат да постигнат мир и хармонија во нивните животи.

  За разлика од конфучијанизмот , кој исто така се обидува да постигне хармонија, но преку следење на традиција и ригидна хиерархија на предците, во таоизмот се вели дека хармонијата се постигнува со фокусирање наедноставноста, спонтаноста и „природноста“ на животот. Ова е учењето W u Wei во таоизмот кое буквално се преведува како дејствие без намера .

  Како резултат на тоа, повеќето таоистички симболи се центрирани околу идејата за да се постигне рамнотежа со природата и да се биде во мир со околината.

  Најпопуларните таоистички симболи

  Таоистичките симболи се за разлика од повеќето симболи во другите религии. Додека ова учење има неколку „стандардни“ симболи слични на она што повеќето од нас го разбираат како симболи, повеќето други симболи во таоизмот се графикони и дијаграми кои ги претставуваат учењата на таоизмот. Таоистите ќе веат триаголни и правоаголни знамиња со овие дијаграми над нивните храмови и куќи.

  Наместо секое таоистичко училиште да излезе со различен симбол за својата деноминација (како различните христијански крстови, на пример) секое училиште само леташе знаме со клучниот дијаграм што го следеше училиштето. На тој начин, секогаш кога патникот се приближувал до одреден таоистички храм, тие секогаш знаеле точно во што веруваат луѓето во него.

  1. Таиџиту (Јин Јанг)

  Симболот Таиџиту , попознат како симболот Јин Јанг , веројатно е најпопуларниот таоистички симбол и кинески симбол воопшто. Исто така, често се користи во конфучијанизмот, кој исто така се фокусира на постигнување рамнотежа и хармонија. Јин Јанг ја симболизира хармонијата помеѓу спротивните силии двојноста на сите нешта.

  Белата и црната форма на симболот често се толкуваат како „добри“ и „лоши“, како и со низа други двојни концепти, како што се женственост и мажественост, светло и темно , и така натаму.

  Иако е насликан како неподвижен предмет, се верува дека симболот Јин Јанг е во постојано движење, постојано менување на течен танц помеѓу двете спротивности.

  2. Змејови и Феникси

  И двете митолошки суштества имаат силна симболика во таоизмот. Ги наведуваме заедно бидејќи за нив обично се зборува во иста реченица. Всушност, тие често се сметаат за варијација на симболот Јин и Јанг, бидејќи змејот ја симболизира мажественоста, а фениксот ја претставува женственоста.

  Овие две суштества, исто така, долго време се сметаа како симболите на кинеските императори и царици.

  Од овие два симбола, феникс е најновото додавање. Во минатото, мажественоста и женственоста беа претставени со змеј и тигар/тигрица.

  3. Ба-Гуа

  Симболот Ба-Гуа, или Осум триаграми, е сложен дијаграм кој директно прикажува голем дел од таоистичките учења. Во овој поглед, Ба-Гуа се разликува од повеќето други религиозни или духовни симболи, кои имаат тенденција да бидат поедноставни во дизајнот.

  Ба-Гуа се состои од симболите за Врховниот Јанг, Малиот Јанг, Врховниот Јин и помалиотЈин. Околу системот Јин Јанг, има осум кругови и соодветни сложени триаграми, секој од нив претставува различна доблест:

  1. Семејство/Минато , претставена со дрво, стапало, исток и боја зелена
  2. Знаење/Духовност , претставена со рака или бои црна, сина и зелена
  3. Кариера, претставена со вода, уво , северна и црна боја
  4. Корисни луѓе/патник/татко , претставена со глава или боите сива, бела и црна
  5. Деца/ Креативност/Иднина , претставена со метал, уста, запад и боја бела
  6. Односи/Брак/Мајка , претставена со органи и боите црвена, розова и бела
  7. Слава , претставена со оган, око, југ и црвена боја
  8. Богатство , претставена со колк, и бои зелена, виолетова , и црвено

  Секој од овие осум кругови и вредности е придружен со три линии (затоа се нарекува Осум триаграми ), од кои некои се скршени (Јинлинии), додека останатите се цврсти (линиите Јанг).

  Овој комплексен симбол е една од основните компоненти на таоистичките учења и она што оваа религија го претставува.

  4. Компас Луо Пан

  Фенг Шуи компас од Мерлс Винтиџ. Погледнете го овде.

  Клучна алатка во Фенг Шуи, Луо Пан Компасот е сложен уред кој им помага на таоистите да ги проценат духовните енергии наодредено место и сфатете како да ги уредите или преуредите нивните домови според него.

  Постојат неколку различни варијанти на Luo Pan Compass, но секоја е обликувана како кружен диск со магнетен центар со повеќе нумерирани прстени околу него, секој содржи сложен симбол или таоистички систем за ориентација.

  5. Табела со пет елементи

  Слично на Ба-Гуа, табелата со пет елементи е сложена наставна алатка која ги прикажува таоистичките циклуси на генерирање и контрола како и петте елементи на Природата, според таоизмот. Тие вклучуваат:

  • Дрво (зелено)
  • Оган (црвено)
  • Земја (жолта)
  • Метал (бело)
  • Вода (сина)

  Табела со пет елементи, исто така, ги изрази сложените односи помеѓу петте елементи - Шенг циклус на создавање, Ченг циклус на прекумерно дејствување , Циклуси на нерамнотежа и многу повеќе.

  6. Таиџито Шуо

  Како што споменавме погоре, Таиџито е оригиналното име на симболот Јин Јанг. Таиџито Шуо , сепак, е името на сложениот дијаграм што го претставува Врховниот поларитет во таоизмот. Едноставно кажано, овој дијаграм ја прикажува целата таоистичка космологија како што беше сфатена тогаш.

  Симболот се состои од пет главни компоненти:

  • Празен круг на врвот што значи Вуџи или недиференцираната безвременост на Космосот
  • Подолу ерана верзија на симболот Јин јанг или Таиџито - рамнотежа и хармонија кон која се стремат сите таоисти
  • Во средината е поедноставна верзија на табелата со пет елементи, што ги претставува градежните блокови на Универзумот
  • Под графиконот со пет елементи има уште два празни круга - тие ги претставуваат „мноштвото нешта“ на светот

  Завиткување

  Тоаистичките симболи се сложени и повеќеслојни по значење. Тие бараат анализа и разбирање на принципите, филозофиите и вредностите на таоизмот за да бидат разбрани. Додека некои од овие симболи/дијаграми се релативно непознати надвор од таоизмот, други, како Јин и Јанг, станаа популарни низ целиот свет поради универзалноста и применливоста на нивната симболика.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.