Змија симболика и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Со илјадници години, змиите се сметаат за комплексен симбол или на доброто или на злото во различни култури, религии и племиња. Овие моќни суштества биле стравувани и почитувани во исто време и имаат широк спектар на симболички значења.

  Од старите Египќани до Библијата, змијата е исклучително распространет и разноврсен симбол.

  Змиите во древниот Египет

  Во текот на египетската историја, змиите биле исклучително истакнати како заштитен симбол на фараоните.

  • Амблемот на Уреја бил симбол на Wadjet, божицата змија. Како едно од најстарите божества, Ваџет се сметал за заштитник на Египет и неговиот народ, и чувар на космосот кој го штити хаосот и злото. заштита на античките кралства.
  • Понекогаш, египетската божица на месечината Изида е прикажана како половина човек, половина змија. Таа, исто така се сметаше за заштитничка на децата и жените и имаше исцелителна моќ.
  • Легендата вели дека египетскиот бог Атум, богот на создавањето, имал и изглед на змија. Се веруваше дека Атум ќе ја олее својата кожа секое утро и ќе се појави повторно роден со првите зраци на сончева светлина.
  • Во старите египетски текстови, друго митолошки суштество слично на змија наречено Ouroboros честоароганција.

   За да го завиткаме

   Во текот на историјата, змиите и нè преплашувале и нè фасцинирале. Несомнено, ова моќно и збунувачко животно е еден од најстарите и најраспространетите митолошки симболи, змијата има сложено значење.

   Во митологијата, литературата, науката и религиите ширум светот, змиите симболизираат и негативни и позитивни аспекти, вклучувајќи ја плодноста, бесмртноста, обновувањето, исцелувањето, но и злото, страста и опасноста. Ова ја прави змијата фасцинантно суштество - добро, зло и амбивалентно.

   се појави. Уроборосот бил прикажан како змија која ја голта сопствената опашка симболизирајќи ја цикличната природа на раѓањето, смртта и повторното раѓање.

  Змиите во грчката митологија

  Асклепиј со својот стап и змија

  Бидејќи змиите живеат во дупки и пукнатини на земјата, тие обично се сметаа за бранители на подземниот свет и беа емисари меѓу двата света.

  истакнат грчки мит за змиите е оној за Горгоните . Медуза е најпознатата Горгона, чија коса била направена од повеќе живи змии и чиј поглед би ги претворил смртниците во камен.

  Други времиња, Грците ги гледале змиите во попозитивно светло. Некои ги гледаа како заштитници од злите духови и знак на среќа, исцеление и плодност. Симболот на Асклепиј , богот на медицината, беше змија на стап, што сè уште го поврзуваме со медицината денес. Асклепиј честопати бил прикажуван како потпрен на дебел и тежок стап или прачка со змија која спирала околу неа.

  До денес, исцелителната прачка на Асклепиј останува симбол на здравјето и е лого за многу лекови и здравствена заштита организации и универзитети во земји ширум светот.

  Кадуцеусот прикажува змија на стап со крилја и исто така се користи како симбол на лекување денес.

  Змиите во Хиндуизам

  Господ Шива со змија околу вратот

  Сеприсутните змиипреовладуваат хиндуизмот и речиси секогаш се поврзуваат со нивните божества.

  • Претежно обожувана во северните делови на Индија, Манаса Деви, хинду-божицата на змиите, често е прикажана како со четири раце и круна полна со кобри. Се веруваше дека Манаса има моќ да лекува каснувања од змии и дека е симбол на просперитет и плодност .
  • Друго хинду божество, Шива е познат и како Крал на змиите. Тој често се прикажува како да има змија околу вратот како симбол на моќта и бестрашноста . Со тоа што носи змија на вратот и телото, тој ги штити своите следбеници од отровот на змијата.

  Во цела Индија, змиите се сметаат за чувари на светите места, богатства и извори на вода . Тие често биле поврзувани со добрата среќа и плодноста исто така.

  Змии во нордиската и келтската култура

  Од Nationalmuseet, Роберто Фортуна og Kira Ursem CC BY-SA 3.0

  Поради неговата способност да пролева, Келтите мислеле на змиите како симболи на мудрост, исцелување, повторно раѓање и трансформација. Тие исто така беа поврзани со женската моќ и плодноста бидејќи нивното природно живеалиште е меѓу плевелите и корените длабоко во Земјата - животворната утроба.

  Келтскиот бог, Cernunnos , често се поврзува со змии со рогови. Морската змија од нордиската митологија, наречена Јормунгандр , била важна фигура и претставенакругот на животот, без крај и без почеток.

  Тоа кажува дека кога христијанството дошло во Ирска, тоа е симболизирано со Свети Патрик кој ги истерал змиите од нацијата. Ова ефикасно претставува ослободување од паганските идеи и верувања кои постоеле и нивно заменување со христијанството.

  Културите на Индијанците и Мезоамериканците

  Змија со пердуви од ерата на Ацтеките

  <2 Слично на Келтите, домородните Американци исто така ги сметаа змиите како симболи на плодноста, исцелувањето и повторното раѓање,и веруваа дека крилести суштества слични на змии владеат со светот уште од почетокот на времето.

  Длабоко духовните домородци Американци ја соопштувале својата историја, мисли и идеи низ различни генерации преку различни симболи и знаци, вклучувајќи го и симболот Авању.

  Авању е цик-цак заоблено и змијовидно суштество со рогови кое било добронамерно, но многу се плашело . Поради неговата заоблена форма, често се поврзуваше со вода, молњи и грмотевици, и се веруваше дека е одговорна за сезонските промени.

  Во Мезоамерика, змиите беа многу истакнати и се сметаа за моќни суштества со натприродни способности. Едно од најважните божества беше змијата со пердуви која беше значајна меѓу Киче Маите, Ацтеките и Јукатеките Маите.

  Змиите во Библијата

  И во старото и во новото Завет, змиите се прикажани како злобни иго претставуваат искушението, измамата, гревот и подземјето.

  Најдобар пример би била приказната за Адам и Ева. Во рајската градина, Ева била измамена да јаде од забранетото овошје од змија. По овој грешен чин, Бог ги протера од Рајот. Како казна, тие повеќе не беа бесмртни и мораа да трпат цел живот тешка работа која завршува со смрт. животни. Нивниот изглед, обликот, природното живеалиште и способноста за пролевање кожа, сите подеднакво придонесуваат за сложената симболика.

  Од најраните цивилизациски записи, овие загадочни суштества биле поврзани со почетокот на светот, во чест на предците, мудрост , и се гледа како универзален симбол на мајката природа и вечноста.

  Како што видовме, различни култури имаа различни толкувања на ова мистериозно животно. Следно, ќе навлеземе во некои од најчестите симболички значења на змиите:

  1- Исцелување

  Од античките времиња, многу цивилизации сметале дека отровот на змијата е лек, а неговото пролевање кожа способност како симбол на здравје, обновување, долговечност и бесмртност.

  И денес змијата се користи ширум светот како симбол на здравствената заштита и медицината. Оваа интерпретација потекнува од античките Грци и нивниот бог на лекување, Асклепиј .

  2- Преродба иБесмртност

  Кога змијата ќе ја фрли кожата, таа се ослободува од старото и излегува обновена и преродена. Оваа симболика доаѓа и од приказот на змија како ја јаде сопствената опашка. Овој облик го претставува вечниот циклус на раѓање, смрт и повторно раѓање и е симбол на бесмртноста и континуираното обновување на животот .

  3- Создавањето и плодноста

  Многу култури ширум светот беа фасцинирани од трансформациските моќи на змијата, толкувајќи ги како симболи на создавањето и плодноста. Ова делумно се должи на нивната фалична форма што го симболизира машкиот полов орган, а делумно поради процесот на опаѓање на кожата.

  Дополнително, змиите често се поврзуваат со водата и Земјата. Тие живеат блиску до земјата или во реки, езера и мориња. Бидејќи водата е извор на целиот живот на Земјата, змиите се сметаат за симболи на создавањето. И благодарение на нивното природно живеалиште под земја и блиску до Земјата која дава живот, тие исто така ја симболизираат креативната животна сила, плодноста и плодноста.

  Змиите се бавни и неактивни во текот на зимата и летото кога Земјата е црвена и сува , симболизирајќи незрела женка. Од друга страна, тие излегуваат во сезоната на дождови кога Земјата е бујна и зелена, што претставува регенерација и нов живот.

  4- Мудрост

  Како што змијата фрла слој од нејзиниот кожа, го остава старото јас зад себе, ослободувајќи се од старото, исе метаморфозира во свежо и ново битие. Симболично, овој процес би можел да се толкува на повеќе духовно ниво. Тоа може да ја претставува нашата способност да отфрлиме сè што сме надраснале, сите лоши навики и стари верувања, подигање кон свесност и повисока духовна енергија.

  Тие се кријат во дрвјата и под земја и ефективно се камуфлираат пред да го нападнат пленот . Ова е одличен пример за интелигенцијата и итрината природа на овие големи ловци.

  5- Заштита

  Буда и Нага

  И старите Египќани и Грци го гледаа ова моќно животно како симбол на заштита и старателство. Низ светот, змиите се сметаат за чувари на светите места и храмови. Ова може да биде поврзано со набљудувањето како дејствуваат змиите ѕвечарка и кобрите кога се во опасност или загрозени. Тие се држат до својата земја и наместо да се повлечат, прикажуваат застрашувачка поза и напаѓаат.

  Познатата статуа на Буда што медитира го прикажува седечкиот Буда заштитен од змијата Нага . Нага обично е одлична кобра со една или повеќе глави. Се верува дека змијата го штити Буда што медитира од суровите елементи како што се бури и обилни дождови.

  6- Двојност, рамнотежа и хармонија

  Змијата може претставуваат две поларни спротивности. Тоа е поврзано и со водата и со пустината, со смртта и раѓањето, со машкиот иженски. Змијата често се гледа како симбол на наметлива моќ поради својата фалична форма, ја претставува мажественоста.

  Од друга страна, таа е поврзана со папочната врвца и креативната животна сила. Затоа, исто така ја симболизира женственоста и плодноста. Поврзан е и со Кундалини - божествената женска креативна енергија што лежи како намотана змија во карлицата. Кога ќе се разбуди, оваа латентна енергија ги спојува и женските и машките ентитети, симболизирајќи рамнотежа, хармонија и хомеостаза.

  Змии во соништата – симболика и толкување

  Различни култури го толкуваат сонот за змии на спротивни начини. На нив се гледа или лош знак или измама. Од друга страна, тие можат да симболизираат раст, трансформација и позитивна промена.

  • Предупредување – Ако сонувате за змија, тоа обично се толкува како предупредување дека измамник и зло човек го прекрстил вашиот пат.
  • Тајни чувства – Се верува дека ако често сонувате змии, тоа може да биде знак дека негувате некои чувства, кои може да бидат добри или лоши , кон некој што ви е важен. Исто така, се смета дека е знак дека треба да ги откриете тие скриени чувства.
  • Духовен раст – Во источноазиската традиција, сонувањето за змија го претставува будењето на заспаната женска енергија лоцирана на основата на 'рбетот, и се нарекува Кундалини. Назмијата е симбол на почетокот на патот кон просветлување.
  • Соочување со тешкотии – Стравувањето од змија во сон може да биде показател дека моментално се соочувате со некои несигурности и тешкотии во Вашиот живот. Слично на тоа, ако се борите со змијата, тоа може да значи дека се борите со некои предизвици и промени, вклучувајќи ја кариерата и личниот живот.
  • Раст и можности – Ако чувствувате дека присуството на змијата во вашиот сон не е опасно и пријателско, тоа обично означува дека заздравувањето, трансформацијата, растењето и успешното надминување на некоја тешкотија.
  • Бременост – Во некои региони, како Шри Ланка, сонувањето за змија укажува на претстојна бременост. Ова може да се поврзе со змијата како симбол на плодноста.

  Змиите во астрологијата

  Змијата е шестиот Хороскопски знак. Според кинеската астрологија, луѓето родени во годината на змијата проектираат мирен и ладен изглед и надворешност, додека внатрешно кријат огнено и страсно срце.

  Луѓето под овој знак генерално се љубезни. , весела, подготвена да помогне и да прифати нови предизвици. Тие се обично згодни, витални и имаат долг живот.

  Ако ова е вашиот знак, веројатно сте многу паметни и шармантни и имате вештина за бизнис и финансии. Иако грижлив и емпатичен, понекогаш, овој знак може да покаже љубомора и

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.