Cili është saktësisht simboli Manaia?

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Qytetërimi Maori nuk kishte një gjuhë të shkruar, duke i bërë simbolet e tyre kryesore në kulturën e tyre. Ka shumë simbole Maori që janë të njohura sot, secila me kuptimin e vet të thellë. Një simbol i tillë është Manaia. Manaia ishte një simbol i mbrojtjes dhe një krijesë mitologjike që ndikoi te Maoris. Ja një vështrim më i afërt.

  Çfarë është Manaia?

  Manaia është një krijesë mitologjike për fiset Maori. Kjo krijesë ishte një përbërje e përbërë me kokën e një zogu, trupin e një njeriu dhe bishtin e një peshku. Megjithatë, kafshët që formojnë Manaia mund të ndryshojnë dhe mund të jenë një kalë deti, një hardhucë ​​ose një balenë.

  Shumica e përshkrimeve dhe gdhendjeve të Simbolit Manaia e shfaqnin atë anash. Maori besonin se kjo krijesë ishte lajmëtari midis mbretërisë së vdekjes dhe botës së gjallë. Këta njerëz mbanin simbolin për mbrojtje pasi Manaia ishte një kujdestar dhe bartës i fuqive të mbinatyrshme.

  Megjithëse kultura Maori vuajti kolonizimin e forcave evropiane, Manaia është ende i pranishëm midis fiseve të mbijetuara. Maori e përdorin këtë simbol për të shmangur të keqen dhe për të mbrojtur veten dhe të dashurit e tyre. Edhe në ditët e sotme, Manaia është një motiv i zakonshëm në gdhendje dhe bizhuteri.

  Simbolizmi i Manaia

  Gdhendje në Pounama e simbolit Manaia nga Sarang. Domain Publik.

  Këtu janë disa nga gjërat që simbolizonte Manaia.

  • Asimbol i mbrojtjes: Për Maori, përfaqësimet e Manaias si një përbërje e shpendëve, njeriut dhe peshkut simbolizonin mbrojtjen në të gjitha sferat. Zogu qëndronte për domenin e Manaias në qiej, njeriun, për fuqinë e tij në tokë. Së fundi, bishti i peshkut përfaqësonte mbrojtjen dhe domenin e tij në det. Një gamë kaq e gjerë forcoi idenë që Manaia të ofronte mbrojtjen e saj kudo ku shkonin Maori.
  • Lajmëtar: Meqenëse shumica e përshkrimeve të Manaia-s e tregojnë atë në profil, Maori besonin se njëra anë i përkiste mbretërisë së vdekjes dhe tjetra , në botën e të gjallëve. Në këtë kuptim, Manaia ishte një lidhje dhe një lajmëtar me të vdekurit.
  • Manaia, Udhërrëfyesi Shpirtëror: Maori besonte se Manaia do ta vendoste veten mbi supin e dikujt si një zog për të mbrojtur shpirtin nga çdo e keqe. Pasi të kishte mbaruar koha jonë në këtë botë, Manaia do ta drejtonte shpirtin në vendin e tij të përjetshëm të prehjes.

  Rëndësia e Manaia-s

  Për shkak të simbolikës së saj të pasur, maoritë e përdornin Manaia-n si një amulet dhe e mbanin shpesh. Manaia ishte dëshmi e lidhjes së ndërlikuar të këtyre fiseve me botën shpirtërore. Disa burime madje i referohen Manaia-s si engjëlli mbrojtës i kësaj kulture.

  Variacione dhe artikuj të ngjashëm

  Që kur maori mbërritën për herë të parë në Zelandën e Re në shekullin e 13-të, Manaia ka pasur shumë ndryshime. TëMaori vijnë nga kulturat polineziane, kështu që nuk është çudi që ata kanë simbole të ngjashme me Manaia. Për të përmendur disa, kulturat e Havait dhe Ishullit të Pashkëve kanë gjithashtu imazhe të ngjashme me Manaia.

  Manaia kishte një rëndësi të madhe për Maorët për shkak të aspekteve që përfaqësonte. Falë kësaj, ajo arriti të mbijetojë periudhën e kolonizimit dhe mbeti një simbol i fuqishëm për fiset e mbetura. Në ditët e sotme, Manaia vjen në shumë variacione dhe nuk i ngjan më kompozitit të trefishtë.

  Në gdhendjen moderne Pounamu, Manaia ka lidhje me simbole të tjera Maori, duke ndryshuar formën e saj origjinale. Sido që të jetë, gdhendësi gjithmonë ndikon në formën përfundimtare të Manaia. Maori përdorin ende gdhendjet dhe bizhuteritë e Manaias në gjerdan dhe amuletë.

  Me pak fjalë

  Manaia dhe variacionet e saj të shumta janë ndër simbolet më të njohura në kulturën Maori. Si një simbol i mbrojtjes, Manaia shihet si një mbrojtës kundër së keqes. Për të mësuar rreth simboleve të tjera të njohura Maori, kliko këtu .

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.