Духовно значење и симболика на жаби

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Жабите ја населуваат планетата заедно со луѓето илјадници години, и во текот на овој период тие се здобија со различни симболички значења.

Понекогаш прикажан како проклетство на човештвото, најавувајќи помор и чума, а понекогаш како предзнаци за среќа, кои носат плодност, изобилство и заштита, симболиката на жабите е сложена, а понекогаш и контрадикторна.

Ајде да ги погледнеме жабите, нивното духовно значење и што претставуваат во различни култури.

Жаби – Краток преглед

На прв поглед, жабите можеби изгледаат непривлечно поради нивниот изглед и околината во која обично живеат, но тие се всушност клучни за екосистемот. Нивната исхрана се состои од инсекти, што помага да се намали наездата во околината. Тие, исто така, лачат супстанции од нивната кожа кои се користат како клучни состојки за антибиотици и лекови против болки .

Некои жаби се отровни и мора да се постапува со нив внимателно, но генерално, жабите се доста чувствителни и ранливи суштества поради нивната структура на телото. Тие јадат, пијат, а понекогаш дури и дишат преку нивната кожа, што значи дека лесно можат да апсорбираат елементи и туѓи материи од нивната околина.

Ова е причината зошто во моментов многу видови жаби се загрозени. Природни и вештачки закани како што се уништување на природното живеалиште поради хемикалии и остатоци од дрога, водазагадувањето, климатските промени, киселите дождови и глобалното затоплување резултираа со смрт или тешки деформитети при раѓање кај жабите .

Што претставуваат жабите - општа симболика

Истражувачите имаат откриле дека жабите постоеле уште пред 250 милиони години , многу порано од ерата на диносаурусите. Оттогаш, тие еволуирале многу пати, од она што првично беше мал водоземец, со рамно тело, до жабите што ги знаеме денес.

Со толку долга историја, не е изненадувачки да се видат длабоко вградени во различни култури. Како резултат на тоа, има многу симболика, митови и навики околу овие амфибиски суштества, пренесени од духовните верувања и древните традиции.

Еве некои од духовните концепти поврзани со жабите.

Смрт, повторно раѓање и духовна трансформација

Слично како пеперутките , одредени аспекти од животот на жабата се однесуваат на обновувањето, повторното раѓање и трансформацијата.

Во текот на нивниот животен циклус, тие почнуваат од едноставно јајце, потоа еволуираат во полноглавци и на крајот, се претвораат во целосно формирани возрасни жаби, способни не само да пливаат во вода, туку и да се движат низ земјата .

Како резултат на овие значајни физички промени низ кои поминуваат во секоја од овие фази, нивниот животен циклус е често поврзан со трансмутација и духовна трансформација .

Така, како што поминува жабатацелосна метаморфоза, таа може да претставува трансформација на личноста штом ќе се ослободи од мрачното минато или жалењето што можеби го спречувало.

Жабите исто така ја отфрлаат кожата како змии, но не само што ја оставаат зад себе. Наместо тоа, тие ја туркаат осипената кожа во устата и ја консумираат за да го рециклираат својот отпад. Оваа навика се сметаше за симбол на повторното раѓање од некои древни култури, како што е племето Олмеки, најраната позната голема мезоамериканска цивилизација.

Затоа нивниот бог на повторното раѓање е крастава жаба која повторно се раѓа со конзумирање на самата себе, со што го продолжува циклусот на смртта и повторното раѓање.

Прилагодливост, обновување и нови почетоци

Поради нивната амфибиска природа (способноста лесно да живеат на земја и вода), се смета дека жабите претставуваат промена и способноста да се прилагодат на различни околности.

Некои луѓе веруваат дека кога жаба често се појавува пред вас, тоа е потсетник да ја прифатите промената и да не се плашите бидејќи тоа е можност за раст и подобрување.

Исто така, жабите имаат тенденција да станат поактивни во пролет, кога времето повторно ќе почне да се затоплува. Ова е уште една метафора зошто тие се поврзани со обновување и нов почеток.

Плодност, породување и репродукција

Жените жаби можат лежат дури 30.000 јајца секоја година, во зависност од видот. Ова е еден одпричините зошто тие биле поврзани со плодноста во некои култури.

Еден пример е културата на древна египетска која ја обожаваше Хекет, божицата на породувањето. Според египетската култура, Хекет е прикажан како жаба или како жаба со женско тело.

Се верува дека таа има моќ над телото и животот на бебето во утробата и безбедноста на мајката и детето за време на породувањето и породувањето. Така, бремените жени често носеле амајлии во форма на жаба и се молеле за безбедно породување.

Исцелување, чистење и заштита

За некои култури, жабите симболизираат исцелување и заштита . Келтите ги нарекувале жабите како владетели на Земјата и ги поврзувале животните со исцелување и чистење бидејќи тие често се наоѓаат во близина на извори на вода како бунари и реки, кои биле свети за Келтската култура .

Домородните обичаи во Северна и Јужна Америка и некои делови од Европа, исто така, ги гледаат жабите како исцелители и споменуваат дека нивните песни можат да содржат божествени моќи да ги избркаат злите духови.

Во средновековно време, Британците користеле „жаба-камен“, за кој се верувало дека е земен од главата на жаба, како противотров на отровот. Се верувало дека овој камен ја менува бојата или се загрева при откривање токсини, што му овозможува на носителот да избегне труење.

Во меѓувреме, во Јапонија, жабите претставуваат заштита, особено кога патуваат. Ова е причината зошто многу Јапонцичестопати носеле со себе амајлија од жаба пред да заминат на патување. Јапонскиот збор за жаба е „каеру“, што исто така значи „враќање“.

Неколку други култури исто така веруваат дека жабите се духовни гласници испратени да ги исчистат луѓето од негативните мисли и да им овозможат да го прифатат нивното вистинско јас.

Непознавање на нечии ограничувања

Во источните земји, постои позната приказна за жаба која била заробена на дното на бунарот.

Со неговата визија и животни искуства ограничени во границите на ѕидовите околу бунарот, жабата се фалеше со својата убавина и знаење, не знаејќи дека надвор го чека многу поширок свет. Оттука потекнува и најпознатата фраза „Како жаба на дното на бунарот“.

Ова најчесто се користи за да се опише личност која е неука и кратковидна или некој што има тесно гледиште поради неговите ограничени искуства и површно разбирање на светот.

Богатството, среќата и просперитетот

Се верува дека жабите се предвесници на богатство, просперитет и добра среќа. Во кинеската култура, на пример, постои дух од жаба наречен Чинг-Ва Шенг кој носи добра среќа , просперитет и исцелување за бизнисот.

Тие имаат и триножна златна жаба наречена Џин Чан, за која се вели дека ќе се појави на полна месечина во близина на куќите што ќе ги приматблагослови. Ова е причината зошто жабата за пари е популарен шарм за фенг шуи што најчесто се поставува во живеалишта и бизниси во Кина.

Во Панама, практично насекаде можете да видите златни жаби. Освен што е национално животно на земјата, локалното население го поврзува и со добрата среќа.

Според локалните легенди, златната жаба се претвора во вистинско злато по нејзината смрт, а секој што ќе се сретне со неа додека е жив ќе добие богатство и изобилство. Како такви, сликите на животното ќе бидат испечатени на кошули, лотарија, списанија и сувенири за среќа.

Завиткање

Жабите постојат повеќе од 200 милиони години и се суштински дел од екосистемот. Низ овие години, тие поминаа низ толку многу промени, а овој процес на еволуција, заедно со нивниот природен животен циклус, ги направи симбол на повторното раѓање и трансформација.

Набљудувајќи ја оваа еластична природа на жабите, луѓето низ различни култури ги поврзуваат со плодност , изобилство , повторно раѓање, исцелување, заштита , и нови почетоци .

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.