Ѕвездата на Бабалон

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Ѕвездата на Бабалон е симбол на божицата Бабалон. Додека општата претстава на симболот прикажува седумкрака ѕвезда заклучена во круг, често со пехар или грал во центарот. Некои варијации имаат и букви и други симболи. За да разбереме што симболизира ѕвездата на Бабалон, важно е да се знае кој бил Бабалон.

  Кој е Бабалон?

  Персоната поврзана со ѕвездата е Бабалон, наизменично означена како Скарлетната жена, Мајката на гнасотијата и Големата Мајка. Таа е важна фигура во окултниот систем наречен Телема.

  Се вели дека во нејзиниот бог облик, Вавилон добива облик на света курва . Нејзиниот примарен симбол се нарекува Чаша или Грал. Таа е сопружник на Хаос, кој исто така се смета за „Татко на животот“ и машка персонификација на идејата за Креативниот принцип. Името „Вабалон“ можеби е изведено од неколку извори.

  Прво, постои очигледна сличност со античкиот град Вавилон. Вавилон бил главен град во Месопотамија и составен дел на сумерската култура. Случајно, сумерскиот бог Иштар исто така има блиска сличност со Бабалон. Самиот Вавилон е град кој многупати се споменува во Библијата, обично како слика на прекрасен рај кој на крајот пропаднал. Како такво, ова служи како предупредување против злата на декаденцијата и е анекакво претчувство.

  Како изгледа Бабалон?

  Како лик, Бабалон често е прикажан како носи меч и јава на Ѕверот. Се вели дека:

  … „Во левата рака ги држи уздите, симболизирајќи ја страста што ги обединува. Во десната рака ја држи горе чашата, Светиот грал кој гори од љубов и смрт. (Книга за Тот).

  Општо земено, се вели дека Бабалон ја претставува ослободената жена и целосниот, неизвалкан израз на нејзиниот сексуален импулс.

  Двојството на жената

  За оваа асоцијација зборува дури и етимологијата на нејзиното име. Babalon значи злобен или див, директно преведен од Енохијан, одамна заборавен јазик последен пат забележан во приватните списанија и кореспонденции на Џон Ди и неговиот колега Едвард Кели во Англија од крајот на 16 век. 2>Познатиот окултист и писател Алестер Кроули ги зеде овие рани наоди и ги усвои во неговиот сопствен систем за да најде сличности со Книгата на Откровението на Библијата. Тој беше оној кој го даде името Бабалон на чудната жена што јаваше на Ѕверот на Апокалипсата и го сметаше за канцеларија што може да ја има жива жена.

  Оваа Скарлет жена што Кроули ја воведе и вгради во неговите дела претставува извор на инспирација, сила и знаење.

  Што претставува ѕвездата на Бабалон

  Во Телемичката литература, концептот на ѕвезда содржана во Бабалон еонаа на мистичниот идеал, идејата да се сака да се стане едно со сите.

  За да се постигне ова, од жената се очекува ништо да не негира, туку да стане совршено пасивна кон сè во светот и да дозволи секакви на искуства да се појават и да се почувствуваат. Со други зборови, таа е наменета да се остави себеси во целината на сензацијата. Преку ова, мистичното рамниште доаѓа во директен контакт со физичкиот живот, создавајќи целосно сурово искуство кое постои за да се ужива. Овој процес очигледно ја има во своето потекло кариерата на дамата на ноќта.

  Денес, Ѕвездата на Бабалон се користи како симбол на следбениците на Бабалон.

  Wrapping Up

  На многу начини, Скарлетната жена е еднаква на она што денес го сметаме за олицетворение на откорната слобода, иако дефинитивно со еони пред нејзиното време. Така, ѕвездата поврзана со нејзината вера еволуираше и стана северна ѕвезда, или водич за секоја жена чија потрага е да се предаде на повисок ред на размислување - оној на целосно потчинување на сетилата.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.