Елеутерија - грчката божица на слободата

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Многу грчки богови се познати до ден-денес по својот уникатен изглед, митови и карактеристики. Меѓутоа, постои една божица за која знаеме многу малку, иако звучи дека требало да има поголем удел во грчката митологија. Тоа е Елеутерија – грчката божица на слободата.

  Концептот на слободата е доста чест во грчката митологија. На крајот на краиштата, античките Грци го смислија концептот на демократија. Дури и во нивната политеистичка религија, забележливо е дека грчките богови не ги ограничуваат слободите на луѓето толку многу како боговите на другите религии.

  Па, зошто Елеутерија не е попопуларна? А што воопшто знаеме за неа?

  Која е Елеутерија?

  Елеутерија е релативно мало божество кое штотуку се обожавало во градот Мира од Ликија (денешниот град на Демре во Анталија, Турција). Монети од Мира со ликот на Елеутерија е прикажан на нив се пронајдени во Александрија во Египет.

  Извор: CNG. CC BY-SA 3.0

  Името на Елеутерија на грчки буквално значи Слобода, што е тренд што можеме да го видиме и во другите религии со божества поврзани со слободата.

  За жал, навистина не знаеме многу повеќе за самата Елеутерија. Се чини дека нема зачувани митови и легенди за неа, а таа не комуницирала многу со други божества од грчкиот пантеон. Не знаеме како биле другите грчки боговиповрзани со неа. На пример, дали имала родители, браќа и сестри, партнер или деца не е познато.

  Елеутерија како Артемида

  Вреди да се напомене дека името Елеутерија се користи како епитет за Грчка божица на ловот Артемида . Ова е соодветно бидејќи Артемида е и божица на дивината како целина. Исто така, забележливо е дека Артемида никогаш не се омажила ниту се населува во грчката митологија.

  Ова ги натера некои да веруваат дека Елеутерија можеби е само друго име за Артемида. Исто така, би имало смисла и географски бидејќи Артемида се поклонувала во грчките провинции на денешниот западен брег на Турција. Всушност, едно од првобитните седум чуда на античкиот свет бил Храмот на Артемида во Ефес . Тоа е недалеку од провинцијата Анталија, каде што порано беше градот Мира.

  Сепак, иако врската помеѓу Артемида и Елеутерија е секако можна и иако тоа би објаснило зошто не знаеме многу за нешто за Елеутерија, навистина нема конкретни докази за да се докаже оваа врска. Дополнително, римската варијанта на Артемида - божицата на ловот Дијана - дефинитивно не е поврзана со римската варијанта на Елеутерија - божицата Либертас. Значи, шансите се дека едноставно нема врска помеѓу двете, освен зборот елеутериа кој се користи како епитет за Артемида.

  Елеутерија како Афродита иДионис

  божицата на љубовта и убавината Афродита како и богот на виното Дионис исто така се спомнати покрај епитетот елеутерија . Меѓутоа, се чини дека има уште помала врска меѓу овие две божества и божицата Елеутерија, отколку со Артемида. Значи, најверојатно луѓето само ги поврзувале виното и љубовта со концептот на слободата и тоа е сè што имало во тоа.

  Елеутерија и Либертас

  Како и повеќето други грчки божества, Елеутерија исто така има Римски еквивалент - божицата Либертас . И, за разлика од Елеутерија, Либертас всушност бил доста популарен, па дури и голем дел од политичкиот живот во антички Рим - од времето на Римската монархија, до Римската Република, па сè до Римската империја.

  Сепак, не е целосно јасно дека Либертас бил директно под влијание на Елеутерија, иако тоа обично било случај со повеќето грчко-римски божества како Зевс/Јупитер, Артемида/Дијана, Хера/Јуно итн. 2>Сепак, се чини дека Елеутерија била толку ретко обожувана и слабо позната што Либертас можеби е оригинална римска креација, на кој било начин не е поврзана со Елеутерија. Повеќето митологии имаат божество на слободата, така што не е невообичаено Римјаните да го смислиле и ова. Ако е така, ова би ја направило врската Елеутериа/Артемида малку поверојатна бидејќи би била помала недоследностдека нема врска помеѓу Либертас и Дијана.

  Во секој случај, сопственото влијание на Либертас дефинитивно се протега и во иднината, а многу современи симболи во Европа и САД се неговото директно продолжение. Американскиот симбол Колумбија и самата Статуа на слободата се два главни примери за тоа. Но, бидејќи не постои цврста врска помеѓу Либертас и Елеутерија, не можеме навистина да и' се припише на грчката божица како претходник на таквите модерни симболи.

  Симболиката на Елеутерија

  Популарна или не , симболиката на Елеутерија е и јасна и моќна. Како божица на слободата, таа всушност е многу силен симбол на античката грчка религија. Дури и грчките пагани денес потврдуваат дека концептот за слобода е камен-темелник на нивната религија .

  Од таа гледна точка, веројатна причина за недостатокот на популарност на Елеутерија може да биде тоа што сите грчки богови и божиците порано ја претставувале слободата. Како прво, тие самите мораа да се ослободат од тиранското владеење на титаните. После тоа, боговите го оставија човештвото на повеќе или помалку самоуправување и не ги оседнуваа луѓето со никакви конкретни заповеди или прописи. личен интерес за тоа - не толку да се владее на авторитарен начин. Значи, култот на Елеутерија може да не се проширил надалеку едноставнозатоа што повеќето Грци не гледаа потреба од специфично божество посветено на слободата.

  Заклучок

  Елеутерија е фасцинантно грчко божество и по тоа што го претставува и поради тоа колку е слабо позната . Таа е тип на божица што би очекувале да ја обожаваат ширум земјата од страна на слободољубивите демократски наклонети Грци. Сепак, веројатно едвај се слушнала за неа надвор од Мира, Ликија. Сепак, љубопитниот случај на недостаток на популарност на Елеутерија не ја одзема нејзината важна симболика како божица на слободата.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.