Елевзински мистерии - симболика и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Елевзинските мистерии го претставуваат најголемиот, најсветиот и најпочитуваниот култ во античка Грција. Елевзинските мистерии кои датираат од микенскиот период се славење на мајката и ќерката како што е кажано во „Химната на Деметра“. Тоа е приказна за измама, победа и повторно раѓање што нè воведува во променливите сезони во годината и култ чиј механизам беше голема мистерија. Фестивалот беше толку почитуван што повремено доведуваше до прекин на војните и Олимпијадата.

  Потеклото на Елевзинските мистерии

  Потеклото на фестивалот е класична комбинација на приказни во приказна. За да го разбереме вистинското раѓање на култот, треба да се вратиме на почетокот на љубоморните дела на кралот на грчките богови, Зевс .

  Деметра , божицата на плодноста и неговата сестра, била заведена од човек по име Иасион. Кога го видел тоа, Зевс фатално го удрил Јазион со гром за да може да ја земе Деметра за себе, заедница што ја родила Персефона. Персефона подоцна ќе стане предмет на желбата на Адес , богот на подземјето.

  Хад побарал од Зевс неговиот благослов да се омажи за Персефона на што Зевс се согласил. Меѓутоа, свесен дека Деметра никогаш нема да се согласи вечно да ја изгуби својата ќерка во подземјето, Зевс договорил Хадес да ја киднапира Персефона. Тој го направи тоа барајќи ја Гаја , мајката на животот да засадиубави цвеќиња во близина на живеалиштето на Деметра за да може Хадес да добие шанса да ја грабне младата Персефона додека таа ги кубела. Деметра потоа залудно го шетала целиот свет во потрага по својата ќерка.

  Во својата потрага, која ја направила додека била преправена како човек, Деметра дошла во Елевсида каде ја примила кралското семејство Елевзија. Елевзиската кралица Метанеира ја назначила Деметра за чувар на нејзиниот син Демофон, кој станал силен и здрав како бог под грижата на Деметра. PD

  Љубопитна зошто нејзиниот син станува толку боголичен, Метанеира во една прилика ја шпионирала Деметра. Таа ја затекнала Деметра како поминува покрај момчето преку оган и врескала од страв. Во тој момент Деметра го откри своето вистинско јас и ја обвини Метанеира дека го прекинала нејзиниот план Демофон да го направи бесмртен. Таа потоа му нареди на кралското семејство да и изгради храм во Елевсида каде што ќе ги научи како да и се поклонуваат. цел свет со глад. Во тоа време другите богови, лишени од нивните жртви што гладните луѓе не можеа да ги обезбедат, го повикаа Зевс да ја открие локацијата на Персефона и да ја врати на Деметра. Меѓутоа, додека Персефона го напушташе подземјето за да се врати на земјатаа на мајка ѝ, таа беше измамена да јаде семки од калинка. Бидејќи јадела храна од подземјето, никогаш не можела вистински да ја напушти и била принудена да се враќа на секои шест месеци.

  Последниот чин на оваа драма на боговите се одвивал во Елевзида каде Персефона излегла од подземниот свет во Плутонската пештера. Плутонската пештера е пронајдена во средината на Елевсида и се верувало дека ги обединува енергиите на земјата и подземниот свет. на човештвото, а потоа објави дека ќе им донесе среќа на сите кои ќе учествуваат во мистериите и верските обреди на нејзиниот култ. Со култот потоа требаше да претседаваат првосвештениците познати како јерофанти. Хиерофантите потекнуваат од две избрани семејства и нивниот факел се пренесувал од колено на колено.

  Симболиката на Елевзинските мистерии

  Елевзинските мистерии носат неколку симболични значења, сите извлечени од митот и причината фестивалите започнале на прво место.

  • Плодност – Како божица на земјоделството, Деметра е поврзана со плодноста. Нејзе и се припишуваат растот и приносот на посевите.
  • Преродба - Оваа симболика е изведена од годишното враќање на Персефона од подземјето. Кога Персефона повторно се соединува со нејзината мајка,светот влегува во пролет и лето, симболизирајќи нови почетоци и повторно раѓање. Како што таа заминува, се претвора во есен и зима. Ова било старогрчкото објаснување за годишните времиња.
  • Духовно Раѓање – Се вели дека иницијаторите кои учествувале во Елевзинските мистерии доживеале духовно раѓање и биле соединети со божествениот дух на вселената.
  • Патување на душата – Оваа симболика е изведена од ветувањата што се вели дека им биле дадени на иницијаторите за време на кулминацијата на фестивалот. Тие биле научени да не се плашат од смртта, бидејќи смртта се сметала за позитивен фактор, а потоа им биле ветени одредени придобивки во задгробниот живот. Овие придобивки им се познати само на иницијаторите бидејќи се заколнаа на тајност и никој не се осмели да ги открие.

  Елевзинскиот фестивал

  На Елевзинскиот фестивал му претходеше она што беше познато како ситни мистерии кои делуваа како подготовка за главниот фестивал. Овие помали мистерии кои беа спроведени во месеците февруари и март вклучуваа ритуалистичко миење на верниците во светите реки и жртви во мали светилишта.

  По малите мистерии, тогаш дојде маршот на свештениците и иницијаторите, познати и како Мистаи, од Атина до Елевсида. Поворката се карактеризираше со пеење, играње и носење на свети предмети кои вклучуваа факели, мирта, венци, гранки, цвеќиња,либации и церемонијални садови како што се кернои, племохои и тимијатерии.

  поголемите мистерии беа извршени во месеците септември и октомври и беа отворени за секој што зборува грчки и не извршил убиство. Тие вклучуваат ритуалистичко миење во море, тридневен пост проследен со ритуали кои се изведуваат во храмот на Деметра. Финалето на фестивалот се одржа во салата за иницијација, која беше храмот Телестерион. Откритијата дадени на иницијаторите во овој момент беа направени по заклетвата за тајност. Она што е општо познато е дека им биле ветени некои придобивки во задгробниот живот и дека обредите на иницијација се изведувале во три фази:

  • The Legomena – Лабаво преведено значи „речените работи ”, оваа фаза се карактеризираше со рецитирање на авантурите на божицата и церемонијалните фрази.
  • Dromana – Лабаво преведено како „сработени работи“, оваа фаза се карактеризира со реприказ на епизодите од митовите на Деметра.
  • The Deiknymena – Лабаво преведено да значат прикажани работи, оваа фаза беше само за иницираните и само тие знаат што е тоа што им се покажа.

  Во завршниот чин се истури вода од садот Племохое, при што едниот беше свртен кон Исток, а другиот кон Запад. Ова беше направено за да се бара плодноста на земјата.

  Завиткување

  ЕлеусинМистериите се гледаа како начин на барање скриено знаење и се слават повеќе од 2000 години. Денес фестивалот го слават членовите на црквата Aquarian Terbanacle кои го нарекуваат фестивал на пролетните мистерии.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.