Китсуне - Деветопашка лисица од јапонската митологија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Кицуне јокаи (духови) во јапонскиот шинтоизам се популарен и широко распространет мит. Овие магични лисици со повеќе опашки можат да се преобразат во луѓе, да поседуваат луѓе како демони или да ги шармираат луѓето да ги извршуваат своите налози. Тие можат да го направат сето тоа, и повеќе, или во служба на добронамерниот ками бог Инари или едноставно од чиста палавост или злонамерност.

  Што се Китсуне?

  Името Kitsune на јапонски буквално се преведува на лисица . Бидејќи јапонската култура поминала милениуми коегзистирајќи со многуте црвени лисици на островите во Јапонија, не е изненадување што луѓето таму развиле безброј митови и легенди за овие паметни и мистериозни животни.

  Митовите за китсуне го олеснуваат разлика помеѓу обични лисици и китсуне јокаи – обичните лисици имаат само една опашка додека животните јокаи имаат две, три, па дури и до девет опашки. Уште повеќе, според шинтоистичките митови, колку повеќе опашки има кицун, толку е постар и помоќен.

  Моќите на Китсуне

  Китсуните се моќни јокаи кои имаат многу моќни способности. Покрај нивната итрина и интелигенција, тие се и вешти волшебници и можат да ја користат својата магија за широк спектар на цели.

  • Kitsune-Tsuki – Possession

  Терминот kitsunetsuki или kitsune-tsuki преведува Состојбата на опседнатост одлисица . Ова е една од препознатливите способности на помоќните китсуне јокаи. Додека таквите имоти понекогаш се прават во согласност со волјата на Инари, во повеќето митови за кицуне постои злонамерна намера зад кицуне-цуки.

  Долго време, оваа измама од митските јапонски лисици беше стандардното објаснување за огромен број ментални услови, и за доживотни состојби и за оние развиени подоцна во животот.

  Настрана од таквите случаи, сепак, се верувало дека кицуне-цуки обично се прави на млади девојки. Се вели дека лисиците јокаи поседуваат јапонски моми со тоа што влегуваат во нивните тела преку ноктите или меѓу градите. По кицуне-цуки, лицата на жртвите понекогаш се менуваа во потенок и издолжен облик и се вели дека луѓето понекогаш развиваат нови способности како што се учење да читаат преку ноќ.

  Доволно смешно, јапонските девојки со kitsune-gao (лисицата) карактеристики како што се тесни лица, високи јаготки, очи поставени во плакар и тенки веѓи се сметаат за исклучително убави во јапонската култура.

  • Kitsunebi – Фокс Фајр

  Китсуне јокаи се познати и како мајстори на оган и молња. Во многу приказни, китсуне создава мали блесоци од оган, светлина или молња за да ги збуни, исплаши или привлече луѓето. Овој оган не се користел често агресивно, туку речиси исклучиво како алатка за игри на умот, исто како и повеќетодруги китсуне способности.

  • Хоши Но Тама – Волшебните бисери на Кицун

  Во повеќето слики и прикази на кицуне или луѓе кои ги поседуваат, постои мистериозна, мала, бела топка во нивните усти. Обично гледани како магичен бисер, а понекогаш и како топче од китсунеби светлина, овие волшебни накит се симбол на Ками Инари - меѓу другото и ками накит. Кога китсуните се во нивната стандардна форма на лисица, тие понекогаш носат Хоши но Тама завиткани во нивните опашки.

  Според некои митови, магичните бисери се изворите на силите на китсуне, кои им ги дал Инари. Во други митови, китсуните ги користат бисерите за да ги складираат своите магични моќи во нив кога поседуваат луѓе или се трансформираат во луѓе. А потоа има легенди дека Хоши но Тама е душата на кицуне. Како и да е, Хоши но Тама е уште еден доказ за тоа колку Јапонците биле фасцинирани со бисерите - тие дури и ги дале на нивните митски лисици.

  • Shapeshifting

  Една од најмоќните способности што ја имаат само постарите и помоќните китсуне е менувањето на обликот или трансформацијата. Се верува дека кицун мора да биде стар најмалку 50 до 100 години и да расте многу опашки за да ја совлада оваа способност. Меѓутоа, штом ќе научат како да ја менуваат формата, кицун може да се трансформира во кој било човек, вклучително и да ги имитира вистинските живи луѓе и да се претставува како нивпред другите.

  За да се трансформира во човек, лисицата кицун прво треба да стави трска, лист и/или човечки череп на главата. Штом ќе се трансформираат, најчестата човечка форма за кицун е онаа на убава млада девојка или зрела жена, меѓутоа, кицун може да се трансформира и во млади момчиња или старци. Поради некоја причина, тие речиси никогаш не се трансформираат во средовечни мажи.

  За разлика од кицуне-цуки или поседување, каде што намерата е обично злонамерна, менувањето на обликот почесто се прави со добронамерна цел - кицун го прави тоа за да помогнете да водите некого, да му дадете лекција или само да ја извршите понудата на Инари.

  • Други способности

  Во зависност од митот, kitsune yokai може имаат и многу други магични способности. Тие можат да летаат, да станат невидливи, да манифестираат соништа и визии во главите на луѓето или да создадат цели визуелни илузии. Тие, исто така, се вели дека живеат стотици години и се вели дека се поинтелигентни од луѓето.

  Зенко или Јако?

  Кицуне може да бидат добронамерни слуги на Ками Инари или можат да бидат самопослужувачки и злонамерен јокаи. Термините за овие две дистинкции се zenko и yako.

  • Zenko Kitsune: Терминот zenko буквално се преведува на добри лисици. Тоа се небесните и добронамерните лисици кои се слуги на Ками Инари. На англиски, таквите китсуне често се нарекуваат само „Инарилисици“. Тие, исто така, обично се сметаат за поретки, но помоќни од нивните злобни колеги.
  • Јако: Јако преведува на лисици на теренот . Овие јокаи понекогаш се нарекуваат и nogitsune . Вообичаено послаб од зенко, самослужбен и едноставно палав, во некои митови јако кицуне може да биде многу моќен и целосно злобен. лукавство и измама, сепак, генерално, тие се сметаат за немирни натприродни духови. Врската на китсуните со нивната божица-заштитничка, Инари Оками, божеството на плодноста, земјоделството, оризот, сакето, чајот, како и индустријата и трговците, ја нагласува натприродната природа на суштествата.

   Ова не прави нивната привлечност помалку волшебна. Напротив – тоа си поигрува со нивната мистериозност. Како лисиците во фолклорот на другите култури, китсуните се многу интелигентни измамници и се многу добри во манипулирањето со луѓето, и од добронамерни и од злобни причини. Тие може да се гледаат и како духови чувари и како зли вештерки во зависност од тоа на кого му служат и помагаат.

   Сето ова веројатно произлегува од високата интелигенција на обичните лисици кои биле речиси постојани придружници на народот во Јапонија со милениуми.

   //www.youtube.com/embed/fJFyixOOPmk

   Важноста на Kitsune во модерната култура

   И покрај тоа што се обични духови, kitsune се едни од најпознатите познатисветски митолошки суштества од јапонските легенди. Тоа е веројатно поради тоа колку лисиците се распространети во фолклорот на другите култури. Врската помеѓу кицуне и главното шинто божество Инари Оками, исто така, помага да се зголеми нивната популарност.

   Сепак, веројатно наједноставната и најзначајната причина за популарноста на кицуне е колку фасцинантен е повеќеопашестиот аспект на овие духови е.

   Како резултат на тоа, китсуне лисици може да се видат низ различни модерни серии на манга, аниме и видео игри. Некои од најпопуларните примери ги вклучуваат аниме сериите Yu Yu Hakusho, хит аниме Naruto, како и видео игрите како League of Legends и тоа е познато Лисица со девет опаш Ахри , Круш Круш, Оками, Соник Еже, и други.

   Завиткување

   Китсуните се многу популарни митски суштества од јапонската митологија , со многу портрети и митови околу нив. Тие се опишани како мудри, интелигентни и духовити суштества со многу способности. Исто како вистинските црвени лисици кои можат да се најдат насекаде во Јапонија, кицуновите изобилуваат во јапонската митологија.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.