Нит - Создател на универзумот

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Нити беше едно од најстарите божества на египетскиот пантеон, познат како божица на создавањето. Таа е и божица на домашните уметности и војната, но ова се само некои од нејзините многубројни улоги. Нит беше претежно познат по тоа што е креатор на универзумот со се во него и по поседување моќ да го контролира начинот на кој функционира. Еве ја приказната за едно од најмоќните и најкомплексните божества во египетската митологија.

  Кој беше Нит?

  Нит, познат како „Првиот“, беше исконска божица која едноставно влезе во постоење. Според некои извори, таа била целосно само-генерирана. Нејзиното име е напишано на различни начини, вклучувајќи Net, Nit и Neit и сите овие имиња го носат значењето „застрашувачкиот“ поради нејзината огромна сила и моќ. Доби и неколку титули како „Мајка на боговите“, „Големата божица“ или „Баба на боговите“.

  Според античките извори Нит имал многу деца вклучувајќи го следново:

  • Ра – богот кој создал сè друго. Приказната вели дека тој презел од местото каде што мајка му застанала и го завршила создавањето.
  • Изида – божицата на месечината, животот и магијата
  • Хорус – богот со соколова глава
  • Озирис – богот на мртвите, воскресението и животот
  • Собек – богот на крокодилот
  • Апеп – некои митови сугерираат дека Нит можеби го создал Апеп,змија, со плукање во водите на Нун. Апеп подоцна стана непријател на Ра.

  Ова беа само неколку од децата на Нит, но легендата вели дека таа имала многу други. Иако раѓала или создавала деца, се сметало дека таа е вечна девица која има моќ да раѓа без никаква машка помош. Меѓутоа, некои доцни митови ја наведуваат дека таа е сопруга на Собек наместо неговата мајка, додека во други била сопруга на Хнум, горноегипетскиот бог на плодноста.

  Прикази и симболи на Нит

  Иако се вели дека Нит е женска божица, таа најчесто се појавува како андрогино божество. Бидејќи играше многу улоги, таа беше прикажана на многу различни начини. Сепак, таа обично била претставена како жена која го држи жезолот (што означувал моќ), Анх (симбол на животот) или две стрели (што ја поврзуваат со лов и војна). Таа, исто така, често била видена како ја носи круната на Долниот и Горниот Египет, што го симболизира единството на Египет и моќта над целиот регион.

  Во Горен Египет, Нит била прикажана како жена со глава на лавица, која беше симбол на нејзината моќ и сила. Кога се појавуваше како жена, рацете и лицето ѝ беа обично зелени. Понекогаш, таа беше прикажана на овој начин со бебе крокодил (или два) како цица во нејзините гради, што ја доби титулата „медицинска сестра на крокодилите“.

  Ниту е исто така поврзан со крави, а кога е прикажан во формата на акрава, таа е идентификувана со Хатор и Нут. Таа понекогаш се нарекува крава на рајот, што ја зајакнува нејзината симболика како креатор и негува.

  Првиот познат амблем на Нит се состои од две вкрстени стрели поставени на столб. Во подоцнежната египетска уметност, овој симбол може да се види поставен на врвот на нејзината глава. Друг помалку познат симбол беше машната, а понекогаш носеше два лакови на главата наместо круна. Таа беше силно поврзана со овие симболи за време на преддинастичкиот период кога играше важна улога како божица на војната и ловот.

  Улогата на Нит во египетската митологија

  Во египетската митологија, Нит играше бројни улоги , но нејзината главна улога беше креаторот на универзумот. Таа, исто така, беше божица на ткаењето, мајките, космосот, мудроста, водата, реките, ловот, војната, судбината и породувањето. Таа претседаваше со занаети како што се вештерство и вештерство и се чинеше дека ги фаворизираше ткајачите, војниците, занаетчиите и ловците. Египќаните честопати се повикувале на нејзината помош и нејзините благослови на оружјето кога оделе на битка или на лов. Нит, исто така, често учествувала во војни поради што ја нарекувале „Господарка на лакот, владетел на стрелите“.

  Покрај сите нејзини други улоги, Нит била и погребна божица. Исто како што му даде живот на човештвото, таа беше присутна и при смртта на една личност за да им помогне да се прилагодат на задгробниот живот. Таа ќе ги облече мртвитево плетена ткаенина и заштитете ги со гаѓање стрели кон нивните непријатели. За време на раните династички времиња, оружјето се ставало во гробниците за да се заштитат мртвите од зли духови и Нит бил тој што го благословувал тоа оружје.

  Нит, исто така, ја чувал погребната гробница на фараонот заедно со божицата Изида и бил одговорен за ткаење обвивките на мумијата. Луѓето верувале дека овие обвивки од мумија се нејзини подароци и ги нарекувале „даровите на Нит“. Нит не бил мудар и праведен судија на мртвите и одиграл важна улога во задгробниот живот. Таа, исто така, беше една од четирите божици, заедно со Нефтис, Изида и Серкет, кои беа одговорни за чување на починатиот, четирите синови на Хорус, како и за канопските тегли .

  Како и многу од египетските божества, улогите на Нит постепено еволуирале низ историјата. За време на Новото Кралство, нејзината улога како погребна божица, особено поврзана со ловот и војната, стана многу очигледна.

  Според тврдењата на Хорус и Сет, Нит бил тој што дошол до решение за тоа кој треба да стане египетскиот крал по Озирис . Нејзиниот предлог бил Хорус, синот на Озирис и Изида, да го наследи својот татко бидејќи тој бил вистинскиот наследник на тронот. Додека мнозинството се согласи со неа, Сет, богот на пустините, не беше среќен поради аранжманот. Меѓутоа, Нит го компензирал со тоа што му дозволил да има две семитски божициза себе, на што конечно се согласил и така работата била решена. Нит честопати беше оној до кој сите, луѓе или богови, доаѓаа секогаш кога им требаше да решат какви било конфликти.

  Како божица на домашната уметност и ткаење, Нит беше и заштитничка на бракот и жените. Народот веруваше дека секој ден, таа ќе го обновува целиот свет на својот разбој, уредувајќи го по нејзин вкус и поправајќи се што мисли дека не е во ред со него.

  Култ и обожување на Нит

  Ниту била обожувана низ Египет, но нејзиниот главен култен центар бил во Саис, главниот град за време на доцниот династички период, каде бил изграден голем храм и посветен на неа во 26-тата династија. Нејзиниот симбол, штитот со вкрстени стрели стана амблем на Саис. Свештениците на Нит биле жени и според Херодот, нејзиниот храм бил еден од најголемите и највпечатливите храмови некогаш изградени во Египет.

  На луѓето што го посетиле храмот на Нит во Саис не им било дозволено да влезат во него. Ним им беше дозволено само во надворешните дворови каде што беше изградено огромно вештачко езеро, а тука секојдневно и се поклонуваа со паради со фенери и жртви, барајќи помош од неа или благодарејќи ѝ што ја дала.

  Секоја година, народот славел фестивал познат како „Празник на светилките“ во чест на божицата Нит. Луѓето дојдоа од сите краишта на Египет за да и оддадат почит, да се молат и да ја претстават својатапонуди за неа. Оние кои не присуствуваа, запалија светилки во други храмови, во палатите или во нивните домови, држејќи ги запалени цела ноќ без да дозволат да изумрат. Тоа беше прекрасна глетка бидејќи цел Египет беше осветлен со шарени светла за славење. Ова се сметало за еден од најважните фестивали во древниот Египет кој се празнувал во чест на божество.

  Ниту не бил толку истакнат во преддинастичкото и раното династичко време, што најмалку две кралици го добиле нејзиното име: Мернеит и Нитхотеп. Втората можеби била сопруга на Нармер, првиот фараон, иако поверојатно е дека била кралица на кралот Аха.

  Факти за Нит

  1. На што беше божицата Нит? Ниту била мајка божица на војната, ткаењето, ловот, водата и неколку други области. Таа е еден од најстарите богови на египетскиот пантеон.
  2. Што значи името Нит? Ниту е изведен од древниот египетски збор за вода.
  3. Кои се симболите на Нит? Најистакнатите симболи на Нит се вкрстени стрели и лак, како и лак.

  Накратко

  Како најстар од сите египетски божества, Нит бил интелигентен и само божица која одигра значајна улога во работите на смртниците и боговите, како и во Подземјето. Таа ја одржуваше космичката рамнотежа создавајќи живот додека секогаш беше присутна во задгробниот живот, помагајќи им на мртвитеда продолжиш понатаму. Таа останува едно од најважните и најпочитуваните божества во египетската митологија.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.