Палас - Титанот Бог на Воркрафт

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Палас бил титански бог на војните и божество на античкиот грчки пантеон. Роден е во златното доба на грчката митологија, периодот пред Зевс и останатите олимписки божества да дојдат на власт. Палас исто така се сметаше за божество кое претседаваше со сезоната на пролетна кампања.

  Кој беше Палас?

  Во грчката митологија, Титаните беа боговите што владееле пред Олимписките божества настанале. Хесиодовата Теогонија вели дека имало дванаесет титани, деца на исконските божества Уран (богот на небото) и Гаја , неговата мајка и божицата на Земја.

  Палас бил син на првата генерација Титани Еврибија, божицата на моќта и нејзиниот сопруг Криус, богот на небесните соѕвездија. Неговите браќа и сестри ги вклучувале Персес, богот на уништувањето и Астрај, персонификација на ветровите и самракот.

  Палас бил познат како бог на војната и битката и често бил споредуван со олимпискиот бог на војната, 3>Арес , бидејќи и двајцата поседуваа слични особини. Името на Палас е изведено од грчкиот збор „Pallo“ што значи „мафтање“ или „да ракува“ што е соодветно бидејќи тој обично е прикажан како ракува со копје.

  Pallas and the Oceanid Styx

  Палас беше во брак со Стикс , титанската божица на реката Стикс, реката на бесмртноста. Токму во оваа река прочуениот грчки херојАхил бил потопен од неговата мајка Тетида во обид да го направи бесмртен.

  Заедно, Палас и Стикс имале четири деца, од кои сите биле тесно поврзани со војната. Овие деца беа:

  • Nike – женската персонификација на победата
  • Zelos – богот на имитација, љубомора, завист и желни ривалство
  • Кратос (или Кратос) – богот на силата
  • Биа – персонификација на сирова енергија, сила и гнев

  Во некои извештаи, се вели дека Палас бил татко на Еос и Селена , персонификацијата на зората и на месечината. Меѓутоа, овие божици биле попознати како ќерки на Теја и Хиперион наместо на Палас.

  Палас во Титаномахија

  Титаномахија била десетгодишна војна што се одржа меѓу титаните и олимпијците. За време на војната, се вели дека Палас се борел против олимпискиот крал на боговите, Зевс, но неговата сопруга и децата станале сојузници на Зевс. Иако нема многу информации за големата Титаномахија, познато е дека Зевс и останатите олимписки божества ги поразиле титаните и се издигнале на власт.

  По завршувањето на војната, Зевс ги затворил сите оние кои му се спротивставиле и продолжи да го прави тоа, во Тартар , занданата на страдањата и маките, каде што затворениците беа внимателно чувани од Хекатонхири, гигантски суштества состо раце и педесет глави. Некои извори велат дека и Палас бил затворен со останатите титани.

  Палас и Атина

  Според митот, Палас се обидел да ја силува Атена , божица на мудроста и борбената стратегија. Меѓутоа, Атина го победила богот на војната и му ставила крај на животот. Таа решила да ја користи неговата кожа (која наликувала на коза бидејќи Палас бил во форма на коза кога се случил овој инцидент) како заштитен штит. Овој штит бил познат како „егис“ и Атина го користела за време на Гигантомахија (војната меѓу олимпијците и џиновите), како и во други битки. Атина, исто така, ги зела крилјата на Палас и ги прикачила на нејзините стапала за да може да патува со авион.

  Атена е позната и како Палас Атена, но не се знае точното потекло на овој епитет. Може да се однесува на блиската пријателка на божицата Атина, Палас, ќерка на морскиот бог Тритон , кого таа го убила случајно. Алтернативно, тоа би можело да се однесува на Палас, Титанот, кого го убила за време на Титаномахијата и чија кожа ја користела како заштитен штит.

  Поклонување на Палас

  Иако Палас го обожавале Античките Грци како титански бог на војната, немало храмови или други места за обожавање посветени на него. Според некои антички извори, луѓето граделе мали олтари во своите домови за да му принесуваат жртви на Палас, но неговиот култ не бил широк.

  Накратко

  Немногу се знае за богот на Титан Палас, бидејќи тој не бил многу популарен лик во грчката митологија. Иако беше совладан од Атена, покровителството што беше направено од неговата кожа продолжи да ја штити божицата во сите битки оттогаш па натаму.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.