Суеверија за кивањето

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Иако кивањето е реакција на телото на иритант во вашиот нос. Кога вашата носна мембрана е иритирана, вашето тело реагира со присилување на воздух низ носот и устата при кивање - мини-експлозија. Меѓутоа, ако постојано кивате, тогаш веројатно имате некоја друга основна состојба или алергија.

  За нешто толку едноставно и биолошки природно како ова, неверојатно е колку многу суеверија се појавија. Кивањето се толкува и симболизира на различни начини во културите ширум светот.

  Севеверија за кивањето се стари колку и самото време и може да се најдат на секој агол на светот. Ајде да погледнеме некои од најчестите суеверија за кивањето.

  Вообичаени суеверија за кивањето

  • Додека кивањето помеѓу пладне и полноќ се смета за знак за среќа во некои делови од светот, во други се смета за лош знак.
  • Насоката во која е свртена главата диктира дали личноста ќе има голема среќа или ќе биде погодена од лоша среќа. Ако главата е свртена надесно при кивање, ќе ја чека само среќата, додека налево значи дека лошата среќа е неизбежна.
  • Ако кивате додека се облекувате, тоа значи дека може да се случи нешто лошо што ден.
  • Ако некое лице кива за време на разговор, таа ја кажува вистината.
  • Во античко време, кивањето било причина да сесе слави бидејќи се верувало дека личноста е ослободена од сите зли духови околу себе.
  • Двајца што киваат истовремено се смета за знак дека боговите ги благословуваат со добро здравје.
  • Некои веруваат дека ако кивате, тоа значи дека некој размислува за вас.
  • Во некои азиски култури, едно кивање значи дека некој ве озборува, но кажува убави работи. Двете кивања значат дека тие кажуваат негативни работи, додека трите значат дека навистина ви задаваат нож.
  • Иако се верува дека вашето срце ќе престане кога ќе кивнете, во реалноста тоа не се случува.

  Северија за кивање низ различни култури

  • Европејците во средниот век животот го поврзувале со здивот, а со кивање, голем дел од него било исфрлено. Поради ова, тие веруваа дека е лош знак кога некој ќе кивне, а ќе се случи некоја трагедија во наредните денови.
  • Во Полска, кивањето значи дека свекрвата на човекот зборува лошо од нив зад грб. Меѓутоа, ако кивачот е сингл, кивањето значело дека тие ќе имаат лош однос со нивните свекор.
  • Квавењето било откровение од боговите од античките Грци, Римјани и Египќани, но тоа може да значи или добра среќа или лош знак, во зависност од тоа како се толкува.
  • Кинезите веруваат дека времето од денот кога човек кива има значење когатолкување на неговото значење. Ако личноста кива наутро, тоа покажува дека има некој на кој му недостига. Кивањето попладне значело дека по пат има покана. И најдобро од сè, кивањето ноќе беше знак дека личноста наскоро ќе сретне драг пријател.
  • Во Ерменија, се вели дека кивањето ја предвидува иднината и колку е веројатно човекот да ги постигне своите цели. Додека едно кивање означува дека личноста не е многу веројатно да ги постигне своите цели, но кивањето два пати значи дека ништо не може да ја спречи личноста да биде успешна.
  • Индијанците веруваат дека кивањето кога излегувате да одите некаде е неповолно и има го направија ритуал да се напие малку вода за да се разбие проклетството.
  • Италијанците од друга страна веруваат дека е исклучително добар знак да се слушне мачка како кива бидејќи се вели дека ја исфрла секоја негативност и лоша среќа. Среќен брак е загарантиран на невестата која ќе го слушне на денот на нејзината венчавка. Но, ако мачката кива трипати, тоа претскажува дека целото семејство наскоро ќе настине.
  • Во некои култури, кивањето на доенчето се толкува на различни начини. Во Британија, се верува дека бебињата се под магија на самовила додека не кивнат за прв пат, по што самовилата нема да ги киднапира.
  • Во полинезиската култура, кивањето значи дека ќе има добри вести. Но, тоа значи и лоша среќа за семејството според Тонганскиверувања. Суеверија на Маорите диктираат дека детето што кива значело дека наскоро ќе има посетител.

  Благословување на личност која кива

  Без разлика каде во светот сте, речиси секогаш постои фраза кажана на личност која штотуку кивна, без разлика дали е „благослови“ или „Gesundheit“.

  Всушност, луѓето во старите времиња верувале дека кога некој ќе кивне, неговата душа го напушта телото и само со кажување молитва душата би била заштитена од кражба на ѓаволот. Има и некои кои веруваат дека кога некој ќе кивне, нивното срце застанува за таа секунда.

  Луѓето исто така би ги благословиле оние што кивале затоа што тоа било симптом на Црната смрт - страшната чума која уништила цели заедници за време на средниот век. Ако некое лице кивало, тоа значело дека најверојатно ја фатило чумата. Не им остана многу време - и имаше малку што да се направи освен да се каже благослови.

  Во Кина беше обичај службениците секој пат да извикуваат „Да живее“ царицата т.е. мајката на царот кивнала. Ова продолжи во модерната практика каде што денес Кинезите ја користат фразата како форма на благослов кога некој кива.

  Исламот има своја варијација на благослови за времето кога човек кива. Секој пат кога некој ќе кивне, од него се очекува да каже: „Фала му на Бога“ на што нивните другари одговараат со „Бог да те помилува“ иконечно лицето вели: „Алах нека те води“. Овој разработен ритуал е и средство за заштита на оние што киваат.

  Број на кивавица и што значи тоа

  Постои популарна расадничка рима која објаснува што значи бројот на кивања:

  „Еден за тага

  Два за радост

  Три за писмо

  Четири за момче.

  Пет за сребро

  Шест за злато

  Седум за тајна, никогаш не треба да се каже“

  Во азиските земји, особено Јапонија, Кореја и Кина, бројот на пати кога некој кива има различно значење. Додека некој самиот кива значи дека некој зборува за него, бројот на пати го претставува она за што зборувале.

  Едно кивање е кога некој ќе каже нешто добро додека кивањето два пати значи дека некој кажува нешто лошо.

  Кога станува збор за три пати, нема сомнеж дека личноста која зборува е заљубена во нив, но четири пати е знак дека може да му се случи нешто катастрофално на нивното семејство.

  Некои дури кажи дека петтото кивање значи дека има духовен акцент дека има потреба од внимание да дојдат аспекти од животот на личноста и повикува на интроспекција.

  Кивањето и деновите во неделата

  Постојат разни рими популарни кај децата кои му даваат значење на денот кога личноста кива, што оди вака:

  „Ако тикиваш во понеделник, киваш поради опасност;

  кивај во вторник, бакни странец;

  кивај во среда, кивај за писмо;

  Квави во четврток, нешто подобро;

  кивај во петок, кивај од тага;

  Квави во сабота, види ја својата сакана утре.

  Квави во недела и ѓаволот ќе има доминација над тебе цела недела.“

  Постојат многу варијации на горната рима популаризирана преку литературата која нагласува што значи кивање во одреден ден од неделата, како што е оваа подолу:

  „Ако кивате на Понеделник, тоа укажува на опасност;

  Квавнете во вторник, ќе сретнете странец;

  кивнете во среда, ќе добиете писмо;

  Квавнете во четврток, ќе добиете нешто подобро;

  Квавнете во петок, укажува на тага:

  Квави во сабота, утре ќе имаш убавица;

  Квави пред да јадеш, ќе имаш друштво б пред да спиеш.“

  Завиткување

  Иако постојат неколку суеверија во врска со кивањето, едно е сигурно дека тоа за жал речиси секогаш е надвор од човечката контрола . На крајот на краиштата, тоа е рефлекс на телото и средство за чистење и чистење на носните патишта.

  Но, не грижете се, секоја лоша среќа привлечена од кивањето само еднаш може да се смени со едноставно бришење на носот.учтиво извинување, затегнување на 'рбетот со широка насмевка и одење на работа како и обично!

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.