Боуен јазол - значење и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Бовеновиот јазол е древен симбол кој припаѓа на група симболи познати како „valknute“ во Норвешка. Тоа е важен амблем во норвешката хералдика и се препознава по неговите квадратни форми со четири јамки на секој агол. Како глиф, овој јазол е познат по многу имиња, вклучувајќи „ Јазол на вистински љубовник“, „Разови на Свети Јован“, и „ Свети Ханес Крст“.

  Иако Боуен јазолот е популарен симбол, малкумина знаат за неговата историја и значење. Еве поглед на симболиката на овој хералдички амблем, како и неговото значење и релевантност денес.

  Што е Боуен јазол?

  Боуен јазолот не е вистински јазол бидејќи има комплетни јамки кои немаат почеток или крај. Тоа е всушност хералдички амблем кој го добил името по Џејмс Боуенс, велшкиот благородник. Ова не треба да се меша со Бумановиот јазол , кој е сосема различен тип на јазол.

  Во Европа, јазлите од свилена врвка испреплетени на различни начини беа прифатени како оклопни лежишта и беа познати по имињата на семејствата на кои им припаѓаат.

  Ако сакате да го нацртате симболот Боуен јазол , ќе имате од квадрат со јамки на секој агол и ќе завршите таму каде што сте започнале.

  Кога симболот е направен со помош на јаже, тој обично се нарекува „Боуен јазол“ . Кога ќе се сврти напречно и кога неговите јамки се прават аголни, тој станува „ Боуен крст“ . Исто така, има неколку варијации,вклучувајќи ги и јазлите на Лејси, Шекспир, Хангерфорд и Дакре, користени од различни семејства како хералдичка значка.

  Еден од многуте келтски љубовни јазли, овој хералдички јазол е познат по различни имиња вклучувајќи го следново:

  0>

 • Крстот на Свети Јован
 • Горгонската јамка
 • Крстот Свети Ханес
 • Пловениот плоштад
 • Јоханескор
 • Санктанскор
 • Симболиката на Боуен јазол

  Постојаниот, бескраен изглед на Боуен го прави популарен симбол на бесконечноста, вечноста и меѓусебната поврзаност.

  Келтите го поврзуваат овој симбол со љубов, лојалност и пријателство а во некои делови од светот се смета за заштитен симбол кој може да ги одбрани злите духови и лошата среќа.

  Боуен јазолот во различни култури

  Покрај тоа што е хералдички амблем, Боуен јазолот исто така има религиозно и мистично значење во другите култури.

  Во скандинавската култура

  Бовеновиот јазол понекогаш се нарекува Светец Хансовиот крст или Разот на Свети Јован во северна Европа и Скандинавија. Симболот е типично поврзан со Јован Крстител, аскетски еврејски пророк од големо значење за христијанството. Се вели дека името Ханс или Ханес е скратена форма на Јоханес, прагерманска форма на Јован.

  Средно лето е фестивал кој му претходи на христијанството, подоцна беше повторно посветен начест на Јован Крстител. Се вели дека обредите за плодност се поврзани со проточна вода, која е претставена со Боуен јазол.

  Во Финска, се верувало дека Боуен јазолот ги штити луѓето од лоша среќа и зли духови. Поради ова се сликал или резбал на плевни и куќи. Во Шведска, тој беше прикажан на камен со слики откриен во гробница во Хавор, Готланд, што може да се проследи наназад околу 400 - 600 година од нашата ера.

  Во културата на Индијанците

  Бовеновиот јазол се гледа на многу различни артефакти од Мисисипската култура на Соединетите Држави. Беше прикажан на неколку клисури - личен украс или приврзок што се носи околу вратот како значка на чин - пронајдени од гробови од камени кутии и села во Тенеси. Тие беа направени од егзотични морски школки или фрагменти од човечки черепи и беа врежани со сложени дизајни.

  Овие клисури датираат од околу 1250 до 1450 година од нашата ера и се сметаше дека се симбол на земните и натприродните овластувања. Боуен-јазолот прикажан на овие украси е прикажан како јамка квадрат со други иконографски елементи како крст, сончев мотив или круг со зрачење и глави на птици кои изгледаат слично на главите на клукајдрвците. Присуството на клукајдрвци во дизајнот ги поврзува овие клисури со племенските митови и симболите на војната.

  Во северноафриканската култура

  Пронајдени се и претходни претстави на Боуеновиот јазол воАлжир. На ридот Џебел Лахдар, блок од камен во мавзолеј има два испреплетени или надредени Боуен јазли. Се вели дека гробниците се датирани од 400 до 700 година од нашата ера, а се верува дека мотивот е чисто декоративна уметност.

  Некои шпекулираат дека јазолот Боуен бил користен од Алжирците како симбол на бесконечност , што го прави соодветен симбол за прикажување на ѕидот на мавзолејот. Исто така, постојат неколку сахарски петроглифи кои имаат покомплексни и континуирани обрасци на јамки.

  Боуен јазолот во модерните времиња

  Денес, Боуен јазолот може да го препознаат корисниците на Mac бидејќи се користи како командно копче на тастатурите на Apple. Сепак, неговата употреба не е поврзана со тоа како се користи во хералдички дизајни. Пред да се појави опсегот на уреди на Macintosh во 1984 година, командното копче го имаше логото на Apple како свој симбол.

  Подоцна, Стив Џобс одлучи дека логото на брендот не треба да се појавува на само клуч, па затоа беше заменето со симбол на Боуен јазол наместо. Тоа беше предложено од уметник кој го сретнал јазолот во книга со симболи. Боуен јазолот одговара на сметката за симбол кој изгледа препознатлив и привлечен, како и релевантен со концептот на команда од менито. За фанатиците на фонтови, може да се најде во Unicode под ознаката „знак за место на интерес“.

  Во источна и северна Европа, Боуен јазолот се користи на мапите и знаците како показател за местата на културатаинтерес. Тие вклучуваат стари урнатини, праисториски локалитети, музеи и други области уништени од војни или временски услови во минатото. Се вели дека оваа практика започна во доцните 1960-ти и продолжува денес во многу земји низ светот, особено во Германија, Украина, Литванија, Естонија и Белорусија.

  Боуен јазолот е исто така популарен симбол што се користи за тетоважа уметници и изработувачи на накит. Некои љубители на тетоважи избираат да имаат тетоважи со Боуен јазол како начин да ги изразат своите личности и да го прослават своето ирско наследство. Популарно се користи и за разни видови накит и за изработка на шарм и амајлии.

  Накратко

  Откако се користеше како хералдичка значка, Боуен јазолот стана поврзан со бесконечност, љубов и пријателство. Постојат неколку варијации на јазолот што го користат различни култури ширум светот.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.