Nyja Bowen - Kuptimi dhe Rëndësia

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Nyja Bowen është një simbol i lashtë që i përket një grupi simbolesh të njohura si 'valknute' në Norvegji. Është një emblemë e rëndësishme në heraldikën norvegjeze dhe njihet nga format e saj katrore me katër sythe në çdo cep. Si glyph, kjo nyjë njihet me shumë emra, duke përfshirë ' Nyja e të dashurit të vërtetë', 'Krahët e Shën Gjonit', dhe ' Saint Hannes Cross'.

  Megjithëse nyja Bowen është një simbol popullor, jo shumë e dinë për historinë dhe rëndësinë e saj. Ja një vështrim në simbolikën e kësaj embleme heraldike si dhe kuptimin dhe rëndësinë e tij sot.

  Çfarë është nyja Bowen?

  Nyja e Bowen nuk është një nyje e vërtetë pasi ai përmban unaza të plota që nuk kanë fillim ose fund. Është në fakt një emblemë heraldike që u emërua pas James Bowens, fisnikut uellsian. Kjo nuk duhet të ngatërrohet me Nyja e Bowman's , e cila është një lloj nyje krejt tjetër.

  Në Evropë, nyjet e kordonit mëndafshi të gërshetuar në mënyra të ndryshme u adoptuan si kushineta armatimesh dhe njiheshin me emrat e familjeve të cilave u përkasin.

  Nëse do të vizatonit simbolin Bowen Knot , do të kishit nga një shesh me sythe në çdo cep dhe do të përfundoni aty ku keni filluar.

  Kur simboli bëhet duke përdorur litar, zakonisht quhet 'Nyjë Bowen' . Kur kthehet në mënyrë tërthore dhe sythet e tij bëhen këndore, ai bëhet një ' Kryq Bowen' . Ai gjithashtu ka disa variacione,duke përfshirë nyjet Lacy, Shakespeare, Hungerford dhe Dacre të përdorura nga familje të ndryshme si një simbol heraldik.

  Një nga shumë nyjet e dashurisë kelte, kjo nyje heraldike njihet me emra të ndryshëm duke përfshirë këtu:

  0>

 • Kryqi i Shën Gjonit
 • Latku i Gorgonit
 • Kryqi i Shën Gjonit
 • Sheshi me lak
 • Johanneskor
 • Sankthanskor
 • Simbolizmi i nyjës Bowen

  Shfaqja e vazhdueshme dhe e pafund e Bowen-it e bën atë një simbol popullor të pafundësisë, përjetësisë dhe ndërlidhjes.

  Keltët e lidhin këtë simbol me dashurinë, besnikërinë dhe miqësinë dhe në disa pjesë të botës, konsiderohet një simbol mbrojtës që mund të largojë shpirtrat e këqij dhe fatin e keq.

  Nyja Bowen në kultura të ndryshme

  Përveç të qenit një emblemë heraldike, Bowen Nyja ka gjithashtu një rëndësi fetare dhe mistike në kulturat e tjera.

  Në kulturën skandinave

  Nyja Bowen nganjëherë quhet Saint Kryqi i Hansit ose Armat e Shën Gjonit në Evropën Veriore dhe Skandinavi. Simboli lidhet zakonisht me Gjon Pagëzorin, një profet hebre asketik me rëndësi të madhe për krishterimin. Thuhet se emri Hans ose Hannes është një formë e shkurtuar e Johannes, një formë protogjermanike e Gjonit.

  Midverë është një festë që i paraprin krishterimit, por u ridedikua më vonë nënderojnë Gjon Pagëzorin. Thuhet se ritet e fertilitetit janë të lidhura me ujin e rrjedhshëm, i cili përfaqësohet nga nyja Bowen.

  Në Finlandë, nyja Bowen besohej se mbronte njerëzit nga fati i keq dhe shpirtrat e këqij. Për shkak të kësaj, ajo ishte pikturuar ose gdhendur në hambarë dhe shtëpi. Në Suedi, ai u shfaq në një gur pikture të zbuluar në një vend varrimi në Havor, Gotland që mund të gjurmohet rreth viteve 400 - 600 të erës sonë.

  In Native American Culture

  Nyja Bowen shihet në shumë objekte të ndryshme të kulturës Misisipiane të Shteteve të Bashkuara. Ajo është paraqitur në disa gryka - një stoli personale ose varëse e veshur rreth qafës si një distinktiv i gradës - të gjetura nga varre me kuti guri dhe fshatra në Tenesi. Ato ishin bërë nga predha ekzotike detare ose fragmente të kafkave njerëzore dhe ishin të gdhendura me dizajne të ndërlikuara.

  Këto gryka datojnë rreth viteve 1250 deri në 1450 të es dhe mendohej se ishin simbole të tokës dhe të mbinatyrshme kompetencat. Nyja Bowen e paraqitur në këto zbukurime përshkruhet si një katror me lak me elemente të tjera ikonografike si një kryq, një motiv dielli ose rreth me rreze dhe koka zogjsh që dukeshin të ngjashme me kokat e qukapikëve. Prania e qukapikëve në dizajn i lidh këto gryka me mitet fisnore dhe simbolet e luftës.

  Në kulturën e Afrikës së Veriut

  Janë gjetur gjithashtu përshkrime të mëparshme të nyjës Bowen nëAlgjeria. Në kodrën e Djebel Lakhdar, një bllok guri në një mauzoleum përmban dy nyje Bowen të ndërthurura ose të mbivendosura. Thuhet se varret mund të datojnë nga viti 400 deri në 700 të es, dhe motivi besohet të jetë thjesht art dekorativ.

  Disa spekulojnë se nyja Bowen është përdorur nga algjerianët si simbol i pafundësi , duke e bërë atë një simbol të përshtatshëm për t'u shfaqur në një mur mauzoleu. Ekzistojnë gjithashtu disa petroglife saharanë që shfaqin modele më komplekse dhe të vazhdueshme.

  Nyja Bowen në Kohët Moderne

  Sot, nyja Bowen mund të njihet nga përdoruesit e Mac që kur përdoret si tasti i komandës në tastierat e Apple. Sidoqoftë, përdorimi i tij nuk lidhet me mënyrën se si përdoret në modelet heraldike. Përpara se gama e pajisjeve Macintosh të shfaqej në vitin 1984, çelësi i komandës kishte si simbol logon e Apple.

  Më vonë, Steve Jobs vendosi që logoja e markës të mos shfaqej në një çelës të thjeshtë, kështu që u zëvendësua me një simbol të nyjës Bowen në vend. U sugjerua nga një artist që kishte hasur në nyjën në një libër simbolesh. Nyja Bowen përshtatet me një simbol që duket i veçantë dhe tërheqës, si dhe i përshtatshëm me konceptin e një komande menyje. Për fanatikët e shkronjave, mund të gjendet në Unicode nën përcaktimin "shenja e vendit të interesit".

  Në Evropën lindore dhe veriore, nyja Bowen përdoret në harta dhe shenja si një tregues i vendeve kulturore.interesi. Këto përfshijnë rrënojat e vjetra, vendet parahistorike, muzetë dhe zona të tjera të rrënuara nga luftërat ose moti në të kaluarën. Thuhet se praktika filloi në fund të viteve 1960 dhe vazhdon sot në shumë vende të botës, veçanërisht në Gjermani, Ukrainë, Lituani, Estoni dhe Bjellorusi.

  Nyja Bowen është gjithashtu një simbol i njohur që përdoret nga tatuazhet artistët dhe krijuesit e bizhuterive. Disa entuziastë të tatuazheve zgjedhin të kenë tatuazhe me nyje Bowen si një mënyrë për të shprehur personalitetin e tyre dhe për të festuar trashëgiminë e tyre irlandeze. Përdoret gjithashtu gjerësisht në lloje të ndryshme bizhuterish dhe në prodhimin e hijeshave dhe amuleteve.

  Me pak fjalë

  Pasi u përdor si një simbol heraldik, nyja Bowen u lidh me pafundësinë, dashurinë dhe miqësi. Ekzistojnë disa variacione të nyjës së përdorur nga kultura të ndryshme në mbarë globin.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.