Црвен крст - Како настанал симболот?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Црвениот крст често се смета за најпрепознатливиот симбол во светот. Истата е прикажана на болничките знаци, амбулантите, униформите на хуманитарните работници. Едноставно кажано, тоа е сеприсутен симбол, што означува неутралност, емпатија, надеж и заштита.

  Еве поглед на неговата историја и како прерасна за да стане глобален симбол.

  Историја на Црвениот крст

  Потеклото на Црвениот крст датира од 1859 година, кога швајцарскиот бизнисмен по име Анри Динан, бил сведок на страдањата на 40.000 ранети војници по битката кај Солферино во Италија. Тој продолжи да пишува книга за ова искуство ( Сеќавање на Солферино) и почна да се залага за неутрална организација која ќе им помогне на војниците на бојното поле без разлика на нивните политички определби.

  Во 1860 година, комитет со седиште во Швајцарија ги планираше националните здруженија за помош. Во 1863 година, ова стана познато како Меѓународен комитет за помош на ранетите, фокусирајќи се главно на воените жртви. Ова стана Меѓународниот комитет на Црвениот крст (МКЦК), кој го прошири својот опсег за да покрие широк опсег на хуманитарни активности во време на мир.

  Во 1964 година се одржа првата меѓународна конференција и Женевската конвенција. Американскиот Црвен крст беше основан од Клара Бартон, која лобираше кај американската влада да ја ратификува Женевската конвенција.

  Седиштето наМеѓународниот Црвен крст се наоѓа во Женева, Швајцарија. Организацијата избра црвен крст на бела позадина да биде симбол, што е инверзија на швајцарското знаме – бел крст на црвена позадина. Ова ја препознава врската помеѓу организацијата и Швајцарија.

  Денес, Црвениот крст се состои од неколку институции, врзани со исти вредности и цели. Тоа е најголемата хуманитарна мрежа во светот и има присуство во речиси секоја земја.

  Што симболизира Црвениот крст?

  Црвениот крст е еден од најпрепознатливите симболи во светот. Претставува:

  • Заштита – главната цел на Црвениот крст е да ги заштити оние на кои им е потребна, помагајќи им по потреба.
  • Хуманитарна помош – додека Црвениот крст започна како организација за помош на ранетите војници, денес неговите цели се широко достапни, вклучувајќи прва помош, безбедност на вода, банки за крв, одржување на детски и центри за социјална помош и така натаму.
  • Неутралност – Црвениот крст е фокусиран на помагање на сите луѓе на кои им е потребна. Како таква, таа не зазема страна во ниедна борба, дебата или политичко прашање. Оние кои се борат знаат дека не смеат да нападнат никого или ништо што покажува црвен крст.
  • Надеж – симболот на црвениот крст отелотворува надеж и позитивност, дури и во најтешки времиња .

  Дали Црвениот крст е христијанска организација?

  Спротивно на некои верувања, Црвениот крст ене е верска организација. Една од нејзините главни цели е да остане неутрален. Ова вклучува незаземање верски страни.

  Сепак, многумина погрешно го поврзуваат симболот на крстот со христијанството. Во многу земји од Блискиот Исток, наместо црвен крст се користи црвена полумесечина .

  Црвениот крст наспроти Црвената полумесечина

  Во 1906 г. Отоманската империја инсистираше на употреба на црвена полумесечина наместо црвен крст. Како резултат на тоа, Црвената полумесечина е името што се користи во муслиманските земји. Иако ова му даде на црвениот крст малку религиозна боја, тој сè уште останува секуларна организација.

  Во 2005 година, беше создаден дополнителен амблем. Познат како црвен кристал, овој амблем им овозможи на земјите кои не сакаа да го усвојат црвениот крст или црвената полумесечина да се приклучат на Движењето.

  Накратко

  Во 1905 година, Анри Динан стана првиот швајцарски добитник на Нобеловата награда, кога ја доби благородната цена за мир за визионер, промотор и ко-основач на Црвениот крст. Црвениот крст останува една од најважните институции ширум светот, обезбедувајќи помош и помош дури и на најтешко погодените тешко достапни места.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.