Хораите - божици на годишните времиња

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во грчката митологија, Хораите, исто така наречени Часови, биле мали божици на годишните времиња и времето. Тие, исто така, се вели дека биле божици на правдата и редот и дека имале одговорност да ги чуваат портите на планината Олимп, исто така. како благодатите). Нивниот број варирал според различни извори, но најчест бил три. Тие ги претставуваа идеалните услови за земјоделство и беа особено почестени од земјоделците кои зависат од нив за успешна жетва.

  Според античките извори, нема Хорае значи дека нема да има годишни времиња, сонцето нема да изгрее и се поставува секој ден, и нема да има такво нешто како време.

  Кои биле Хораите?

  Хораите биле трите ќерки на Зевс , богот на молњата и гром, и Темида , Титанес и персонификација на законот и божествениот поредок. Тие беа:

  1. Dice – персонификација на законот и правдата
  2. Eunomia – персонификација на добар ред и законско однесување
  3. Eirene – божицата на мирот

  The Horae – Dice

  Како и нејзината мајка, Дис беше олицетворение на Правда, но разликата помеѓу мајката и ќерката беше во тоа што Темида владееше над божествената правда, додека Дис владееше над правдата на човештвото. Таа бдееше над луѓето, внимателно набљудувајќи го добротои лошите дела што ги направиле.

  Ако судијата ја прекршил правдата, таа самата интервенирала да ја исправи или би го известила Зевс за тоа. Таа ја презира лагата и секогаш се погрижи правдата да се спроведува мудро. Таа, исто така, ги наградуваше доблесните, бидејќи тоа го гледаше како начин за одржување на правдата и доброто однесување.

  Коцките честопати се прикажуваат како убава млада жена која носи ловоров венец во едната рака и вага во другата рака. Во астрологијата, таа е претставена во Вага, што на латински значи „вага“, нејзиниот симбол. на законито однесување и добар ред. Нејзината улога била да донесува добри закони, да го одржува граѓанскиот поредок и внатрешната стабилност на заедницата или државата.

  Како божица на пролетта, Евномија била прикажана натоварена со прекрасни цвеќиња. Таа често е прикажана на слики на атински вазни заедно со другите придружници на Афродита. Таа го претставуваше верното, законито и послушно однесување на мажените жени.

  Horae Eirene

  Eirene беше позната како најпаметната и најсреќната на Хораите. Таа, исто така, беше кажано дека била божица на пролетта како Евномија, така што постои одредена конфузија во однос на тоа која сезона претставувала секоја божица. корнукопија, кои беа нејзини симболи. Таа беше високопочитувана од Атињаните кои и создале жртвеници и верно и се поклонувале.

  Во Атина била поставена статуа на Ерина, но била уништена. Сега на негово место има копија од оригиналот. На неа се гледа како Ејрин го држи Плутон, богот на изобилството, во левата рака, а жезол во десната рака. Меѓутоа, поради оштетувањата во текот на годините, сега ја нема десната рака на статуата. Статуата го симболизира концептот дека кога има мир, ќе има просперитет .

  Хораите од Атина

  Во некои извештаи, во Атина имало три Хори: Тало, Карпо и Ауксо, божицата на плодовите на есента и летото и цветовите на пролетта.

  Се верува дека Тало, Карпо и Ауксо биле оригиналните Хораи на годишните времиња, што ја сочинувале првата тријада, додека Еуномија, Дис и Ерине биле втората тријада на Хора. Додека првата тријада ги претставуваше годишните времиња, втората тријада беше поврзана со правото и правдата.

  Секоја од трите атински Хори директно претставуваше одредена сезона:

  1. Thallo била божица на пролетта, цветовите и пупките како и заштитничка на младоста. Таа била позната и како Талате и се верувало дека е најстарата од Хораите.
  2. Ауксо , исто така наречена Ауксезија, била божица на летото. Нејзината улога беше да дејствува како заштитник на растенијата, вегетацијата, плодноста и растот.
  3. Карпо беше персонификација на падот ибил одговорен и за чување на портите на планината Олимп. Таа исто така беше специјална придружничка на Афродита , Хера и Персефона . Карпо одигра важна улога во созревањето и бербата на посевите и земјоделците ја почитуваа

  Хораите како божици на годишните времиња

  Можеби изгледа чудно што имаше само три божици за четири сезони, но тоа било затоа што античките Грци не ја препознале зимата како едно од годишните времиња. Хораите биле убави, пријателски настроени божици кои биле претставени како нежни, среќни млади жени кои носат венци од цвеќиња во косата. Речиси секогаш биле прикажани заедно, држејќи се за раце и танцуваат.

  Покрај нивната улога како божества на годишните времиња и чувари на Олимп, Хораите биле и божици на времето и часовите. Секое утро помагале во поставувањето на сончевата кола со јарем на коњите и повторно навечер кога ќе зајде сонцето, тие повторно ги откинувале коњите.

  Хорите често биле видени во друштво на Аполон , Музите , благодатите и Афродита. Заедно со благодатите, тие направија облека за Афродита, божицата на љубовта, обоена со пролетните цвеќиња, слично како облеката што ја носеа самите.

  Кои се дванаесетте хори?

  Има исто така група од дванаесет Хори, позната како персонификација на дванаесетте часа. Тие беа заштитницитеод различни периоди од денот. Овие божици се опишани како ќерки на Титанот Кронус , богот на времето. Сепак, оваа група на Хори не е многу популарна и се појавува само во неколку извори.

  ЧПП за Хораите

  1- Колку Хори има?

  Бројот на Horae варирал во зависност од изворот и се движел од три до дванаесет. Сепак, тие најчесто биле прикажани како три божици.

  2- Кои биле родителите на Хораите?

  Родителите на Хораите варираат во зависност од изворот. Сепак, обично се вели дека тие се Зевс и Темида.

  3- Дали се божиците Хора?

  Хораите биле мали божици.

  4- На што беа божиците Хораите?

  Хораите беа божици на годишните времиња, редот, правдата, времето и земјоделството.

  Накратко

  Хораите можеби биле мали божици во грчката митологија, но тие имале многу важни улоги и биле одговорни за природниот поредок на нештата. Иако понекогаш се прикажани поединечно, тие најчесто се прикажуваат како група.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.