Ифигенија - грчка митологија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Ифигенија била најстарата ќерка на кралот на Микена, Агамемнон и неговата сопруга Клитемнестра. За жал, преку страната на нејзиниот татко, таа припаѓала на проколнатиот Дом на Атреус и веројатно била осудена од раѓање.

  Ифигенија е главно позната по начинот на кој умрела. Таа била ставена на жртвениот олтар од нејзиниот татко, кој го направил тоа за да ја смири божицата Артемида бидејќи му била потребна нејзината помош во Тројанската војна. Еве ја приказната за принцезата од Микена и нејзината трагична и прерана смрт.

  Потеклото на Ифигенија

  Ифигенија беше првото дете родено на Агамемнон и Клитемнестра. Таа имаше некои познати роднини на страната на нејзината мајка, вклучувајќи ја и нејзината тетка, Елена од Троја и бабите и дедовците Тиндареј и Леда. Таа, исто така, имала три браќа и сестри: Електра, Орест и Хрисотем.

  Во една помалку позната верзија на приказната, се вели дека родителите на Ифигенија биле атинскиот херој Тезеј и Елена, родени кога Тезеј зел Елена од Спарта. Хелен не можеше да ја земе својата ќерка со себе и ја даде на Клитемнестра која ја одгледа Ифигенија како своја. Сепак, оваа приказна е поретка и речиси никогаш не се спомнува.

  Почетокот на Тројанската војна

  Се веруваше дека секој член на проколнатата куќа на Атреус е осуден да умре порано или подоцна, но додека повеќето од другите членови само ја влошија својата неволја со своите постапки, Ифигенија бешепотполно невина и несвесна за тоа што ќе ја снајде.

  Сето тоа се случи на почетокот на Тројанската војна, кога Ифигенија сè уште беше млада принцеза. Додека Менелај бил отсутен од Спарта, Париз ја киднапирал Елена и ја однел во Троја, а исто така украл и големо количество спартанско богатство. Потоа, Менелај се повика на заклетвата на Тиндареј, повикувајќи ги сите додворувачи на Елена да го заштитат Менелај и да ја вратат Елена од Троја.

  Таткото на Ифигенија не бил еден од додворувачите на Елена, но бил познат како најмоќниот крал во тоа време. Тој стана командант на армијата, собирајќи армада од 1000 бродови во Аулис. Сè беше подготвено, но имаше едно нешто што ги спречуваше да испловат, а тоа беше лошиот ветер, што значеше дека Ахајците не можеа да пловат за Троја.

  Пророштвото на Калхас

  Провидник познат како „Калхас“ му рекол на Агамемнон Артемида, дека божицата на ловот, целомудрието и дивата природа била незадоволна од него. Поради таа причина, таа одлучила да предизвика лоши ветрови и да ја задржи флотата на бродови во Аулис.

  Можеше да има различни причини зошто Артемида била налутена, но се чини дека главната била ароганцијата на Агамемнон. Тој се фалел со своите ловечки вештини и ги споредувал со оние на божицата. Таа не сакаше да се однесува со непочитување.

  Калхас исто така му кажа на Агамемнон начин да ја смири божицата, ноова, ќе биде потребна жртва. Тоа не требаше да биде нормална жртва, туку човечка жртва и се чинеше дека единствената жртва погодна за ова беше Ифигенија.

  Агамемнонова лага

  Идејата за човечка жртва не беше вообичаена еден во грчката митологија, но се случуваше одвреме-навреме. На пример, Атињаните биле принесувани како човечки жртви на Минотаурот , а Ликаон и Тантал ги убивале своите синови како жртви на боговите.

  Што мислел Агамемнон за жртвувањето на својата ќерка зависи од античките извори. Некои велат дека Агамемнон бил подготвен да ја жртвува својата ќерка, додека други велат дека бил погоден од тага, но немал друг избор бидејќи тоа било негова должност. Дури и да не беше подготвен да ја помине жртвата, се чинеше дека неговиот брат Менелај го убедил да го стори тоа бидејќи се правеле планови за жртвување.

  Во тоа време, Ифигенија била во Микена. Кога нејзината мајка, Клитемнестра, слушнала за жртвата, не сакала да го дозволи тоа и немало начин да ја убеди, па Агамемнон решил да не се обиде. Наместо тоа, тој ги испрати Одисеј и Диомед назад во Микена, за да и пренесат порака на Клитемнестра.

  Според пораката што ја добила Клитемнестра, таа и Ифигенија требало да дојдат во Аулис, бидејќи Ифигенија требаше да се омажи за херојот, Ахил . Ова беше лага, но Клитемнестра падна на тоа. Таа и нејзината ќеркаотпатува за Аулис и по пристигнувањето, тие беа одвоени еден од друг.

  Ифигенија е жртвувана

  Ифигенија го виде жртвениот олтар што беше изграден и беше свесна што ќе се случи со неа. Додека едни велат дека плачела и се молила за својот живот, други велат дека доброволно се качила на олтарот бидејќи верувала дека тоа е нејзината судбина. Таа, исто така, веруваше дека ќе биде позната по смртта на херој. Меѓутоа, кога станува збор за изборот на личноста која ќе ја жртвува Ифигенија, ниту еден од ахајските херои не сакал да помине низ тоа. На крајот се спуштило до Калхас, гледачот, и затоа го користел ножот за да ја изврши жртвата.

  Дали Ифигенија беше спасена?

  Во добро познатата, едноставна верзија на митот, животот на Ифигенија го заврши Калхас. Меѓутоа, во грчката митологија, човечките жртви не завршувале секогаш онака како што требало.

  Според одредени извори, Калхас не можел да ја помине жртвата бидејќи интервенирала божицата Артемида. Ја оддалечила принцезата и оставила елен на нејзиното место. Артемида се погрижи сите што беа сведоци на жртвата на Ифигенија да не сфатат дека таа е заменета со елен, освен Калхас кој молчеше.

  По извршената жртва, лошите ветрови се намалија и патот беше јасно за Ахајската флота да биде нивното патување до Троја.

  НаПоследици од жртвата

  Жртвувањето на Ифигенија (или наводната жртва) имаше опасни последици за Агамемнон. Откако ја преживеа битката во Троја десет години, тој беше убиен од неговата сопруга Клитемнестра кога конечно се врати дома. Клитемнестра му се налутила на Агамемнон што ја жртвувала нивната ќерка и таа заедно со нејзиниот љубовник Егистус го убила Агамемнон додека се бањала.

  Ифигенија во земјата на Таурис

  По смртта на нејзиниот татко Агамемнон, приказната за Ифигенија почнала повторно да се појавува во грчката митологија бидејќи се појавила во митот за Орест , нејзиниот брат. Кога Артемида ја однела Ифигенија од жртвениот олтар, таа ја однела во Таурис, сега познат како Крим.

  Артемида ја назначила микенската принцеза за свештеничка на нејзиниот храм таму. Таурите го жртвувале секој странец што стапнал на нивната земја и иако таа самата побегнала од човечка жртва, Ифигенија сега била задолжена за нив.

  Орест и Ифигенија

  Многу години подоцна, Орест , братот на Ифигенија, дојде во Таурис. Тој ја убил мајка си за да се одмазди за смртта на својот татко и сега го следеа Ериниите , божиците на одмаздата и одмаздата. Орест дошол со својот братучед Пиладес, но бидејќи биле странци, веднаш биле уапсени и биле подготвени да бидат жртвувани.

  Ифигенија дошла да ги види, но браќата и сестрите не можелесе препознаваат. Меѓутоа, Ифигенија понудила да го ослободи Орест само доколку тој однесе писмо во Грција. На Орест не му се допадна ова бидејќи знаеше дека тоа значи дека Пиладес ќе мора да остане зад себе за да биде жртвуван, па затоа побара Пиладес да биде испратен со писмото наместо тоа.

  Се вели дека писмото било клучот за браќата и сестрите се препознаа и заедно со Пиладес, тројцата се качија на бродот Орест. Тие го оставија Таурис со статуата на Артемида.

  Ифигенија се враќа во Грција

  Пред Ифигенија, Пиладес и Орест да се вратат во Грција, веќе се ширеа гласини дека Орест бил жртвуван во Таурис. Сестрата на Ифигенија, Електра, била скршена кога го слушнала ова и отпатувала во Делфи за да дознае каква ќе има нејзината иднина. Електра и Ифигенија пристигнаа во Делфи во исто време, но тие не се препознаа, а Електра мислеше дека Ифигенија е свештеничката која го жртвувала својот брат.

  Затоа, Електра планирала да ја убие Ифигенија, но исто како што била за да ја нападне, интервенирал Орест и објаснил се што се случило. Конечно обединети, трите деца на Агамемнон се вратиле во Миена, а Орест станал владетел на кралството.

  Крајот на Ифигенија

  Според некои извештаи, Ифигенија умрела во градот наречен Мегара, кој бил домот на Калхас, гледачот кој речиси ја жртвуваше. По неасмрт, се вели дека таа живеела во Елисиските полиња . Некои антички извори наведуваат дека таа се омажила за Ахил во задгробниот живот и заедно, двајцата поминале цела вечност на островите на Блажените.

  Ифигенија во популарната култура

  Приказната за Ифигенија е напишана од различни писатели низ историјата. Сепак, таа не е спомната во Хомеровата Илијада и митот беше драматично изменет во зависност од публиката за која се пишуваше. Нејзината приказна исто така е користена во многу телевизиски продукции и инспирирала многу големи уметнички дела од познати уметници.

  Некои примери го вклучуваат филмот Убиството на светиот елен , претставата Дури и роднините се виновни и серијата стрипови Age of Bronze.

  Факти за Ифигенија

  1. Кои се родителите на Ифигенија? Мајката на Ифигенија е Клитемнестра, а нејзиниот татко е кралот Агамемнон.
  2. Кој требаше да умре Ифигенија? Ифигенија мораше да биде жртвувана за да се смири лутата божица Артемида во замена за поволните ветрови за флотата на Агамемнон да тргне против Троја.
  3. Како умира Ифигенија? Ифигенија ѝ се жртвува на Артемида . Во некои верзии, таа е спасена од Артемида и одведена да биде свештеничка на Артемида.

  Накратко

  Многу луѓе не се запознаени со сложената приказна за Ифигенија, но нејзината приказна е важна , и врски со многу други добро познати приказнивклучувајќи ги Тројанската војна, Орест и Куќата на Атреј.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.