Касандра - грчка принцеза, свештеничка и пророчка

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во грчката митологија, Касандра, позната и како Александра, била принцеза од Троја и свештеничка на Аполон . Таа беше убава и интелигентна жена која можеше да пророкува и да ја претскажува иднината. Касандра имаше проклетство нанесено врз неа од богот Аполон каде никој не веруваше во нејзините вистинити зборови. Митот за Касандра е користен од современите филозофи, психолози и политиколози за да се објасни состојбата на валидните вистини кои се игнорираат и не се верува. низ вековите.

  Потекло на Касандра

  Касандра е родена кај кралот Пријам и кралицата Хекуба , владетелите на Троја. Таа беше најубавата од сите тројански принцези, а нејзините браќа беа Хеленус и Хектор , познатите херои од Тројанската војна. Касандра и Хектор беа едни од ретките омилени и восхитувани од Бога Аполон.

  Касандра беше посакувана и барана од многу луѓе како Короебус, Отронус и Еврипил, но патиштата на судбината водеа на царот Агамемнон и таа му роди два сина. Иако Касандра била храбра, интелигентна и паметна жена, нејзините моќи и способности никогаш не биле вистински ценети од народот на Троја.

  Касандра и Аполон

  Најважниот настан во животот на Касандра бил средба со богот Аполон. Иако има неколкуверзии на приказните на Касандра, сите од нив имаат некаква врска со Бог Аполон.

  Касандра станала свештеничка во храмот на Аполон и ветила живот во чистота, божественост и невиност.

  Аполон ја видел Касандра во неговиот слепоочница и се заљубил во неа. Поради своето восхитување и наклонетост, тој и дал моќ на Касандра да пророкува и претскажува. И покрај наклонетоста на Аполон, Касандра не можеше да возврати на неговите чувства и го отфрли неговиот напредок кон неа. Ова го налути Аполон и тој ги проколна нејзините моќи, за никој да не верува во нејзините пророштва.

  Во друга верзија на приказната, Касандра му ветува разни услуги на Есхил, но се враќа на својот збор откако ќе добие овластувања од Аполо. Налутениот Аполон потоа ја проколнува нејзината моќ затоа што му е невистина на Есхил. По ова, пророштвата на Касандра не им веруваат ниту ги признаваат нејзините луѓе.

  Подоцнежните верзии на митот велат дека Касандра заспала во храмот на Аполон и змиите ѝ шепнале или и ги лижеле ушите. Потоа слушнала што се случува во иднината и пророкувала за тоа.

  Проклетството на Аполо

  Касандра се соочила со многу предизвици и тешкотии уште откако била проколната од Аполон. Таа не само што не ѝ веруваа, туку и ја нарекуваа луда и луда жена. На Касандра не и било дозволено да престојува во кралската палата, а кралот Пријам ја заклучил во соба многу подалеку. Касандра предавашеХеленус вештината на пророштво, и додека неговите зборови се сметаа за вистина, таа беше постојано критикувана и неверувана.

  Касандра и Тројанската војна

  Касандра можела да пророкува за многу настани пред и за време на Тројанската војна. Таа се обиде да го спречи Париз да оди во Спарта, но тој и неговите придружници ја игнорираа. Кога Парис се вратила во Троја со Хелена , Касандра го покажала своето противење со скинување на превезот на Хелен и кинење на нејзината коса. Иако Касандра можела да го предвиди уништувањето на Троја, Тројанците ниту ја признале, ниту ја слушале.

  Касандра предвидела смрт на многу херои и војници за време на Тројанската војна. Таа, исто така, прорече дека Троја ќе биде уништена од дрвен коњ. Таа ги известила Тројанците за Грците кои се кријат во Тројанскиот коњ, но сите биле зафатени со пиење, гозби и славење, по десетгодишната војна која никој не ја зел сметка.

  Касандра потоа ги презела работите во свои раце и наместил да го уништи дрвениот коњ со факел и секира. Сепак, нејзиниот напредок бил запрен од тројанските воини. Откако Грците победија во војната и Тројанците беа уништени, Касандра беше првата која фрли поглед на телото на Хектор.

  Некои писатели и историчари ѝ ја припишуваат на Касандра познатата фраза „Чувајте се од Грците кои носат подароци“.

  6>Животот на Касандра по Троја

  Најтрагичниот настан во Касандраживотот се случил по Тројанската војна. Касандра отиде да живее и да служи во храмот на Атена и се држеше за идолот на божицата за безбедност и заштита. Меѓутоа, Касандра била забележана од Ајакс Малиот, кој насилно ја киднапирал и силувал.

  Гневни на овој богохулен чин, Атина , Посејдон и Зевс тргнале да го казнат Ајакс. Додека Посејдон испраќаше бури и ветрови за да ја уништи грчката флота, Атина го уби Ајакс . За да го надополнат грозоморното злосторство на Ајакс, Локријците секоја година испраќале две девојки да служат во храмот на Атина.

  Во меѓувреме, Касандра им се одмаздила на Грците оставајќи зад себе ковчег што предизвикува лудило врз оние што го отвориле.

  Заробеништво и смрт на Касандра

  Откако Касандра била киднапирана и силувана од Ајакс, кралот Агамемнон ја однел како наложница. Касандра родила два сина на Агамемнон, Теледамус и Пелопс.

  Касандра и нејзините синови се вратиле во кралството на Агамемнон по Тројанската војна, но ги сретнала лоша судбина. Сопругата на Агамемнон и нејзиниот љубовник ги убиле и Касандра и Агамемнон, заедно со нивните деца.

  Касандра била или погребана во Амикли или во Микена, а нејзиниот дух патувал до Елисиските полиња, каде што доброто и почиваат достојните души.

  Културни претстави на Касандра

  Постојат многу драми, песни и романи напишани за митот за Касандра . Падот на Троја од Квинт Смирнеј ја прикажува храброста на Касандра во обидот да го уништи дрвениот коњ.

  Во романот Касандра, принцезата од Троја од Хилари Бејли, Касандра се населува во мирен живот по грозоморните и трагични настани со кои се соочи.

  Романот Fireband од Марион Цимер го разгледува митот за Касандра од феминистичка перспектива, каде што таа патува во Азија и започнува кралство со кое владее жена. Книгата на Криста Волф Касандра е политички роман кој ја открива Касандра како жена која знае неколку вистинити факти за владата.

  Комплексот Касандра

  Комплексот Касандра се однесува на поединци чии валидни грижи или не се веруваат или се поништени. Терминот е измислен од францускиот филозоф Гастон Башелар во 1949 година. Популарно го користат психолозите, филозофите, еколозите, па дури и корпорациите.

  Индивидуалните активисти за заштита на животната средина се нарекуваат Касандри ако нивните предупредувања се исмеваат претскажувањата. Во корпоративниот свет, името Касандра се користи за да се однесува на оние кои можат да предвидат подеми, падови и падови на берзата.

  Факти за Касандра

  1- Кои се родителите на Касандра?

  Родителите на Касандра биле Пријам, крал на Троја и Хекуба, кралица на Троја.

  2- Кои се децата на Касандра?

  Теледамус и Пелопс.

  3- Дали Касандра добивамажена?

  Касандра била насилно земена како наложница од кралот Микенски Агамемнон.

  4- Зошто е проколната Касандра?

  Касандра беше даден дарот на пророштво, но потоа беше проколнат од Аполон за да не ѝ се верува. Постојат различни верзии за тоа зошто била проколната, но најчеста е дека таа одбила да го исполни договорот откако му ветила секс на Аполо во замена за дарот на пророштво.

  Накратко

  Ликот на Касандра ги фасцинирал и инспирирал писателите и поетите повеќе од илјадници години. Таа има особено влијание врз трагичните и епските жанрови на пишување. Митот за Касандра е одличен пример за тоа како приказните и народни приказни постојано растат, развиваат и се менуваат.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.