Кој е симболот на гулабот во опаѓање? - Историја и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Еден од најтрајните симболи во христијанството, гулабот што слегува го симболизира Светиот Дух, како што е опишано во приказната за крштевањето на Исус. Употребата на симболот гулаб може да се најде во речиси сите големи религии и е една од најпрепознатливите, но сепак онаа на гулабот во опаѓање е донекаде специфична за христијанството.

  Ајде да погледнеме некои од извештаите во Светото писмо, заедно со неговото значење и симболика.

  Историја на симболот „Гулаб во опаѓање“

  Гулабот симболизира концепти како мир, оптимизам и надеж. Има нежен, незаканувачки изглед и се споменува уште од античко време во различни култури. Таа е една од првите две птици спомнати во Библијата и се повторува неколку пати во текот на текстот. Неколку извештаи во Библијата користеле гулаби во позитивна нота, што ги натерало некои христијани да ја вклучат симболиката во својата вера. На пример, гулабот е клучна фигура во приказната за Ное и Големиот потоп, што придонесе за верувањето дека гулабот и маслиновото гранче го симболизираат мирот. Во религиозните ритуали, древните Израелци ги користеле гулабите за паленици во шаторот и храмовите. Всушност, Мојсеевиот закон ја специфицирал употребата на гулаби во одредени жртви и обреди на прочистување.

  Гулабот станал вообичаена симболична тема во многу религии, култури и временски периоди. И античките исовремените Вавилонци го земале гулабот како религиозен симбол, а Античкиот Блиски Исток и Медитеранските региони исто така го користеле како амблем за нивните божества. Во Кина, гулабот симболизира долг живот, додека во Јапонија е амблем на мирот и прикажан со меч.

  Сепак, симболот на гулабот што слегува е специфично христијански, наведен во приказната за крштевањето на Христос во Новиот Завет. Според тоа, Исус отишол до реката Јордан за да се крсти. Опишано е дека откако излегол од водата, „го видел Божјиот дух како слегува како гулаб и доаѓа врз него“ (Матеј 3:16, 17). Од тој опис произлегува сликата на гулаб што слегува, кој доаѓа кон земјата од небото.

  Значењето и симболиката на гулабот во опаѓање

  Симболиката на „гулаб“ се користи во многу контексти вклучувајќи религиозни, социјални и политички контексти. Во Библијата, еве некои од значењата на „гулабот што слегува“:

  • Претставување на Светиот Дух - Кога Исус се крсти во водите на реката Јордан , светиот дух „во телесен облик на гулаб“ слегол од небото и починал на него. Симболиката го убедила Јован Крстител дека Исус е Месијата и Божјиот Син.
  • Божјата љубов, одобрување и благослов – По крштевањето на Исус, „имаше глас од небото кој велеше: „Овој е мојот возљубен Син, Кого го имамодобрено.“ Со овие зборови, Бог ја изразил својата љубов и одобрување кон Исус. Така, сликата на гулаб што слегува го поттикнува овој концепт.

  Постојат и други извештаи во Библијата кои го користеле „гулабот“ на позитивни, значајни начини, што придонело за неговото значење во христијанството.

  • Невиност и чистота Исус им рекол на своите следбеници да се докажат и да бидат „невини како гулаби“, потсетувајќи ги да бидат слични на гулаб, чисти и вистинити со зборови и дело.
  • Симбол на мирот - Кога гулабот што го ослободи Ное донесе маслиново лист, тоа покажа дека поплавите се повлекуваат. Донесе одредена утеха, знаејќи дека е блиску време за одмор и мир.
  • Верна љубов – Во книгата Песна над Соломон, љубовниците се повикаа на секој други како гулаби, бидејќи овие птици се забележливи по нивната наклонетост и посветеност кон своите сопружници.

  Симболот на гулабот во накитот и модата

  Симболот на гулабот што опаѓа често се користи како мотив во христијанскиот накит. Во накитот, тој често е дизајниран како приврзоци, шарм, иглички на ревер или обетки. Поради тоа што е препознатлив христијански симбол, тој обично го носат следбениците на христијанската вера.

  Гулабот што слегува често го носат и црковните водачи, кои понекогаш носат свештенички кошули, наметки и краци кои прикажуваат гулаб што се спушта како декоративен мотив или украс.

  Накратко

  Опаѓачкигулабот е препознатлив симбол во христијанството . Денес, симболот го претставува Светиот Дух во форма на гулаб, покажувајќи ја Божјата љубов, одобрување и благослов.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.