Љубовни божици - список

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Низ историјата, речиси секоја култура има развиено митологии кои прикажуваат различни љубовни божества. Овие митови ги отсликуваат гледиштата на овие култури за љубовта, романтиката, бракот, убавината и сексуалноста. Во повеќето древни култури, љубовните божества обично биле женски бидејќи институцијата на бракот, како и убавината и сексуалноста, главно се сметале за женски домен. Во оваа статија, ќе ги разгледаме најистакнатите љубовни божици низ културите.

  Афродита

  Афродита била античка грчка божица на љубовта, сексуалноста и убавина. Таа беше грчка пандан на римската божица Венера. Афрос на грчки значи пена , а се веруваше дека Афродита е родена од морска пена. Според легендата, еден Крон ги отсекол гениталиите на својот татко Уран и ги фрлил во морето. Од крвавата пена се издигна Афродита. Поради оваа причина, божицата беше широко почестена како заштитничка на морето и морнарите. Во Спарта, Кипар и Теба, таа исто така била обожавана како божица на војната. Сепак, таа беше првенствено позната како божица на убавината, љубовта, плодноста, како и бракот. Иако нејзиниот култ беше генерално морално строг и свечен, имаше период кога проститутките ја гледаа божицата како свој покровител.

  Бранвен

  Бранвен, исто така познат како Белиот гавран, е велшка божица на љубов и убавина која нејзините следбеници ја сакаа поради неасочувство и великодушност. Таа е ќерка на Лир и Пенардим. Бран Блажениот, џиновскиот крал на Англија и Земјите на моќните, е нејзин брат, а нејзиниот сопруг е Матолвч, кралот на Ирска.

  Заедно со Ceridwen и Arianrhod, таа е дел од Тројната божица на Авалон. Бранвен го претставува првиот аспект на триото бидејќи е прикажана како убава и млада жена. Како Клеветена сопруга , божицата е позната како покровителка на малтретираните сопруги, ослободувајќи ги од ропството и благословувајќи ги со нови почетоци.

  Фрига

  Во нордиската митологија , Фрига или Фриг, што е стариот нордиски збор за сакана , била божица на љубовта, бракот и мајчинството. Како сопруга на Один , богот на мудроста, и кралицата на Асгард, живеалиштето на божествените духови, Фрига била исклучително истакнато божество.

  Се верувало дека Фрига бил главен на нишките на облаците и затоа се поклонуваше и како божица на небото. Поради оваа причина, таа обично беше прикажана како облечена во долга небесно сина наметка. Според легендата, иако божицата покрај себе го имала богот на мудроста, таа често го надмудрила и редовно му давала совети за многу прашања. Таа исто така можела да ја предвиди иднината и била позната по своите пророштва. Некои веруваат дека е именуван петтиот ден во неделата, петокпо неа, и се сметало дека тоа е најповолно време за венчавка.

  Хатор

  Во древната египетска религија, Хатор била божица на љубовта, небото, и плодноста и се сметаше за женска покровителка. Нејзиниот култ имал центар во Дандара во Горен Египет, каде што била обожувана заедно со Хорус .

  Божицата исто така била тесно поврзана со Хелиополис и богот на сонцето Ра . Се веруваше дека Хатор е една од ќерките на Ра. Таа, исто така, се сметаше за Окото на Ра , кое, според египетската митологија, беше женски пандан на богот на сонцето и насилната сила што го бранеше од оние кои му се закануваат на неговото владеење.

  Хатор најчесто била прикажана како жена со рогови на крава со сончев диск меѓу нив, што ги претставува нејзините небесни својства. Други времиња би имала форма на крава, симболизирајќи ја нејзината улога како мајка.

  Хера

  Во старогрчката религија, Хера била божица на љубовта и бракот и заштитник на жените и породувањето. Римјаните ја идентификувале Хера со нивната божица Јунона. Како сопруга на Зевс , таа исто така била обожавана како небесна кралица. Според митот, божицата била ќерка на двете титански божества, Реа и Кронус , а Зевс бил нејзин брат. Подоцна, таа стана сопруга на Зевс и се сметаше за совладетел на олимписките божества.

  Хера одигра важна улога во грчкиотлитература, каде што честопати била прикажана како одмаздољубива и љубоморна сопруга на Зевс, која ги гони и се бори против неговите многубројни љубовници. Сепак, нејзиниот култ се фокусираше околу домот и огништето со семејните односи како нејзина централна точка. Таа, исто така, се сметаше за покровителка на многу градови во Грција.

  Инана

  Инана, позната и како Иштар, според Акадците, била древна сумерска божица на љубовта, плодноста, сензуалноста, размножувањето. , но и војна. Таа, исто така, била поврзана со утринската ѕвезда , најсветлиот небесен објект наутро и навечер, и честопати била идентификувана со римската божица Венера. Вавилонците, Акајците и Асирците ја нарекувале и Кралица на небото .

  Нејзиниот култ имал центар во храмот Еана во градот Урук и таа се сметала за негов заштитник. Култот на божицата првично бил обожуван од Сумерите и бил поврзан со различни сексуални обреди. Подоцна тој бил прифатен од источносемитските групи, вклучувајќи ги Вавилонците, Акаѓаните и Асирците, а особено бил почитуван од Асирците, кои ја обожавале како највисокото божество на нивниот пантеон.

  Најистакнатиот мит на Инана е за нејзиното потекло и враќање од древниот сумерски подземен свет, Кур. Според митот, божицата се обидела да го освои кралството на нејзината сестра Ерешкигал, која владеела со подземниот свет. Сепак, нејзиното освојување беше залуднобидејќи беше прогласена за виновна за гордост и осудена да остане во Подземјето. Но, три дена подоцна, Енки, со помош на две андрогени суштества, ја спасил, а нејзиниот сопруг Думузуд бил земен како нејзина замена.

  Јуно

  Во римската религија, Јунона била божица на љубовта и бракот и се сметаше за главна божица и женска колешка на Јупитер. Таа е изедначена со Хера. Јунона била обожувана како дел од капитолинската тријада, заедно со Минерва и Јупитер, иницирани од етрурските кралеви.

  Како заштитничка на породувањето, позната како Јуно Лусина, божицата имала храм посветен на неа на Ескилин Хил. Сепак, таа беше претежно позната како заштитничка на жените, поврзана со сите женски принципи на животот, најчесто бракот. Некои веруваа дека божицата е ангел чувар на сите жени и дека секоја жена има свој јуно , исто како што сите мажи имаат гениј .

  Лада

  Лада била божица на пролетта, љубовта, сексуалната желба и еротиката во словенската митологија. Нејзиниот машки пандан бил нејзиниот брат Ладо, а некои словенски групи ја обожавале како мајка божица. По доаѓањето на христијанството, се верувало дека нејзиниот култ бил префрлен на обожавање на Богородица.

  Нејзиното име потекнува од чешкиот збор lad , што значи хармонија, ред , разбирање , а зборот може да се преведе како убава или симпатична вополски јазик. Божицата првпат се појавила во 15 и 16 век како девица божица на плодноста и љубовта и заштитничка на браковите, жетвите, семејството, жените како и децата.

  Таа се појавува во многу руски народни приказни и песни каде што е претставена како висока и сладострасна жена во нејзиниот цут, со долга и златна коса исплетена како круна околу главата. Таа се сметаше за олицетворение на вечната младост и божествена убавина и симбол на мајчинството.

  Ошун

  Во јорупската религија во Западна Африка, Ошун е ориша или божествен дух, кој претседава со свежите води, љубовта, плодноста и женската сексуалност. Како една од најпочитуваните и најистакнатите ориши, божицата е поврзана со реки, гатање и судбина.

  Ошун се смета за покровителка на реката Осун во Нигерија, која го добила името по неа. Реката тече низ градот Ошогбо, каде Светата шумичка, наречена Осун-Осогбо, е посветена на неа и се смета за главно светилиште на божицата. Секоја година во август во нејзина чест се слави двонеделен фестивал наречен фестивал Осун-Осогбо. Се одвива на бреговите на реката Осун, блиску до Светата шумичка на божицата.

  Парвати

  Во хиндуизмот, Парвати, што на санскрит значи Ќерката на планината , е добронамерна божица на љубовта, бракот, посветеноста, родителството и плодноста. Божицатабила позната и како Ума и била мажена за Шива, врховниот бог на хиндуизмот.

  Легендата вели дека Шива се заљубил во Парвати бидејќи била ќерка на големата планина Хималаја и имале два сина . Нивниот прв син, Кумара, е роден од семето на Шива без нејзина агенција. Подоцна, без одобрение од нејзиниот сопруг, божицата го создала нивното друго дете, божеството со глава на слон, наречено Ганеша. набљудувајќи ги неговите чудесни изведби. Многу од Тантри, свети текстови на хинду секти во чест на Шива, беа напишани како дијалози помеѓу Шива и Парвати. Многу луѓе веруваат дека Парвати е незаменлив дел од култот на Шива, кој има големо влијание врз неговиот живот и го прави комплетен.

  Шри Лакшми

  Шри Лакшми, понекогаш се нарекува само ​​Шри , што значи просперитет или Лакшми , што значи добра среќа , е хинду божица поврзана со љубовта, убавината и богатството. Според митот, таа е мажена за Вишну, и слично како грчката Афродита, исто така е родена надвор од морето.

  Лакшми е многу почитувана и сакана божица во хиндуизмот и бог Вишну често се нарекува сопруг на Лакшми . Божицата е позната и како божица Лотус, со цветот на лотос како нејзин примарен симбол, кој претставувамудрост, изобилство и плодност. Таа, исто така, често е прикажана со кофа полна со ориз и златни монети кои ѝ испаѓаат од рацете.

  Венера

  Венера е античка римска божица на љубовта и убавината, поврзана со грчката Афродита. Првично, Венера била поврзана со плодноста, култивираните полиња и градините, но подоцна и се припишувале речиси сите аспекти на нејзиниот грчки колега. Во раните времиња, таа имала два латински храма посветени на неа, и немало запис за нејзиното обожавање во најстариот римски календар. Подоцна, нејзиниот култ станал најистакнат во Рим, што произлегува од нејзиниот храм во латинската Ардеа.

  Според легендата, Венера била ќерка на Јупитер и Диона, била мажена за Вулкан и имала еден син. Купидон. Таа беше позната по нејзините романтични афери и интриги и со смртниците и со боговите и ѝ се припишуваа и позитивни и негативни женски аспекти. Меѓутоа, во исто време, таа беше позната и како Венера Вертикордија и заштитничка на целомудрието на младите девојки. Таа најчесто се прикажува како убава млада жена со сладострасни облини и флертувачка насмевка. Најпознатиот нејзин приказ е статуата Венера де Мило , позната и како Афродита де Милош .

  To Wrap Up

  Ги собравме најистакнатите љубовни божици од различни култури ширум светот. Иако митовите околу нив се разликуваат на многу начини, повеќето од нивбожествата во суштина се исти, кои претседаваат со љубовните врски, плодноста, убавината и мајчинството. Овие концепти можат да се најдат ширум светот во различни митологии, означувајќи ја нивната важност и универзалност.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.