Пелијас – грчка митологија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Пелиас бил крал на градот Јолкус во античка Грција. Тој е познат по неговото појавување во приказната за Јејсон и Аргонаутите , еден од најпознатите митови на грчката митологија. Пелија бил противник на Џејсон и ја поттикнал потрагата по Златното руно .

  Потеклото на Пелија

  Пелијас е роден во Посејдон , богот на мориња и Тиро, принцеза од Тесалија. Според некои извештаи, неговиот татко бил Кретеј, кралот на Јолкус, а неговата мајка била Тиро, принцеза на Елида. Според митот, Посејдон ја видел Тиро кога била на реката Енипеј и бил занесен од нејзината убавина.

  Посејдон спиел со Тиро и таа забременила, родила синови близнаци, Нелеус и Пелијас. Сепак, момчињата не добија шанса да живеат со Тајро и нејзините други деца во Јолкус бидејќи таа се срамеше од она што го направи и сакаше да ги скрие.

  Пелиас се одмаздува

  Според некои извори, двајцата браќа, Пелијас и Нелеус, биле оставени на планина и оставени да умрат, но нив ги спасил и ги чувал сточар. Други извори споменуваат дека момчињата и биле дадени на злобната маќеа на Тајро, Сидеро. Во секој случај, тие беа добро згрижени додека конечно не достигнаа полнолетство.

  Како возрасни, браќата дознаа која е нивната родена мајка и беа шокирани и лути на Сидеро за начинот на кој таа се однесуваше со Тајро. Тие решија да се одмаздат на нивнитемајка со убиство на Сидеро. Додека беше во храмот на Хера , Пелијас помина и му зададе убиствен удар во главата на Сидеро. Таа починала веднаш. Во тој момент, Пелија не сфатил дека тоа што го направил е чин на светољубивост, но ја налутил Хера, сопругата на Зевс и божицата на семејството и бракот, со тоа што убил следбеник во нејзиниот храм.

  Кога Пелија се вратил во Јолкус, открил дека кралот Кретеј починал, а неговиот очув Есон бил на ред за престолот. Иако Есон бил вистинскиот наследник, Пелијас одлучил да го преземе тронот насилно и го направил Есон затвореник во занданите на палатата. Потоа го презеде престолот за себе, станувајќи нов крал на Јолкус.

  Пелијас како крал на Јолкус

  Како владетел на Јолкус, Пелија се оженил со ќерката на Бијас, кралот на Аргос . Нејзиното име беше Анаксибија и парот имаше неколку деца заедно, вклучувајќи ги Алкестис, Антиное, Амфином, Евадна, Астеропаја, Хипото, Писидице, Пелопија и Акастус. Нивните ќерки биле познати како Пелијадес, но најпознат од сите деца на Пелија бил неговиот син Акастус, најмладиот во семејството.

  Во меѓувреме, очувот на Пелијас, Есон, затворен во занданите, се оженил со жена наречена Полимед, кој му даде два сина, Промах и Јасон. Според некои извештаи, тој имал неколку деца. Пелија го гледал Промах како закана, па го натерал да го убијат, но не го направилзнаеш за Џејсон кој бил тајно предаден на грижата на кентаурот, Хирон .

  Пелиј и пророштвото

  Откако го убил Промах, Пелија верувал дека не Немаше повеќе закани за кои требаше да се грижите, но тој сè уште беше несигурен за својата позиција како крал. Тој се консултирал со Oracle кој го предупредил дека неговата смрт ќе дојде во рацете на човек кој носи една сандала на ногата. Сепак, пророштвото немаше многу смисла за Пелија и тој беше збунет.

  Некои години подоцна, Пелија сакаше да му принесе жртва на Посејдон, богот на морето. Луѓето дојдоа од сите страни на земјата за да учествуваат во оваа жртва. Меѓу нив имало и маж кој носел само една сандала, бидејќи ја изгубил другата додека ја минувал реката. Овој човек бил Џејсон.

  Потрагата по златното руно

  Кога Пелијас дознал дека има странец кој носи една сандала и дека тој е син на Есон, сфатил дека Џејсон е закана за неговата позиција како крал на Јолкус. Тој смислил план да се ослободи од него и се соочил со Џејсон, прашувајќи го што би направил ако мора да се соочи со човекот кој ќе го предизвика неговиот пад. Џејсон одговорил дека ќе го испрати човекот во потрага по Златното руно кое било скриено во Колхида.

  Пелијас, послушајќи го советот на Џејсон, го испратил Џејсон да го најде и да го врати Златното руно кај Јолкус. Се согласи да абдицира од тронот доколку Џејсон беше успешен.

  Џејсон, соводство на божицата Хера, имал брод изграден за патување. Тој го нарече Арго и собра група херои како негова екипа. Меѓу нив бил и Акастус, синот на Пелијас, кој се покажал достоен и го заслужил своето место во екипажот. Откако поминале низ неколку авантури и се соочиле со многу пречки, Џејсон и неговите луѓе го извлекле Златното руно и со него се вратиле во Јолкус. Тие ја донесоа со себе и волшебничката, Медеја , која беше ќерка на Ејтес, кралот на Колхида. се врати, толку повеќе веруваа дека е мртов. Конечно, кога повеќе не можеа да издржат, и двајцата се самоубија. Таткото на Џејсон се отрул пиејќи крв од бик, а мајка му се обесила.

  Смртта на Пелијас

  Кога Џејсон се вратил во Јолкус, бил уништен кога дознал за смртта на неговите родители. Работите се влошија кога Пелијас, со златното руно во негова сопственост, не беше подготвен да абдицира од тронот како што првично рече дека ќе го направи. Тоа го налутило Џејсон и тој ја смислил својата одмазда против Пелија. Според некои извори, се вели дека токму Медеја, која знаела голема магија, решила да му се одмазди на кралот на Јолкус.

  Медеја им рекла на Пелијадите (ќерките на Пелија) дека ќе им покаже како да преобрази стар овен во ново, младо јагне. Таа го исекла овенот и го сварила во тенџересо некои тревки, а кога заврши, од тенџерето излезе живо јагне. Пелијадите биле зачудени од она што го виделе и Медеја знаела дека ја добила нивната доверба. Таа им кажа дека ако таа го направи истото за Пелијас, тој може да се претвори во помлада верзија на себе.

  За жал за Пелијас, неговите ќерки и поверуваа. Сакаа да му дадат дар на младост и така го распарчија, ставајќи ги парчињата во огромен сад. Ги свариле и ги додале билките, како што ја виделе Медеја. Сепак, немаше никаков знак за помлад Пелија и ќерките мораа да побегнат од Јолкус затоа што извршил регицид и патрицид.

  Пелијас повеќе не бил на тронот, но Џејсон сè уште не можел да биде крал. Иако тој и Медеја всушност не извршиле регицид, Медеја го поттикнала планот, кој го направил Џејсон помошник на злосторството. Наместо синот на Пелија, Акаст станал новиот крал на Јолкус. Како крал, неговиот прв чин бил да ги протера Јасон и Медеја од неговото кралство.

  Лосата на Пелија завршила кога Акастус бил соборен од Џејсон и грчкиот херој Пелеј. Наместо тоа, за нов крал бил крунисан синот на Џејсон, Тесал.

  Во друга верзија на приказната, Медеја му го пресекла грлото на Есон, таткото на Џејсон, и го претворила во помлад човек. Таа им вети на ќерките на Пелија дека ќе го направи истото за нивниот татко, па му го пресечеа грлото, но таа го прекрши зборот и тој останамртви.

  Накратко

  Некои велат дека чинот на светољубивост на Пелиј во храмот на Хера му донел несреќа и веројатно е тоа така. Боговите ретко оставале неказнето навреда или светољубие. Постапките на Пелиас го предизвикале неговиот евентуален пад. Како човек, Пелијас покажа малку чест, а неговата приказна е полна со предавство, убиства, нечесност, измама и конфликти. Неговите постапки на крајот резултираа со неговата смрт и уништување на многумина околу него.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.