Симболичното значење на шаблонот на Пејсли (Ботех Џегех)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Пејслиевиот шаблон е еден од најпопуларните и најубавите мотиви, кој зазема важно место во симболиката на зороастризмот . Иако можеби изгледа како убава шема, дизајнот на Пејсли е многу симболичен дизајн. Ајде да ја погледнеме приказната зад дизајнот на Пејсли и неговите различни толкувања.

  Историја и потекло на дизајнот на Пејсли

  Дизајнот на Пејсли, наречен ботех јегех на персиски , ( بته جقه‎) е асиметрична, геометриска цветна шема, слична на онаа на солза, но со заоблен горен крај. Најчесто се гледа во таа форма, но исто така е достапен во кластери или поапстрактни верзии.

  Потеклото на шаблонот на Пејсли може да се проследи сè до античка Персија и Сасанидската империја. Сепак, неговото точно потекло е непознато и има многу шпекулации за неговото рано значење и приказните околу неговата симболика. Веројатно е дека шаблонот на Пејсли потекнувал како симбол на зороастризмот.

  Дизајнот бил многу популарен модел за текстил во Иран за време на династиите Пахлави и Каџари и се користел за украсување кралски круни, регалии и дворски облеки. Исто така, беше прикажан на облека за општата популација.

  Во 18 и 19 век, дизајнот се прошири во Англија и Шкотска преку Источноиндиската компанија, каде што стана исклучително модерен и многубаран дизајн. Оригиналното име е boteh jegheh не беше добро познато, и беше наведено како „дизајн на бор и конус“.

  Како што дизајнот се здоби со популарност, компанијата Источна Индија не беше во можност да тоа е доволно важно за да се задоволи побарувачката. Шаловите на Пејсли брзо станаа врв на модата, па дури и ги носеше могулскиот император Акбар, кој беше познат по тоа што носеше две одеднаш како статусен симбол. Тој, исто така, ги подарувал на високи функционери и други владетели.

  Во 1800-тите, ткајачите во Пејсли, Шкотска станале првите имитатори на дизајнот на Пејсли, поради што дизајнот станал познат како „Пејсли“ шаблон'.

  Симболичко значење на дизајнот на Пејсли

  Дезенот на Пејсли се сметаше за само прекрасен симбол од остатокот од светот, но за Зороастријците и Персијците, симболот имаа значење. Еве некои од значењата поврзани со дизајнот.

  • Кипарис - се верува дека дизајнот е претстава на чемпрес во комбинација со цветен спреј. Чемпресот е еден од најважните симболи во зороастризмот, кој претставува долг живот и вечност, бидејќи е зимзелен со долг животен век. Тоа беше важен дел од церемониите во зороастрискиот храм и се вели дека сечењето на еден носи лоша среќа, што резултира со појава на катастрофа или болест.
  • Плодност - се вели дека овој мотив претставува идеина плодноста и ја симболизира бременоста и идните мајки.
  • Силата – ликот на свитканиот чемпрес означува сила и издржливост. Може да се протолкува како претстава за надминување на неволјите, негување отпор и искористување на внатрешната сила наспроти шансите.
  • Суверенитет и благородништво - дизајнот на Пејсли, исто така, означува кралски суверенитет и благородништво. Се користел како фокален дизајн на главите на иранските кралеви како што е Шах Абас Велики од Сафавидската империја.
  • Сонцето, Феникс или Орел - некои велат дека потекнува ботех џеге од старите религиозни верувања и дека може да биде симбол на сонцето, феникс или древниот ирански религиозен знак за орелот.

  Модерни употреби на симболот Пејсли

  Дизајнот на Пејсли е вообичаен и виден низ целиот свет без разлика на култура или религија. Елегантниот дизајн на свиткување го прави погоден за различни намени. Тоа е многу баран модел за дизајни на накит, вклучувајќи приврзоци, обетки, прстени и шарм. Избран е и како дизајн за тетоважи бидејќи изгледа многу различно и мистериозно, што го прави омилен за љубителите на тетоважи насекаде.

  Дезенот е исто така широко користен за текстил и најчесто се гледа на килими и теписи. Може да се најде на секаков вид ткаенина и има и класичен и модерен изглед.

  InКратко

  Дизајнот на Пејсли е сè уште многу во мода и неговата популарност не покажува знаци на опаѓање. Останува мистериозен и убав симбол, и иако неговата симболика и значење можеби се намалени во поголемиот дел од светот, тој продолжува да биде многу баран како модерен модел.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.