Симболот Ајна - Моќта на шестата чакра

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Ајна или Агја, санскрит за „заповед“ или „перцепција“, е хинду симбол за шестата чакра. Позициониран е на челото над точката на средба на веѓите и е познат како трето око или чакра на веѓите. Се верува дека владее со нашата способност да разбереме, восприемаме и гледаме не само што е пред нас, туку и многу подалеку од тоа.

  Хиндуите го нарекуваат и Око на свеста, што дозволува духовна енергија од природата да влезат во нивните тела и да го видат светот со својот ум.

  Хиндуите ја означуваат областа Ајна на нивните чела со точка или bindi како потсетник да ја негуваат и користат својата духовна визија за подобро разбирање внатрешните работи на животот. Третото око се смета за „мајка“ на сите седум чакри и ја симболизира интуицијата, мудроста и имагинацијата. Еве подетално.

  Дизајн на симболи за трето око

  Во хинду традицијата, секоја од седумте доминантни чакри има уникатен дизајн наречен мандала, што на санскрит значи „круг“. Мандалите го претставуваат универзумот . Кружниот дизајн симболизира живот кој никогаш не завршува и дека сите и сè доаѓаат од еден извор на животна сила.

  Иако постојат варијации за тоа како симболот е прикажан, симболот Ајна е најчесто претставена со индиго или синкаво-виолетова боја, понекогаш проѕирна. Опишан е како цвет од лотос со две ливчиња. Секој од овиеливчињата претставуваат два нади или енергетски канали - Ида и Пингала . Овие канали се спојуваат во чакрата на веѓите, а здружената енергија патува нагоре кон чакрата на круната - Сахасрара .

  Двете ливчиња се именувани како „шунка“ и „кшам“ што ги претставуваат Шива и Шакти. Кога нивните енергии се соединуваат во триаголникот, кој се наоѓа во перикарпот на лотосот, тие го произведуваат звукот на универзумот - Ом .

  Внатре во кругот или перикарпот на цветот се наоѓа Хакини Шакти, божество со шест лица со четири раце, седи на цветот од лотос. Три од нејзините раце држат череп, тапан на Шива и молитвени мониста или мала , додека четвртата рака е подигната во знак на давање благослов и отфрлање стравови.

  Надолниот триаголник над Хакини Шакти држи бел лингам . И триаголникот и цветот лотос претставуваат мудрост , но секој елемент од дизајнот на Ајна има свое симболично значење.

  Значењето на симболот Ајна

  Според античките Јогиските текстови, чакрата на третото око е центар на јасноста и мудроста и е поврзана со димензијата на светлината . Тоа е еден од седумте главни енергетски вителки кои ја претставуваат способноста да се командува или да се повика создавањето, одржувањето и распуштањето на светот. Се верува дека оваа чакра е живеалиштето на Брахман, врховниот космички дух.

  Колку и да е убава, симболот Ајнаисто така има сложено значење, од неговото име, боја, до сите негови неверојатни дизајнерски компоненти.

  • Името „Ајна“

  Санскритскиот збор Ајна се преведува како „авторитет, команда или перцепција.“ Ова се однесува на фактот дека третото око е центарот каде што добиваме повисоко разбирање, кое не води во нашите постапки.

  Кога оваа чакра е активирана, ние сме отворени и за концептуално и за интелектуално разбирање. Тоа ни овозможува да пристапиме до подлабоките вистини и да видиме надвор од зборовите и умот.

  • Бојата на индиго

  Во многу азиски духовни традиции, индиго-сината светлина е симбол на божествената убавина . Заедно со виолетова, индигото е бојата која најмногу се поврзува со кралското семејство, мудроста, мистеријата и верата. Таа ја претставува енергијата на промената. Овозможува трансформација на енергијата од долните чакри во повисоки духовни вибрации.

  • Лотус со два ливчиња

  Двете ливчиња симболизираат чувството на двојност – помеѓу Себството и Бога. Во јогиските текстови, тие ги претставуваат Шива и Шакти - исконските машки и женски космички енергии кои ги претставуваат динамичните сили на универзумот. Кога надиите на Ида и Пиндала, претставени со двете ливчиња, ќе се спојат во Крунската чакра, ние почнуваме да се искачуваме по скалите на просветлување и доживуваме блаженство. Третото око чакра претставува многу двојни принципи, како и потребата однадминувајќи ги.

  • Перикарпот на цветот

  Кружниот облик на перикарп е симбол на бескрајниот циклус на живот - раѓање , смрт и повторно раѓање. Во овој случај, тоа го претставува духовното патување на поединецот и единството помеѓу сите ентитети во космосот .

  Превртениот триаголник во внатрешноста на перикарпот го прикажува нашата врска со божественото и вистинското просветлување. Тоа е точката каде што лекциите и знаењето за долните чакри се собираат и се прошируваат во духовната свест.

  • Хакини Шакти

  Хакини Шакти е името на женското божество кое ја персонифицира енергијата на третото око. Тоа е една форма на Шакти, божествената сопруга на Шива и симбол на моќта на креативната сила на универзумот . Урамнотежувањето на нејзината енергија во Ајна чакрата е поврзано со интуиција, видовитост, имагинација и внатрешно знаење .

  • Звукот на Ом

  Кога двата енергетски канали ќе се сретнат во триаголникот, тие создаваат звук на Ом или Аум. Во хиндуизмот, Ом е најважниот духовен симбол, кој ја претставува крајната душа, свест и реалност . Тоа е звукот на сите звуци што ги надминува времето, знаењето и обичната свесна состојба. Тоа нè издигнува над двојноста на Бога и душата.

  Бидејќи е поврзана со елементот етер, Ом често се вклучуваво молитви, медитација и вежбање јога за да се балансира умот и да се поврзе со божественото.

  Симболот Ајна во накитот и модата

  Прекрасниот и живописен дизајн на дволистките лотосот е популарна шема која се наоѓа во накитот, модата и тетоважите. Како симбол на мудроста што ги отвора вратите на потсвеста, се носи од многу причини:

  • Таа повикува спокојство и јасност во нашите животи;
  • Ни помага да се фокусираме на нашите способности да се погледне внатре;
  • Се верува дека носи дарови за одличен вид, здравје и метаболизам;
  • Бидејќи индигото е симбол на светлината и патот до мудроста, се верува дека Ајна носи добра меморија, интуиција, имагинација и голема ментална сила и издржливост;
  • Подарокот на чакрата на третото око е да биде синхронизиран со текот на вашиот живот, со тоа што ќе донесе емоционална рамнотежа и способност да го поврзете вашиот дух со природата ;
  • Духовниот аспект на Ајна вклучува развивање на длабока мудрост и внатрешен вид и способност да се надмине поларитетот;
  • Се верува дека исто така се бори против анксиозноста и фобиите.

  Да го сумираме

  Ајна чакра не е само симбол на мудроста, туку и на нашата совест, од каде потекнува смислата за правда и етика. Неговото значење е длабоко во неговата едноставност. Во суштина, тој го претставува окото на душата и центарот на присуството и перцепцијата. Личноста чие трето око е отворено има природен капацитетда се погледне во себе и да се види надвор од границите на нечиј ум.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.