Calliope - Muza e poezisë epike dhe elokuencës

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Në mitologjinë greke, muzat ishin perëndeshat që u dhanë të vdekshmëve frymëzimin e tyre, dhe Calliope ishte më e madhja prej tyre. Calliope ishte Muza e elokuencës dhe poezisë epike, dhe ajo gjithashtu ndikoi në muzikë. Ja një vështrim më i afërt.

  Kush ishte Calliope?

  Calliope nga Charles Meynier. Pas saj është një bust i Homerit.

  Kaliopa ishte më e madhja e Nëntë Muzave, perëndeshat e arteve, vallëzimit, muzikës dhe frymëzimit. Muzat ishin bijat e Zeusit , perëndisë së bubullimës dhe mbretit të perëndive, dhe Mnemosyne, Titanes së kujtesës. Sipas miteve, Zeusi vizitoi Mnemosyne për nëntë netë me radhë, dhe ata ngjiznin një nga muzat çdo natë. Nëntë muzat ishin: Clio, Euterpe , Thalia, Melpomene , Terpsichore, Erato , Polyhimnia, Urania dhe Calliope. Secila prej tyre kishte një fushë specifike në art.

  Sfera e Calliope ishte poezia dhe muzika epike. Ajo ishte gjithashtu perëndeshë e elokuencës dhe sipas miteve, ajo ishte përgjegjëse për t'u dhënë heronjve dhe perëndive këtë dhuratë. Në këtë kuptim, përshkrimet e Calliope e tregojnë atë me një rrotull ose një tabelë shkrimi dhe një majë shkruese. Emri i saj në greqishten e lashtë do të thotë Me zë të bukur.

  Kaliopa dhe muzat e tjera frekuentonin malin Helikon, ku kishin gara dhe të vdekshmit i adhuronin. Njerëzit shkuan atje për të kërkuar ndihmën e tyre. Megjithatë, ata banuan në malin Olimp,ku ata ishin në shërbim të perëndive.

  Pasardhësit e Kaliopes

  Në mite, Calliope u martua me mbretin Oeagrus të Trakës dhe së bashku ata patën heroin grek që luante lire Orfeu dhe muzikanti Linus. Calliope i mësoi muzikën Orfeut, por do të ishte perëndia Apollo ai që do të përfundonte shkollimin e tij. Apolloni e bëri Orfeun muzikantin, poetin dhe profetin e madh që u bë. Talenti i tij muzikor ishte aq mahnitës saqë këndimi i tij bëri që krijesat, pemët dhe gurët ta ndiqnin. Calliope është gjithashtu nëna e Linusit, muzikantit të madh dhe shpikës së ritmit dhe melodisë.

  Në versione të tjera, ajo kishte dy fëmijë nga Apolloni: Hymenin dhe Ialemusin. Ajo shfaqet si nëna e mbretit Rhesus të Trakës, i cili vdiq në Luftën e Trojës.

  Roli i Calliope në mitologjinë greke

  Caliope nuk kishte një rol qendror në mitologjinë greke. Ajo shfaqet në mite me muzat e tjera, duke kryer vepra së bashku. Si perëndeshë e eokuencës, Calliope u dha dhuratën e saj heronjve dhe perëndive duke i vizituar ata në krevat fëmijësh kur ishin foshnje dhe duke i mbuluar buzët e tyre me mjaltë. Si Muza e poezisë epike, njerëzit thoshin se Homeri ishte në gjendje të shkruante Iliadën dhe Odisenë vetëm falë ndikimit të Kaliopës. Ajo shfaqet edhe si frymëzuesja kryesore e poetëve të tjerë të mëdhenj grekë.

  Ajo mori pjesë me muzat e tjera në garën që ata zhvilluan kundër Sirens dhevajzat e Pierus. Në të dyja ngjarjet, perëndeshat u ngritën fitimtare dhe Calliope i ktheu vajzat e Pierus-it në magji pasi ato guxuan të sfidonin muzat e të gjitha talentuara. Si Hesiodi ashtu edhe Ovidi i referohen Calliope si kreu i grupit.

  Caliope's Associations

  Calliope shfaqet në shkrimet e Virgjilit, në të cilat autori e thërret atë dhe i kërkon favorin e saj. Ajo gjithashtu shfaqet në Komedinë Hyjnore të Dantes, ku autori e thërret atë dhe muzat e tjera për të rikthyer në jetë poezinë e vdekur.

  Ajo gjithashtu është përshkruar shpesh në vepra arti, me asociacionet e saj më të famshme duke qenë me poetin epik Homerin. Në një pikturë të Jacques Louis David, Calliope shfaqet duke luajtur lire dhe duke vajtuar Homerin, i cili shtrihet i vdekur. Në një tjetër, ajo mban Odisenë në dorë. Ekziston një pikturë e famshme e Calliope në vazo Francois, e cila aktualisht është në një ekspozitë në Museo Archeologico në Firence.

  Me pak fjalë

  Muzat si grup kanë një ndikim të rëndësishëm në mitologjinë greke dhe mes tyre spikat Kaliopa si udhëheqëse e tyre. Ajo dhe djemtë e saj ndikuan në muzikën në Greqinë e lashtë. Nëse mitet janë të vërteta, falë frymëzimit të Kaliopës, Homeri i dha botës dy nga veprat e tij më ikonike letrare.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.