Алкестис - грчка митологија

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во грчката митологија, Алкестис била принцеза, позната по нејзината љубов и пожртвуваност кон нејзиниот сопруг Адметус. Нивната разделба и конечното обединување беа тема на популарната трагедија од Европид, наречена Алкестис. Еве ја нејзината приказна.

  Која беше Алкестида?

  Алкестис беше ќерка на Пелија, кралот на Јолкус, и на Анаксибија или Филомаха. Таа беше позната по својата убавина и грациозност. Нејзините браќа и сестри ги вклучувале Акастус, Писидице, Пелопија и Хипото. Таа се омажила за Адметус и од него имала две деца – син Еумел и ќерка Перимеле.

  Кога Алкестида полнолетнала, многу додворувачи дошле кај кралот Пелија, барајќи ја нејзината рака. Сепак, Пелијас не сакаше да прави проблеми со изборот на некој од додворувачите и наместо тоа реши да постави предизвик. Тој изјавил дека секој човек кој може да поврзе лав и свиња (или мечка во зависност од изворот) на кочија, ќе ја добие раката на Алкестида.

  Единствениот човек кој успешно можел да ја заврши оваа тешка задача бил Адметус, крал на Фери. Адметус имал блиски односи со богот Аполон , кој му служел една година кога бил протеран од планината Олимп поради убиството на Делфина. Аполон му помогна на Адметус успешно да ја изврши задачата, со што ја освои раката на саемот Алкестис.

  Алкестис и Адметус

  Алкестис и Адметус длабоко се сакаа и брзо се венчаа. Сепак, по свадбата,Адметус заборавил да и принесе жртва на божицата Артемида . Артемида не ги сфатила овие работи лесно и испратила гнездо од змии во креветот на младенците.

  Адметус го сфатил ова како знак на неговата претстојна смрт. Аполон уште еднаш интервенираше за да му помогне на Адметус. Тој успеа да ги измами судбините да се согласат да земат некој друг на местото на Адметус. Сепак, фаќањето беше дека замената мораше да биде подготвена да оди во подземјето, а со тоа да размени места со Адметус.

  Никој не сакаше да ја избере смртта наместо животот. Никој не се пријави доброволно да го заземе местото на Адметус. Дури и неговите родители одбија. Меѓутоа, љубовта што Алкестис ја имала за Адметус била толку силна што таа се вклучила, избирајќи да оди во подземниот свет и во тој процес да го спаси животот на Адмет.

  Алкестис потоа била однесена во подземниот свет каде што останала до случајна средба со Херакле, кој отишол во подземјето за да заврши еден од неговите дванаесет трудови. Херакле бил предмет на гостопримството на Адмет и за да ја покаже својата благодарност, тој се борел Танатос и ја спасил Алкестида.

  Според некои постари извори, Персефона била таа што ја вратила Алкестида во земјата на живите, откако ја слушнале нејзината тажна приказна.

  Адметус и Алкестис повторно се обединиле

  Кога Херакле го вратил Алкестис во Адметус, го нашле Адмет како се враќа вознемирен од погребот на Алкестис.

  <2 Потоа Херакле бара од Адметус да се грижижената што беше со него додека тој, Херакле, продолжи да заврши уште една негова задача. Адметус, не знаејќи дека тоа е Алкестис, одбива, велејќи дека му ветил на Алкестис дека никогаш повеќе нема да се ожени и ако има жена во неговиот двор толку брзо по смртта на неговата сопруга, ќе остави погрешен впечаток.

  Меѓутоа, на инсистирање на Херакле, Адмет тогаш го подигнал превезот на главата на „жената“ и сфатил дека тоа е неговата сопруга Алкестида. Алкестис и Адметус се радуваа што се обединија и го живееја остатокот од животот заедно. Конечно, кога нивното време истече, Танатос се врати уште еднаш, овој пат за да ги земе и двајцата заедно.

  Што симболизира Алкестис?

  Алкестис беше врвниот симбол на љубовта, лојалноста и верност во бракот. Нејзината љубов кон сопругот била таква што таа го жртвувала својот живот за него, нешто што ниту неговите постари родители не биле подготвени да го направат за него. Приказната за Алкестис, исто така, симболизира смрт и воскресение.

  На крајот на краиштата, приказната е за длабоката љубов на жената кон нејзиниот сопруг и ја зајакнува перспективата дека љубовта победува се. Во овој случај – дури и смрт.

  Факти за Алкестис

  1- Кои се родителите на Алкестис?

  Таткото на Алкестис е кралот Пелија, а мајката е или Anaxibia или Phylomache.

  2- Со кого се омажи Алкестис?

  Алкестис се омажи за Адметус.

  3- Кои се децата на Алкестис ?

  Алкестисима две деца – Перимеле и Еумел.

  4- Зошто е значајна приказната на Алкестис?

  Алкестис е најдобро позната по тоа што умрела на местото на нејзиниот сопруг, симболизирајќи ја лојалноста , љубов, верност и жртва.

  5- Кој ја спасува Алкестида од подземјето?

  Во раните извори, Персефона ја враќа Алкестида назад, но во подоцнежните митови, Херакле го прави ова задача.

  Завиткување

  Алкестида останува симбол на љубовта и посветеноста на сопругата, а нејзините постапки ја прават една од најпожртвуваните од сите ликови во грчката митологија .

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.