Хигиеја - грчка божица на здравјето

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Hygieia (се изговара hay-jee-uh) е позната како божица на здравјето, чистотата и хигиената и во грчката и во римската митологија. Таа е една од помалку познатите божици и играше мала улога како придружник на нејзиниот татко Асклепиј, богот на медицината.

  Хигиеја најдобро се идентификува по нејзиниот главен симбол - чинијата со Хигиеја. Таа, исто така, често е прикажана со змија, или завиткана околу нејзиното тело или пие од чинија во раката.

  Која беше Hygieia?

  Hygieia прикажана на модерна дневна здравствена клиника

  Според митот, Хигиеја била една од петте ќерки на Асклепиј и Епиона, за која се вели дека е персонификација на грижата потребна за закрепнување. Додека Hygieia беше одговорна за здравјето, санитарните услови и чистотата, секоја од нејзините сестри исто така имаше улога во лекувањето и доброто здравје:

  • Panacea – универзален лек
  • Iaso – закрепнување од болест
  • Ацесо – процес на исцелување
  • Аглаја – раскош, убавина, слава и украс

  Хигиеја одиграла важна улога во култот на нејзиниот татко Асклепиј. Иако се вели дека Асклепиј е таткото на Хигиеја, поновата литература, како што се Орфичките химни, ја нарекуваат негова сопруга или негова сестра.

  Додека тој бил директно поврзан со лекувањето, таа од друга страна била поврзана со превенција од болести и одржување на добро здравје и благосостојба. Англискиот збор „хигиена“ епотекнува од нејзиното име.

  Хигиеја обично била прикажана како убава млада жена со голема змија обвиткана околу нејзиното тело која ја хранела од чинија или тегла за пиење. Овие атрибути на Hygieia биле усвоени многу подоцна од гало-римската божица на исцелувањето, Сирона. Во римската митологија, Хигиеја била позната како Валетудо, божица на личното здравје, но со текот на времето почнала да се поистоветува со Салус, италијанската божица на социјалната благосостојба.

  Симболика на Хигиеја

  Hygieia сега е прифатена како симбол на фармацијата низ целиот свет, особено во неколку европски земји. Нејзини симболи се змијата и садот што го носи во рака. Таа, исто така, беше прикажана на етикети и шишиња со лекови во минатото.

  Чашата (или чинијата) и змијата станаа симболи одвоени од Hygieia и исто така се меѓународно признати како симболи на фармацијата.

  Во САД, наградата Bowl of Hygieia е една од најпрестижните награди на професијата и се доделува на фармацевти со одлични досиеја за граѓанско лидерство во нивната заедница.

  Култот на хигиеја

  Од околу VII век п.н.е., започнал локален култ во Атина, со Хигиеја како главен предмет. Меѓутоа, култот на Хигиеја како независна божица не почнал да се шири се додека таа не била препознаена од Делфискиот пророк, првосвештеничката на храмот на Аполон, и поАтинска чума.

  Најстарите познати траги од култот на Хигиеја се во селото Титане, западно од Коринт, каде што таа и Асклепиј биле обожувани заедно. Култот почнал да се шири истовремено со култот на Асклепиј, а подоцна бил воведен во Рим во 293 п.н.е. здравје, а не на медицина или фармација. Според Павзанија (грчки географ и патник), имало статуи на Хигиеја на Асклепието на Титане, сместено во Сикион.

  Сикионскиот уметник Арифрон, кој живеел во 4 век п.н.е., напишал позната химна на слави хигиена. Неколку нејзини статуи беа создадени од познати скулптори како Брјаксис, Скопас и Тимотеј, за да наведеме неколку.

  Накратко

  Низ историјата, Hygieia остана важен симбол на добро здравје, прифатен од фармацевти ширум светот. Како и нејзиниот татко, Хигиеја исто така имаше забележително влијание врз модерното поле на здравството и медицината. Приказите на Hygieia и нејзините симболи најчесто се наоѓаат на логоа и брендови поврзани со здравјето.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.