Еол - чувар на ветровите (грчка митологија)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во грчката митологија , „Еолус“ е име дадено на три ликови кои се генеалошки поврзани. Нивните извештаи се исто така толку слични што античките митографи на крајот ги измешале.

  Три митски еолуси

  Трите различни Еоли од грчката митологија се чини дека имаат некаква генеалошка врска, но нивната точна врска со секој другиот е прилично збунет. Од сите класификации на трите Еолуси, следново е наједноставно:

  Еол, син на Хелен и истоимен

  Овој Еол се вели дека е таткото на Еолска гранка на грчката нација. Брат на Дорус и Ксутус, Еол нашол жена во ќерката на Дејмахус, Енарет, и заедно имале седум сина и пет ќерки. Токму од овие деца е формирана ајолската раса.

  Најистакнатиот мит за овој прв Еол, како што раскажуваат Хигин и Овидиј, е оној што се врти околу две негови деца - Макареј и Канас. Според митот, двајцата извршиле инцест, чин од кој дошло до дете. Опсаден од вина, Макареус си го одзел животот. После тоа, Еол го фрлил детето на кучињата и му испратил меч на Канас за да се убие со него. на првиот. Роден е кај Меланипе и Хипоте, кој го роди Мимас, еден од првите синови на Еол. Се споменува како чувар наВетрови и се појавува во Одисеја .

  Еол, син на Посејдон

  Третиот Еол е заслужен како син на Посејдон и Арне, ќерка на вториот Еол. Неговата лоза е најпогрешно толкувана од трите. Тоа е затоа што неговата приказна вклучуваше исфрлање на неговата мајка, а исходот од ова заминување стана две спротивставени приказни.

  Прва верзија

  Во една од извештаите, Арне го известила нејзиниот татко за нејзината бременост , за што бил одговорен Посејдон. Незадоволен од оваа вест, Еол II ја заслепил Арне и ги фрлила близнаците што ги родила, Беот и Еот, во пустината. За среќа, бебињата ги пронашла крава која ги хранела со млеко додека не ги пронашле овчари, кои пак се грижеле за нив.

  Случајно, во исто време, кралицата Теано од Икарија била му се закануваше прогонство затоа што не ги родил кралските деца. За да се спаси од оваа судбина, кралицата ги испратила своите слуги да ѝ најдат бебе, а тие случајно ги нападнале момчињата близнаци. Теано ги претстави на кралот, преправајќи се дека се нејзини деца.

  Со оглед на тоа што долго чекаше да има деца, кралот беше толку среќен што не ја доведе во прашање автентичноста на тврдењето на Теано. Наместо тоа, тој ги прими момчињата и ги воспитуваше среќно.

  Години подоцна, кралицата Теано имаше свои природни деца, но тие никогаш не добија предност кај кралот како што тој веќе имашеповрзани со близнаците. Кога сите деца пораснале, кралицата, водена од љубомора и грижа за наследството на кралството, смислила план со нејзините природни деца да ги убијат Беот и Еот додека сите биле на лов. Во овој момент, Посејдон интервенирал и ги спасил Беот и Еол, кои, пак, ги убиле децата на Теано. Веста за смртта на нејзините деца ја доведе Теано до лудило и таа се самоуби.

  Посејдон потоа им кажа на Беот и на Еот за нивното татковство и за заробеништво на нивната мајка во рацете на нивниот дедо. Откако го дознале ова, близнаците отишле во мисија да ја ослободат својата мајка и на крајот го убиле нивниот дедо. Со успехот на мисијата, Посејдон му го вратил видот на Арне и го одвел целото семејство кај еден човек по име Метапонт, кој на крајот се оженил со Арне и ги посвоил близнаците.

  Втора верзија

  Во втората верзија, кога Арне ја открила нејзината бременост, нејзиниот татко ја дал на маж од Метапонтум кој ја примил и подоцна ги посвоил нејзините два сина, Беот и Еол. Години подоцна, кога пораснаа двата сина, тие насилно го презедоа суверенитетот на Метапонтум. Тие владееја со градот заедно сè додека спорот меѓу Арне, нивната мајка и Автолит, нивната згрижувачка мајка, ги натера да ја убијат втората и да побегнат со првата.

  Во одреден момент, тројцата се разделија, со Боетус и Арне се упатуваат кон југТесалија, позната и како Еолија, и Еол се населиле на некои острови во Тиренското Море кои подоцна биле именувани „Еолиски острови“.

  На овие острови, Еол се спријателувал со домородците и станал нивни крал. Тој беше прогласен за праведен и побожен. Тој ги подучуваше своите поданици како да се движат додека пловеа, а исто така користеше и читање на оган за да ја претскаже природата на растечките ветрови. Овој уникатен подарок е она што го виде Еол, синот на Посејдон, прогласен за владетел на ветровите.

  Божествениот чувар на ветровите

  Со својата љубов кон ветровите и неговата способност за да ги контролира, Еол бил избран од Зевс за чувар на ветровите. Нему му беше дозволено да ги натера да се креваат и паѓаат на негово задоволство, но под еден услов - да ги држи безбедно заклучени жестоките бури. Ги складирал во највнатрешниот дел на својот остров и ги ослободил само кога тоа му било наложено од најголемите богови.

  Овие ветрови, замислени како духови во форма на коњи, биле пуштени кога боговите сметале дека е соодветно да го казни светот. Оваа перцепција во облик на коњ доведе до тоа Еолус да добие друга титула, „Рајнер на коњите“ или, на грчки, „Хипотади“. и брановите од удирање по бреговите. Ова требаше да и овозможи на Алкиона, неговата ќерка во форма на кингриба, време да го изгради своето гнездо на плажата иги положи јајцата на безбедно. Оттука потекнува терминот „халкионски денови“.

  Еол во Одисеја

  Одисеја, приказна од два дела, е приказна за Одисеј, кралот на Итака, и неговите средби и несреќи на враќање во татковината по Тројанската војна . Една од најпознатите приказни на ова патување е приказната за магичниот лебдечки остров Еолис и вреќата што содржи ветер. Оваа приказна раскажува за тоа како Одисеј се изгубил на море и се нашол на островите во Еол, каде што тој и неговите луѓе добиле големо гостопримство од Еол.

  Според Одисеја, Еолија бил пловечки остров со бронзен ѕид . Нејзиниот владетел, Еол, имал дванаесет деца - шест сина и шест ќерки кои се венчале еден со друг. Одисеј и неговите луѓе живееле меѓу нив еден месец и кога дошло време да си заминат, го молел Еол да му помогне да плови по морињата. Еол го задолжил и врзал вреќа со волови, врзана со треперливо сребрено влакно и исполнета со сите видови ветрови на бродот на Одисеј. Потоа наредил западниот ветер да дува сам за да ги одведе луѓето дома.

  Меѓутоа, ова не е она што ја направи приказната вредна за раскажување. Приказната влезе во „Одисеја“ поради пресвртот на настаните што Одисеј ги нарече „нивната глупост“. Според легендата, на десеттиот ден по испловувањето од Еолија, на точка каде што биле толку блиску до земјата што можеле давидете пожари на брегот, членовите на екипажот направија грешка што ќе ги чинеше многу. Додека Одисеј спиел, екипажот, уверен дека носи богатство во торбата со волови, ја отворила од алчност. Оваа акција доведе до ослободување на ветровите одеднаш, фрлајќи го бродот назад во длабокото море и кон Еолските острови.

  Кога ги виде назад на својот брег, Еол ги сметаше нивните постапки и несреќи како лоша среќа и ги протерал од својот остров, испраќајќи ги без никаква помош.

  ЧПП

  Кои биле силите на Еол?

  Еолус имал моќ на аероконеза. Ова значело дека како владетел на ветровите, тој имал целосна власт над нив. Ова за возврат му даде моќ да ги контролира различните аспекти на времето, како што се бурите и врнежите.

  Дали Еол бил бог или смртник?

  Хомер го прикажува Еол како смртник, но тој бил подоцна опишан како мал бог. Митологијата ни кажува дека тој бил син на смртен монарх и бесмртна нимфа. Тоа значело дека, како и неговата мајка, тој е бесмртен. Сепак, тој не беше толку ценет како олимписките богови.

  Каде се наоѓа денес островот Еолија?

  Овој остров денес е познат како Липари кој се наоѓа веднаш до брегот на Сицилија.

  Како е значењето на името „Еолус“?

  Името е изведено од грчкиот збор aiolos, што значи „брзо“ или „променливо“. Во името на Еол, ова е референца за ветрот.

  Како е името Еолусзначи?

  Aeolus значи брз, брзодвижен или пргав.

  Завиткување

  Можеби е малку збунувачки што името Aeolus било дадена на три различни луѓе во грчката митологија, со нивните извештаи толку многу што се преклопуваат што е тешко да се поврзат појавите со одреден Еол. Сепак, она што е очигледно е дека трите од нив се хронолошки поврзани и поврзани со ајолските острови и мистеријата на Чуварот на ветровите.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.