Најголемите водачи на Античка Грција

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Античка Грција била лулка на некои од најважните водачи на западната цивилизација. Со повторното разгледување на нивните достигнувања, можеме да развиеме подобро разбирање за еволуцијата на грчката историја.

  Пред да се нурнеме во длабоките води на античката грчка историја, важно е да се знае дека постојат различни толкувања за должината на овој период . Некои историчари велат дека Античка Грција оди од грчкиот мрачен век, околу 1200-1100 п.н.е., до смртта на Александар Македонски, во 323 п.н.е. Други научници тврдат дека овој период продолжува до 6-тиот век од нашата ера, вклучувајќи го на тој начин подемот на хеленистичка Грција и нејзиниот пад и трансформација во римска провинција.

  Овој список ги опфаќа грчките водачи од 9 до 1 век п.н.е.

  Ликург (IX-VII век п.н.е.?)

  Ликург. PD-US.

  Ликург, квази-легендарна личност, е заслужен за воспоставувањето на законик кодекс кој ја трансформирал Спарта во воено ориентирана држава. Се верува дека Ликург се консултирал со пророштвото во Делфи (важен грчки авторитет), пред да ги спроведе своите реформи.

  Законите на Ликург предвидувале дека по навршувањето на седумгодишна возраст, секое момче од Спартанец треба да го напушти домот на своето семејство, за да добие воено образование доделено од државата. Таквата воена инструкција ќе продолжи непрекинато во следните 23 години од животот на момчето. Спартанскиот дух создаден од овадоминацијата била повторно воспоставена над Грција, Александар го продолжил проектот на неговиот татко за инвазија на Персиската империја. Во следните 11 години, војска составена од Грци и Македонци ќе маршира кон исток, победувајќи една странска војска по друга. До моментот кога Александар умрел на само 32-годишна возраст (323 п.н.е.), неговата империја се протегала од Грција до Индија. Но, ако последниот македонски освојувач не умрел толку млад, тој веројатно би продолжил да ги шири своите домени.

  Без разлика на тоа, Александар Велики е признат дека значително ги проширил границите на познатиот свет од неговото време.

  Пир Епирски (319 п.н.е.-272 п.н.е.)

  Пирус. Јавен домен.

  По смртта на Александар Македонски, неговите пет најблиски воени офицери ја поделиле грчко-македонската империја на пет провинции и се назначиле за гувернери. Во рок од неколку децении, последователните поделби ќе ја остават Грција на работ на распаѓање. Сепак, во текот на овие времиња на декаденција, воените победи на Пир (роден околу 319 п.н.е.) претставуваа краток интервал на слава за Грците.

  Кралот Пир од Епир (северозападно грчко кралство) го поразил Рим на два битки: Херакле (280 п.н.е.) и Аускулум (279 п.н.е.). Според Плутарх, огромниот број на жртви што Пир ги добил и во дветесредбите го натераа да рече: „Ако победиме во уште една битка со Римјаните, ќе бидеме целосно уништени“. Неговите скапи победи навистина го доведоа Пир до катастрофален пораз од рацете на Римјаните.

  Изразот „Пироска победа“ потекнува од тука, што значи победа која има толку страшен данок за победникот што е речиси еднаква на пораз.

  Клеопатра (69 п.н.е.-30 п.н.е.)

  Портрет на Клеопатра насликан по нејзината смрт - 1 век од н.е. PD.

  Клеопатра (родена околу 69 п.н.е.) била последната египетска кралица, амбициозен, добро образован владетел и потомок на Птоломеј I Сотер, македонскиот генерал кој го презел Египет по смртта на Александар Македонски и ја основал династијата Птоломеј. Клеопатра исто така одиграла озлогласена улога во политичкиот контекст кој му претходел на подемот на Римската империја.

  Доказите сугерираат дека Клеопатра знаела најмалку девет јазици. Таа течно зборуваше грчки коине (нејзиниот мајчин јазик) и египетски, што за чудо, ниту еден друг птолемејски регент освен неа не се трудел да научи. Бидејќи била полиглота, Клеопатра можела да разговара со владетели од други територии без помош на преведувач.

  Во време карактеризирано со политички пресврти, Клеопатра успешно го одржувала египетскиот трон приближно 18 години. Нејзините односи со Јулиј Цезар и Марк Антониј, исто така, и дозволија на Клеопатра да ги прошири своите домени.стекнување на различни територии како Кипар, Либија, Киликија и други.

  Заклучок

  Секој од овие 13 лидери претставува пресвртница во историјата на Античка Грција. Сите тие се бореа да одбранат одредена визија за светот, а многумина загинаа при тоа. Но, во тој процес, овие ликови ги поставија и темелите за идниот развој на западната цивилизација. Ваквите активности се она што ги прави овие бројки сè уште релевантни за точно разбирање на грчката историја.

  начинот на живот ја докажал својата вредност кога Грците морале да ја бранат својата земја од персиските напаѓачи на почетокот на 5 век п.н.е. Спартански граѓани, од кои секој требаше да има најмалку 60 години и двајца кралеви. Ова тело можеше да предлага закони, но не можеше да ги спроведе.

  Според законите на Ликург, секоја голема резолуција прво требаше да биде изгласана од народното собрание познато како „Апела“. Оваа институција за одлучување беше составена од машки граѓани од Спарта, кои имаа најмалку 30 години.

  Овие, и многу други институции создадени од Ликург, беа основа за издигнувањето на земјата на власт.

  Солон (630 п.н.е.-560 п.н.е.)

  Солон грчки водач

  Солон (роден околу 630 п.н.е.) бил атински пратеник, признат по откако воведе серија реформи што ја поставија основата за демократијата во Античка Грција. Солон бил избран за архонт (највисок магистрат на Атина) помеѓу 594 и 593 година п.н.е. Потоа продолжил да го укинува должничкото ропство, практика која во голема мера била користена од богатите семејства за да ги потчинат сиромашните.

  Солонскиот устав, исто така, им доделил на пониските класи право да присуствуваат на атинскиот собир (познат како ' Ekklesia'), каде што обичните луѓе можеа да ги повикаат своите власти на одговорност. Овие реформи требаше да ја ограничат моќта на аристократите и да донесат повеќестабилност на владата.

  Писистрат (608 п.н.е.-527 п.н.е.)

  Писистрат (роден околу 608 п.н.е.) владеел со Атина од 561 до 527 година, иако во текот на тој период бил протеруван од власт неколку пати период.

  Тој се сметаше за тиранин, што во Античка Грција беше термин што се користеше конкретно за оние кои добиваат политичка контрола со сила. Како и да е, Писистрат ги почитувал повеќето атински институции за време на неговото владеење и им помогнал да функционираат поефикасно. За ваквите мерки, Писистрат често се смета за ран пример на популистички владетел. Тој навистина им се допадна на обичните луѓе, и со тоа, на крајот ја подобри нивната економска ситуација.

  Писистрат е исто така заслужен за првиот обид да се создадат дефинитивни верзии на епските песни на Хомер. Со оглед на главната улога што делата на Хомер ја одиграле во образованието на сите Антички Грци, ова може да биде најважното од достигнувањата на Писистрат.

  Клистен (570 п.н.е.-508 п.н.е.)

  Со учтивост на каналот Охајо.

  Научниците често го сметаат Клистен (роден околу 570 п.н.е.) како татко на демократијата, благодарение на неговите реформи во атинскиот устав.

  Клејстен бил атински пратеник кој потекнувал од аристократското семејство Алкмеониди.И покрај неговото потекло, тој не ја поддржа идејата, поттикната од повисоките класи, за воспоставување конзервативна влада, кога спартанските сили успешно го протераа тиранинот Хипија (син и наследник на Писистрат) од Атина во 510 п.н.е. Наместо тоа, Клистен се здружил со народното собрание и ја променил политичката организација на Атина.

  Стариот систем на организација, заснован на семејните односи, ги распределувал граѓаните во четири традиционални племиња. Но, во 508 п.н.е., Клистен ги укина овие кланови и создаде 10 нови племиња кои комбинираа луѓе од различни атински локалитети, со што го формираа она што би станало познато како „деми“ (или области). Оттогаш, остварувањето на јавните права ќе зависи строго од тоа да се биде регистриран член на одборот.

  Новиот систем ја олесни интеракцијата меѓу граѓаните од различни места и им овозможи директно да гласаат за нивните власти. Сепак, ниту атинските жени ниту робовите не можеле да имаат корист од овие реформи.

  Леонида I (540 п.н.е.-480 п.н.е.)

  Леонида I (роден околу 540 п.н.е.) бил крал на Спарта, кој е запаметен по неговото забележително учество во Втората персиска војна. Тој се искачи на спартанскиот престол, некаде помеѓу 490-489 година п.н.е., и стана назначен водач на грчкиот контингент кога персискиот крал Ксеркс ја нападна Грција во 480 п.н.е..

  Во битката кај Термопила, Леонидас мали силиго запре напредувањето на персиската војска (за која се верува дека се состоела од најмалку 80.000 луѓе) два дена. После тоа, тој им нареди на повеќето од неговите војници да се повлечат. На крајот, Леонидас и 300-те членови на неговата почесна спартанска гарда загинаа борејќи се против Персијците. Популарниот филм 300 е заснован на ова.

  Темистокле (524 п.н.е.-459 п.н.е.)

  Темистокле (роден околу 524 п.н.е.) бил атински стратег , најпознат по тоа што се залагаше за создавање на голема поморска флота за Атина.

  Оваа претпочитање за поморска моќ не беше случајна. Темистокле знаел дека иако Персијците биле протерани од Грција во 490 п.н.е., по битката кај Маратон, Персијците сè уште имале ресурси да организираат поголема втора експедиција. Со таа закана на хоризонтот, најдобрата надеж на Атина беше да изгради морнарица доволно моќна за да ги запре Персијците на море.

  Темистокле се бореше да го убеди Атинското собрание да го усвои овој проект, но во 483 година тој конечно беше одобрен , а биле изградени 200 триреми. Не долго после тоа Персијците повторно нападнаа и беа целосно поразени од грчката флота во две одлучувачки средби: битката кај Саламис (480 п.н.е.) и битката кај Платеја (479 п.н.е.). За време на овие борби, самиот Темистокле командувал со сојузничките морнарици.

  Имајќи предвид дека Персијците никогаш не се опоравиле целосно од тој пораз, безбедно е да се претпостави дека со запирање на нивнитесили, Темистокле ја ослободил западната цивилизација од сенката на источниот освојувач.

  Перикле (495 п.н.е.-429 п.н.е.)

  Перикле (роден околу 495 п.н.е.) бил атински државник, оратор и генерал кој ја водел Атина приближно од 461 п.н.е. до 429 п.н.е. Под негово владеење, атинскиот демократски систем процвета, а Атина стана културен, економски и политички центар на Античка Грција.

  Кога Перикле дојде на власт, Атина веќе беше на чело на Делијанската лига, здружение на најмалку 150 градови-држави создадени за време на ерата на Темистокле и имале за цел да ги задржат Персијците надвор од морето. Беше оддадена почит за одржување на флотата на лигата (формирана главно од атинските бродови).

  Кога во 449 п.н.е успешно се преговараше за мир со Персијците, многу членови на лигата почнаа да се сомневаат во потребата од нејзиното постоење. Во тој момент, Перикле интервенирал и предложил лигата да ги обнови грчките храмови кои биле уништени за време на персиската инвазија и да патролира комерцијални поморски патишта. Лигата и нејзиниот почит опстојуваа, дозволувајќи и на атинската поморска империја да расте.

  Со нагласената атинска надмоќ, Перикле се вклучи во амбициозната градежна програма која го произведе Акропол. Во 447 п.н.е., започна изградбата на Партенон, а скулпторот Фидијас беше одговорен за украсување на неговата внатрешност. Скулптурата не беше единствената уметничка форма во која процветаПериклијска Атина; беа промовирани и театар, музика, сликарство и други форми на уметност. Во овој период, Есхил, Софокле и Еврипид ги напишале своите познати трагедии, а Сократ разговарал за филозофијата со своите следбеници.

  За жал, мирните времиња не траат вечно, особено со политички противник како што е Спарта. Во 446-445 п.н.е. Атина и Спарта потпишале 30-годишен мировен договор, но со текот на времето Спарта се посомневала во брзиот раст на нејзиниот колега, што довело до избувнување на Втората Пелопонеска војна во 431 п.н.е. Две години после тоа, Перикле умрел, означувајќи го крајот на атинското златно доба.

  Епаминонда (410 п.н.е.-362 п.н.е.)

  Епаминонда во куќата Стоу. ПД-САД.

  Епаминонда (роден околу 410 г. п.н.е.) бил тебански државник и генерал, најпознат по накратко трансформирање на градот-држава Теба во главна политичка сила на Античка Грција во раните 4 век. Епаминондас, исто така, се одликуваше со неговата употреба на иновативни тактики на бојното поле.

  По победата во Втората Пелопонеска војна во 404 п.н.е., Спарта започна да потчинува различни грчки градови-држави. Меѓутоа, кога дошло времето за марширање против Теба во 371 п.н.е., Епаминонда ги победил 10.000-те силни сили на кралот Клеомброт I во битката кај Леуктра, со само 6.000 луѓе.

  Пред да се одржи битката, Епаминонда открил дека спартанските стратези сè уште билекористејќи ја истата конвенционална формација како и останатите грчки држави. Оваа формација беше составена од фер линија длабока само неколку редови, со десното крило кое го сочинуваше најдоброто од трупите.

  Знаејќи што ќе направи Спарта, Епаминондас се одлучи за поинаква стратегија. Тој ги собра своите најискусни воини на левото крило на длабочина од 50 рангови. Епаминонда планирал да ги уништи спартанските елитни трупи со првиот напад и да ја уништи остатокот од непријателската војска. Тој успеа.

  Во следните години, Епаминонда ќе продолжи да ја победува Спарта (сега е сојузник со Атина) во неколку наврати, но неговата смрт во битката кај Мантинеја (362 п.н.е.) ќе стави ран крај на надмоќта од Теба.

  Тимолеон (411 п.н.е.-337 п.н.е.)

  Тимолеон. Јавен домен

  Во 345 п.н.е., вооружен судир за политичка предност помеѓу двајца тирани и Картагина (феникискиот град-држава) донел уништување на Сиракуза. Очаен во оваа ситуација, советот на Сиракуза испратил барање за помош до Коринт, грчкиот град кој ја основал Сиракуза во 735 п.н.е. Коринт прифатил да испрати помош и го избрал Тимолеон (роден околу 411 г. п.н.е.) да ја води ослободителната експедиција.

  Тимолеон бил коринтски генерал кој веќе помогнал во борбата против деспотизмот во неговиот град. Откако во Сиракуза, Тимолеон ги протера двајцата тирани и, наспроти сите шанси, ги победи 70.000-те силни сили на Картагина, сопомалку од 12.000 луѓе во битката кај Кримисус (339 п.н.е.).

  По неговата победа, Тимолеон ја врати демократијата во Сиракуза и другите грчки градови од Сицилија.

  Филип II Македонски (382 п.н.е.- 336 п.н.е.)

  Пред доаѓањето на Филип II (роден околу 382 п.н.е.) на македонскиот престол во 359 п.н.е., Грците ја сметале Македонија за варварско кралство, недоволно силно да претставува закана за нив . Меѓутоа, за помалку од 25 години, Филип ја освоил Античка Грција и станал претседател ('hēgemōn') на конфедерација во која биле вклучени сите грчки држави, освен Спарта.

  Со грчките војски на располагање, во 337 г. п.н.е. Филип започнал да организира експедиција за напад на Персиската империја, но проектот бил прекинат една година подоцна кога кралот бил убиен од еден од неговите телохранители.

  Сепак, плановите за инвазијата не паднале во заборав. бидејќи синот на Филип, млад воин наречен Александар, исто така бил заинтересиран да ги води Грците надвор од Егејското Море.

  Александар Велики (356 п.н.е.-323 п.н.е.)

  Кога бил На 20 години, Александар III Македонски (роден околу 356 г. п.н.е.) го наследил кралот Филип II на македонскиот престол. Набргу потоа, некои грчки држави започнаа востание против него, можеби сметајќи го новиот владетел за помалку опасен од претходниот. За да им докаже дека не се во право, Александар ги победил востаниците на бојното поле и ја срамнал Теба.

  Еднаш Македонецот

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.