Троил - млад принц од Троја

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Меѓу најзначајните настани од Тројанската војна, смртта на принцот Троил често се смета за почетна точка на пропаста на Троја. Неговата приказна со Кресида започна долга традиција на пишувања и прикажувања за него. Еве подетален поглед на неговиот мит.

  Кој бил Троил?

  Троил бил син на кралот Пријам и неговата сопруга, кралицата Хекуба . Според некои извештаи, неговиот биолошки татко не бил Пријам, туку богот Аполон . Како и да е, Пријам го третирал како свој син, а Троил бил еден од кнезовите на Троја, заедно со Хектор и Париз .

  Пророштвото за Троил

  Троил и Поликсена бегаат од Ахилес.

  Тројанската војна беше конфликт во кој грчките народи нападнаа и ја опсади Троја за да ја спаси кралицата Елена од Спарта, која ја зеде принцот Париз од Троја. Кога започна Тројанската војна, Троил беше сè уште тинејџер. Имаше пророштво кое вели дека ако принцот Троил наполни 20 години, Троја никогаш нема да падне, а Грците ќе ја изгубат војната.

  Атена , која застана на страната на Грците во војната, го извести херојот Ахил за ова пророштво. Ахил ги нападнал Троил и неговата сестра, принцезата Поликсена, кога излегле од заштитните ѕидини на Троја да ги јаваат своите коњи. Ахил ги нашол на фонтана, но тие ги искористиле своите коњи за да избегаат. Сепак, херојот на крајот ќе ги фати и ќе убиеи двајцата во храмот на Аполон, осакатувајќи го телото на Троил. Тројанците многу жалат за смртта на Троил.

  Троил како воин

  Во некои извештаи, Троил не умрел како момче на почетокот на војната, туку за време на битка откако победил неколку се бори во отсуство на Ахил. Троил беше храбар воин чија храброст му ја донесе командата на воениот баталјон. Сепак, во овие приказни неговата конечна судбина останува непроменета. Тој умира од Ахилов меч во храмот на Аполон.

  Ахиловата смрт

  Во последната битка од Тројанската војна, принцот Париз од Троја го убил Ахил. Според некои митови, Аполон ја насочил стрелата на Париз да удри на Ахиловата пета, која била неговата единствена ранлива точка. Аполон го направи тоа за да се одмазди за смртта на неговиот син и за обесчестувањето на неговиот храм. Во оваа смисла, улогата на Троил во војната би влијаела и на судбината на еден од најголемите херои на Античка Грција, Ахил.

  Троил и Кресида

  Троил се заљубил во Кресида, тројанка кој му ветил лојалност и љубов, но кога нејзиниот татко се здружил со Грците, таа се заљубила во Диомед , грчки воин. Предавството на Кресида го уништи Троил. Некои извештаи дури велат дека тој доброволно дозволил Ахил да го убие поради тоа.

  Во епот на Вергилиј Ејнеида , авторот ја споменува романсата помеѓу Троил и тројанската девојка, иако таа е опишана само како малолетнаточка на заплетот. Сепак, оваа љубовна приказна беше избрана од многу средновековни автори кои ги земаа ликовите како основа за да создадат љубовна приказна. Првиот што пишувал за тоа бил раскажувачот Беноит де Сент-Мор, кој напишал сложена романса во 1100-тите.

  Делото на Сент-Море ќе послужи како основа за песните на Џовани Бокачо со истата тема во 1300-тите, а подоцна и за драмата на Шекспир Троил и Кресида во 1600-тите. Името Кресида, сепак, не се појавува во грчката митологија, па затоа таа била уметнички изум на авторите.

  Накратко

  Приказната на Троил беше најважна за Тројанската војна бидејќи неговата смрт го означи почетокот на смртта на Троја. Иако неговата улога во војната можеби не била толку централна како онаа на неговите браќа, пророштвото за него било важна точка на Тројанската војна. Денес, тој е запаметен надвор од грчката митологија, благодарение на делата на големите поети од средновековните времиња кои ја рашириле неговата приказна во западниот свет.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.