Што е Богојавление и како се слави?

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Во споредба со попопуларните Божиќни прослави , празникот Богојавление Водици е многу понизок и попридушен. Многу луѓе надвор од христијанската заедница можеби дури и не се свесни за овој значаен настан или не разбираат за што се работи.

Празникот Богојавление е еден од најстарите празници што ги празнува христијанската црква. Тоа значи „изглед“ или „манифестација“ и означува два различни настани во историјата на христијанството.

За Западната христијанска црква , овој празник го симболизира првото појавување на Исус Христос, нивниот духовен водач, пред незнабошците, кои се претставени со тројца мудреци или магии. Затоа, празникот понекогаш се нарекува и празник на тројцата кралеви и се слави 12 дена по Божиќ, што е време кога магиите првпат го виделе Исус во Витлеем и го препознале како Божји син.

Од друга страна, источно-православната христијанска црква го слави овој празник на 19 јануари бидејќи Божик го слави на 7-ми во месецот по јулијанскиот календар. Овој ден го одбележува крштевањето на Исус Христос од Јован Крстител во реката Јордан, како и неговото прво чудо за време на венчавката во Кана, каде што водата ја претворил во вино.

Овие два настани се значајни затоа што, во двата наврати, Исус се претставил пред светот и како човек и како божествен. За овапричина, празникот понекогаш се нарекува и Богојавление .

Потеклото на празникот Богојавление

Иако постојат варијации во начинот на кој христијанската заедница препознава овој празник има заеднички именител: пројавување на Бога како човек преку Исус Христос како син Божји. Терминот доаѓа од грчкиот збор „ epiphaneia “, што значи изглед или откровение, и често го користеле старите Грци за да ги означат посетите на боговите на земјата во нивните човечки форми.

Водици за прв пат се празнувале околу крајот на II век, уште пред да се воспостави празникот Божиќ. Специфичниот датум, 6-ти јануари, првпат бил спомнат од Климент Александриски околу 215 н.е. во врска со базилидијанците, гностичка христијанска група, кои го споменале крштевањето на Исус на тој ден.

Некои веруваа дека е присвоен од древниот египетски пагански фестивал на кој се слави богот на сонцето и се одбележува зимската краткоденица, која паѓа на истиот ден од јануари пред воведувањето на Грегоријанскиот календар. Во пресрет на овој празник, александриските незнабошци го одбележувале раѓањето на нивниот бог Еон кој се родил од девица, слично на приказната за раѓањето на Исус Христос.

Во текот на 3 век, прославата на празникот Богојавление еволуираше за да вклучи четири посебни настани: раѓањето на Исус, неговото крштевање воРеката Јордан, посетата на мудреците и чудото во Кана. Затоа, во раните денови на христијанството пред да се празнува Божиќ, на празникот Богојавление се славеше и раѓањето на Исус и неговото крштевање. Дури кон крајот на IV век, Божиќ бил воспоставен како посебен повод од празникот Богојавление.

Празнување на празникот Богојавление ширум светот

Во многу земји, Богојавление е прогласен за државен празник. Ова ги вклучува Австрија, Колумбија, Хрватска, Кипар, Полска, Етиопија, делови од Германија, Грција, Италија, Словачка, Шпанија и Уругвај.

Во моментов, празникот Богојавление служи како последен ден од прославата на Божиќ. Тоа означува значајна прилика во христијанската вера, а тоа е откровението дека Исус е син Божји. Како таква, централната симболика на оваа прослава е божествената манифестација на Христос, како и доказ дека тој е Цар на целиот свет, а не само на неколку избраници.

Како и неговата историја, славењето на Богојавление исто така еволуираше со текот на годините. Еве некои од значајните активности што биле направени во различни епохи и култури:

1. Дванаесетта ноќ

Пред многу години, пресрет на Богојавление беше наречен Дванаесетта ноќ, или последната ноќ од сезоната на Божиќ, бидејќи деновите помеѓу 25 декември и 6 јануарисе сметаа за дванаесет дена на Божиќ. Источните православни христијани го нарекоа „Празник на светлината“ како признание за крштевањето на Исус и за симболизирање на просветлувањето на светот преку крштевањето или духовното просветлување.

2. Патувањето на тројцата кралеви (Маги)

Во средниот век, особено на Запад, прославите ќе се фокусираат на патувањето на тројцата кралеви. Околу 1300-тите во Италија, многу христијански групи организираа поворки, претстави за раѓање и карневали за да ја прикажат нивната приказна.

Во моментов, некои земји го слават Богојавление како фестивал преку активности како што се пеење богојавленски песни наречени Жанеирас или јануарски песни во Португалија или „Cantar os Reis“ (пеење на кралевите) на островот Мадеира. Во Австрија и некои делови на Германија , луѓето ќе ги означат своите врати со иницијалите на тројцата мудреци како симбол на заштита за следната година. Додека беа во Белгија и Полска, децата се облекуваа како тројцата мудреци и пееја песни од врата до врата во замена за бонбони.

3. Нуркање со крст на Богојавление

Во земји како Русија, Бугарија, Грција, па дури и некои држави во САД како Флорида, Источната православна црква би го прославила Богојавление преку настан наречен крст нуркање . Архиепископот се упатувал кон бреговите на водената површина како извор, река илиезерото, а потоа благослови го чамецот и водата.

Бел гулаб ќе биде пуштен да го симболизира присуството на Светиот Дух за време на крштевањето на Исус во реката Јордан. По ова, дрвен крст ќе биде фрлен во водата за приврзаниците да го најдат додека нуркаат. Кој ќе го добие крстот ќе добие посебен благослов во црковниот олтар и се верува дека ќе добие среќа една година.

4. Давање подароци

Раните прослави на Богојавление-Водици во источните земји би вклучувале давање подароци, особено на децата. Во некои земји, подароците би биле дистрибуирани од страна на Тројцата кралеви за да го претстават оригиналниот чин на давање подароци на бебето Исус по нивното пристигнување во Витлеем. Во пресрет на Богојавление, децата оставаа чевел со сламки на нивниот праг и ќе го најдат следниот ден исполнет со подароци додека сламките ги нема.

Во Италија, тие веруваат дека подароците ги дели вештерката позната како „Ла Бефана“ , која наводно ја одбила поканата на овчарите и тројцата мудреци на пат да ја посетат Исус. Оттогаш, таа секоја вечер лета во пресрет на Водици во потрага по јаслите и попат остава подароци за децата.

5. Кралската торта

Христијанските семејства во западните земји како Франција и Шпанија па дури и во некои американски градови како Њу Орлеанс го слават Богојавление соспецијален десерт наречен торта на кралот. Колачот обично е обликуван како круг или овал што ги претставува трите кралеви, а потоа пред печењето се става фев или грав што го претставува бебето Исус. Откако ќе се исече тортата, оној што ќе го добие парчето со скриената фева станува „крал“ за тој ден и добива награда.

6. Водици

Друг начин на кој православните христијани го слават празникот Богојавление е преку ледена бања во реката. Овој ритуал има неколку варијации во зависност од земјата. На пример, Русите прво ќе направат дупки во облик на крст на замрзнатата површина пред да се натопат во ледената вода. Други би го скршиле мразот и трипати ги потопувале или потопуваат своите тела во вода за да ја симболизираат Света Троица .

7. Женски Божиќ

Една од поуникатните прослави на Богојавление-Водици ширум светот може да се најде во Ирска , каде што оваа пригода одбележува посебен празник за жените. На овој датум, Ирките добиваат слободен ден од вообичаените рутини, а мажите ќе имаат задача да ги преземат домашните работи. Затоа, празникот Богојавление понекогаш се нарекува и Nollaig na mBan или „Женски Божиќ“ во земјата.

Завршување

И западната и источната црква го слават празникот Богојавление, но тие имаат различни сфаќања за тоа каков настан се одбележува во оваа прилика. ЗападниотЦрквата става поголем акцент на посетата на мудреците на родното место на Исус во Витлеем.

Од друга страна, Источната православна црква го признава крштевањето на Исус од Јован Крстител и првото чудо во Кана. И покрај тоа, двете цркви веруваат во една заедничка тема: дека Богојавление претставува Божја манифестација на светот.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.