Historia dhe faktet e Ditës së Shën Valentinit

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

  Çdo 14 shkurt është Dita e Shën Valentinit dhe njerëzit e festojnë atë në mbarë botën duke shkëmbyer dhurata, të tilla si kartolina urimi (më të njohura si Shën Valentinit) ose çokollata me të tjerët e tyre të rëndësishëm, dhe ndonjëherë edhe me miqtë e tyre.

  Disa historianë argumentojnë se origjina e Ditës së Shën Valentinit është e lidhur me festivalin romak pagan të Lupercalia. Në të kundërt, të tjerë mendojnë se kjo festë përkujton jetën e Shën Valentinit, një shenjtor i krishterë që u martirizua për martesat mes çifteve të reja në një kohë kur perandori romak i kishte ndaluar këto ceremoni.

  Vazhdo të lexosh për të ditur më shumë për sfondin historik të Ditës së Shën Valentinit dhe traditat që lidhen me të.

  Shën Valentini: Martiri dhe Mbrojtësi i Dashurisë

  Triumfi i Shën Valentinit – Valentin Metzinger. PD.

  Është e pasigurt se sa nga ajo që dimë për Shën Valentinin bazohet historikisht. Megjithatë, sipas tregimit më të pranuar historik, Shën Valentini ishte një prift që u shërbeu të krishterëve të persekutuar gjatë shekullit të 3-të pas Krishtit, qoftë në Romë ose në Terni, Itali. Është gjithashtu e mundur që dy klerikë të ndryshëm me të njëjtin emër të kenë jetuar në këto vende njëkohësisht.

  Disa burime sugjerojnë se diku në vitin 270 pas Krishtit, Perandori Klaudi II mendoi se beqarët bëhen ushtarë më të mirë dhe më pas u bë i paligjshëm për të rinjtë ushtarët për tëmartohem. Por duke qenë kundër kësaj, Shën Valentini mbajti martesat në fshehtësi, derisa u zbulua dhe u dërgua në burg. Sipas një legjende, gjatë kësaj kohe ai u miqësua me vajzën e rojtarit të tij dhe filloi të shkëmbejë korrespondencë me të.

  Një tregim tjetër i së njëjtës histori shton se pak para se të ekzekutohej, prifti i krishterë nënshkroi një shënim lamtumire për të besuarit e tij të dashur me fjalët "Nga Shën Valentini juaj", që supozohet se është origjina e traditës së dërgimit të letrave të dashurisë, apo Shën Valentinit, gjatë kësaj feste.

  Një festë me origjinë pagane?

  Imazhi i Faunusit. PD.

  Sipas disa burimeve, rrënjët e Ditës së Shën Valentinit janë të ndërthurura thellë me një festë të lashtë pagane të njohur si Lupercalia. Kjo festë festohej gjatë Idusit të shkurtit (ose 15 shkurtit) për të nderuar Faunusin, zotin romak i pyjeve. Megjithatë, tregime të tjera mitike thonë se kjo festë u krijua për të nderuar ujku ('Lupa') që ushqeu Romulin dhe Remusin , themeluesit e Romës, gjatë tyre. foshnjëria.

  Gjatë Lupercalias, flijimet e kafshëve (veçanërisht të dhive dhe qenve) kryheshin nga Luperci, një urdhër i priftërinjve romakë. Këto sakrifica duhej të largonin shpirtrat që shkaktonin infertilitet. Për këtë festë, edhe meshkujt beqarë do të zgjidhnin rastësisht emrin e njëgrua nga një urnë për t'u çiftuar me të për vitin e ardhshëm.

  Përfundimisht, në fund të shekullit të pestë pas Krishtit, Kisha Katolike vendosi ditën e Shën Valentinit në mes të shkurtit në një përpjekje për të 'krishteruar' festën e Lupercalia. Megjithatë, disa elementë paganë, si figura e perëndisë romake Cupid , janë ende të lidhura zakonisht me Ditën e Shën Valentinit.

  Kupid, Zoti Rebel i Dashurisë

  Në mediat e sotme kryesore, imazhi i Kupidit është zakonisht ai i një kerubini, me një buzëqeshje të butë dhe sy të pafajshëm. Ky është portretizimi i zotit që ne përgjithësisht e gjejmë në kartolinat dhe dekorimet e Ditës së Shën Valentinit.

  Por para së gjithash, kush është Kupidi? Sipas mitologjisë romake , Kupidi ishte perëndia djallëzor i dashurisë, i konsideruar përgjithësisht si një nga djemtë e Venusit. Për më tepër, ky hyjni e kaloi kohën e tij duke gjuajtur shigjeta të arta drejt njerëzve për t'i bërë ata të dashurohen. Ka disa mite që mund të na japin një ide më të mirë për karakterin e këtij perëndie.

  Gamarin e Artë të Apuleius-it , për shembull, Afërdita (homologja greke e Venusit), duke u ndjerë ziliqare për vëmendjen që Psikika e bukur po merrte nga njerëz të tjerë të vdekshëm, i kërkon djalit të saj me krahë " ... bëje këtë vajzë të vogël të paturpshme të dashurohet me krijesën më të poshtër dhe më të neveritshme që ka ecur ndonjëherë në tokë ". Kupidi ra dakord, por më vonë, kur zoti takoi Psikën, ai vendosi të martohejajo në vend që t'i bindej urdhrave të nënës së tij.

  mitologjinë greke , Kupidi njihej si Erosi, perëndia fillestare e dashurisë. Ashtu si romakët, edhe grekët e lashtë e konsideronin ndikimin e këtij perëndie si të tmerrshëm, sepse me fuqitë e tij, ai ishte në gjendje të manipulonte të vdekshmit dhe hyjnitë.

  A e lidhnin njerëzit gjithmonë ditën e Shën Valentinit me dashurinë?

  Jo. Papa Gelasius shpalli 14 shkurt Ditën e Shën Valentinit afër fundit të shekullit të pestë. Megjithatë, kaloi shumë kohë përpara se njerëzit të fillonin ta lidhnin këtë festë me nocionin e dashurisë romantike. Ndër faktorët që sollën këtë ndryshim të perceptimit ishte zhvillimi i dashurisë oborrtare.

  Nocioni i dashurisë oborrtare u shfaq gjatë Mesjetës (1000-1250 pas Krishtit), së pari si një temë letrare për të argëtuar klasat e arsimuara. Megjithatë, përfundimisht filloi të tërhiqte vëmendjen e një audiencë më të gjerë.

  Zakonisht, në historitë që eksplorojnë këtë lloj dashurie, një kalorës i ri niset për të ndërmarrë një sërë aventurash ndërsa është në shërbim të një zonje fisnike , objekt i dashurisë së tij. Bashkëkohësit e këtyre tregimeve konsideronin se 'të duash fisnikisht' ishte një përvojë pasuruese që mund të përmirësonte karakterin e çdo dashnori besnik.

  Gjatë mesjetës, besimi i zakonshëm se sezoni i çiftëzimit të zogjve filloi në mes të shkurtit gjithashtu përforcoi ideja se Dita e Shën Valentinit ishte një rast për të festuar dashurinë romantike.

  Kur ishteËshtë shkruar përshëndetja e parë e Shën Valentinit?

  Përshëndetjet e Shën Valentinit janë mesazhe që përdoren për të shprehur me fjalë ndjenjat e dashurisë ose vlerësimit për dikë të veçantë. Përshëndetja e parë e Shën Valentinit u shkrua në vitin 1415 nga Charles, Duka i Orleans, gruas së tij.

  Në atë kohë, fisniku 21-vjeçar u burgos në Kullën e Londrës, pasi u kap në betejë. i Agincourt. Megjithatë, disa historianë sugjerojnë se kjo përshëndetje për Shën Valentinin u shkrua diku midis viteve 1443 dhe 1460,[1] kur Duka i Orleans ishte kthyer tashmë në Francë.

  Evolucioni i Kartave të Shën Valentinit

  Amerikanët dhe evropianët filluan të shkëmbejnë valentina të bëra me dorë në një moment gjatë fillimit të shekullit 1700. Megjithatë, kjo praktikë u zëvendësua përfundimisht nga kartat e printuara të Ditës së Shën Valentinit, një opsion që u bë i disponueshëm afër fundit të shekullit të 18-të.

  Në Shtetet e Bashkuara, kartat e para të Shën Valentinit të shtypura komerciale u shfaqën gjatë mesit të viteve 1800. Rreth kësaj kohe, Esther A. Howland filloi të përdorte një linjë montimi për të prodhuar në masë një shumëllojshmëri të gjerë të modeleve të Shën Valentinit. Për shkak të suksesit të saj masiv në krijimin e kartave të dekoruara bukur, Howland përfundimisht u bë e njohur si 'Nëna e Shën Valentinit'.

  Më në fund, me përmirësimin e teknologjisë së printimit të arritur në fund të shekullit të 19-të, kartat e printuara të Shën Valentinit u bënë të standardizuara. Në ditët e sotme, rreth 145 milionë Ditët e Shën Valentinitkartat shiten çdo vit, sipas Shoqatës Britanike të Kartolinave Uruese.

  Traditat që lidhen me Ditën e Shën Valentinit

  Në ditën e Shën Valentinit, njerëzit shkëmbejnë dhurata me të dashurit e tyre, për të shprehur dashurinë e tyre për ato. Këto dhurata shpesh përfshijnë çokollata, ëmbëlsira, balona në formë zemre, karamele dhe urime për Shën Valentin. Në shkolla, fëmijët mund të shkëmbejnë edhe kartat e Shën Valentinit të mbushura me çokollata ose lloje të tjera ëmbëlsirash.

  Meqenëse dita e Shën Valentinit nuk është festë publike në SHBA, në këtë datë, njerëzit zakonisht bëjnë plane për një romancë natën dhe darkojnë në një vend të caktuar me të tjerët.

  Në vende të tjera, tradita më të pazakonta praktikohen gjithashtu gjatë kësaj dite. Për shembull, në Uells, burrat i dhuronin partnereve të tyre një lugë druri të gdhendur me dorë, që sipas legjendës, është një zakon i nisur nga marinarët uellsian, të cilët ndërsa ishin në det, kalonin një pjesë të kohës së tyre duke gdhendur dizajne të ndërlikuara në lugë druri. më vonë iu dhanë si dhuratë grave të tyre. Këto lugë të punuar me dorë ishin një simbol i dëshirës për partnerin romantik.

  Në Japoni, ekziston një zakon i Ditës së Shën Valentinit që përmbys rolin tradicional të çdo gjinie. Në këtë festë, femrat janë ato që dhurojnë partnerët e tyre meshkuj me çokollatë, ndërsa meshkujt duhet të presin një muaj të tërë (deri më 14 mars) për t'ia kthyer gjestin më të dashurve të tyre.

  Në Evropë,festivalet që festojnë ardhjen e pranverës zakonisht lidhen me ditën e Shën Valentinit. Në frymën e kësaj feste, çiftet rumune kanë traditë të shkojnë në pyll për të mbledhur lule së bashku. Ky akt simbolizon dëshirën e të dashuruarit për të vazhduar dashurinë e tyre edhe për një vit. Edhe çifte të tjera lajnë fytyrat e tyre me borë, duke simbolizuar pastrimin e dashurisë së tyre.

  Përfundim

  Rrënjët e Ditës së Shën Valentinit duket se janë të lidhura me jetën e një prifti të krishterë që vuan martirizimin gjatë shekulli i III pas Krishtit dhe festivali pagan i Lupercalia, një festë për të nderuar perëndinë e pyllit Faunus dhe ujkun që rriti Romulusin dhe Remusin, themeluesit e Romës. Megjithatë, në ditët e sotme, Dita e Shën Valentinit është një festë e dedikuar kryesisht për festimin e dashurisë romantike.

  Dita e Shën Valentinit vazhdon të jetë e popullarizuar si kurrë më parë, dhe vit janë shitur rreth 145 milionë kartolina të Shën Valentinit, e cila sugjerojnë që dashuria nuk pushon kurrë së tërhequri vëmendjen e një auditori gjithnjë në rritje.

  Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.