Ноденс - келтски бог на исцелување

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Nodens, исто така познат како Nudens и Nodons , е келтски бог кој најчесто се поврзува со лекување, море, лов и богатство. Во средновековните велшки легенди, името на богот се менувало со текот на времето, од Ноденс во Нуд, а подоцна станало Ллуд.

  Името на богот има германски корени, што значи да се фати или магла , поврзувајќи го со риболов, лов и вода. Ноденс имал многу епитети, меѓу кои Господарот на водите , Оној кој дава богатство , Големиот крал, Создавачот на облаците како и Богот на бездната, каде бездната се однесува или на морето или на подземјето.

  Митологијата на Ноденс и сличностите со другите божества

  Не многу е познато за богот Ноденс. Неговиот мит најчесто е склопен од разни археолошки натписи и артефакти. Во велшката митологија, тој е нашироко познат како Нуд или Луд. Некои го поистоветуваат со ирскиот бог на морето, војувањето и лекувањето, наречен Нуада. Исто така, постојат впечатливи сличности меѓу Нодените и римските богови Меркур, Марс, Силванус и Нептун.

  Нодните во велшката митологија

  Велските Келти во Британија ги поврзувале Нодените или Нудот со лекувањето и морињата . Тој беше син на Бели Мавр, или Бели Големиот , кој беше келтски бог поврзан со сонцето и брат на Гофанон, Божествениот Смит .

  Според велшката легенда, Гофанон бил големиот ковач, моќен ковачоружје за боговите. Тој е познат и по фалсификувањето на протетичка рака од сребро за неговиот ранет брат Ноденс. Поради оваа причина, Ноденс бил тесно поврзан со ампутираните лица, а неговите обожаватели правеле претстави на мали делови од телото од бронза и ги давале како дар.

  Во велшкиот фолклор, Ноденс бил познат и како кралот Луд или Луд на сребрената рака . Тој се појавува како легендарна личност во литературата од 12 и 13 век, познат како крал на Британија, чиешто кралство ги претрпе трите големи неволји.

  1. Прво, кралството беше погодено од чума во форма на поинаку џуџиња, наречени Корнајци.
  2. Потоа, втората чума пристигна во форма на два непријателски змејови, едниот бел, а другиот црвен.
  3. А третата чума беше во форма на џин кој немилосрдно напаѓал во снабдувањето со храна на кралството.

  Легендарниот крал го повикал својот помудар брат и побарал помош. Заедно ставија крај на овие несреќи и го вратија просперитетот на кралството.

  Ноденс и Нуада

  Многумина ги идентификуваа Нодени со ирското божество Нуада поради нивните митолошки паралели. Нуада, познат и како Нуада Аиргетлам, што значи Нуада на сребрената рака или рака , бил првичниот крал на Туата Де Данан пред да дојдат во Ирска.

  Откако стигнале до Смарагдниот остров, се сретнале со озлогласениот Ела Болг, кој предизвикалтие да се борат откако се обиделе да побараат половина од нивната земја. Битката била позната како Првата Првата битка кај Маг Туиред, која победи Туата Де Данан, но не пред Нуада да ја загуби раката. Бидејќи владетелите на Туата Де Данан мораа да бидат физички недопрени и совршени, на Нуада повеќе не му беше дозволено да биде нивен крал и беше заменет со Брес.

  Меѓутоа, братот на Нуада, по име Дијан Цехт, заедно со божествениот лекар, од сребро направи убава протетска рака за Нуада. Со текот на времето, неговата рака стана негова сопствена крв и месо, а Нуада го симна од тронот Брес, кој, по неговото седумгодишно владеење, се покажа како несоодветен да продолжи да биде крал поради неговата тиранија.

  Нуада владееше за друг дваесет години, по што загинал во друга битка во борба против Балор, позната како Зло око .

  Јодени и римски божества

  Многу антички плочи и статуи пронајдени низ Британија е доказ за блиската поврзаност на Нодени со голем број римски божества.

  Во Лиднеј Парк, во Британија, пронајдени се антички плочи и табли за проклетство со натписи посветени на римското божество, Део Марти Нодонти , што значи На богот Марс Нодонс, што ги поврзува Ноденс со римскиот бог на војната, Марс.

  Адријан ѕид, римско утврдување во античка Британија, носи натпис посветен на Римскиот бог Нептун, кој исто така се поврзува со Ноденс. Двете божества се блискиповрзан со морињата и слатките води.

  Ноденс е исто така идентификуван со римското божество Силванус, кое најчесто се поврзува со шумите и ловот.

  Приказ и симболи на Ноденс

  Постојат различни остатоци пронајдени во храмовите посветени на Нодени, кои датираат од 4 век. Овие пронајдени бронзени артефакти кои веројатно биле користени како садови или глави прикажуваат морско божество со круна од сончеви зраци како вози кочија, влечена од четири коњи и на која присуствуваат два тритона, морски богови со човек горниот дел од телото и опашката на рибата и два крилести духови-чувари.

  Ноденс често се поврзувал со различни животни, нагласувајќи ги неговите лековити атрибути. Обично беше придружуван од кучиња, како и риби, како лосос и пастрмка.

  Во келтската традиција, кучињата се сметаа за многу моќни и високо духовни животни кои можеа неповредени да патуваат меѓу царствата на мртвите и живите , и да ги води душите до нивното последно почивалиште. Кучињата се сметаа за симболи на исцелување бидејќи можеа да си ги лечат раните и повредите со лижење. Исто така, се сметало дека пастрмката и лососот имаат лековита моќ. Келтите верувале дека самото гледање на овие риби може да ги излечи болните.

  Места на обожување на Ноденс

  Ноденс бил широко обожуван низ античка Британија, како и во Галија, која е делумно денешна западна Германија. Најистакнатиот храмкомплексот посветен на Ноденс се наоѓа во паркот Лиднеј во близина на градот Глостершир, во Англија.

  Комплексот се наоѓа на единствена локација, со поглед на реката Северн. Се верува дека поради својата положба и прекривка, храмот бил исцелителен светилиште, каде што болните аџии доаѓале да се одморат и лечат.

  Остатоците од ископаниот комплекс покажуваат дека храмот бил ромско-келтска зграда. Откриените натписи, во форма на разни бронзени плочи и релјефи, докажуваат дека храмот бил изграден во чест на Ноденс, како и други божества поврзани со лекувањето.

  Остатоците покажуваат докази дека храмот бил поделен на три различни одаи, што укажува на можното обожавање на божествена тријада, особено Ноденс, Марс и Нептун, при што секоја одаја е посветена на една од нив. Подот на главната комора порано бил покриен со мозаик.

  Преживеаните делови од неа покажуваат слики на бог на морето, риба и делфини, што укажува на поврзаноста на Ноденс со морето. Пронајдени се и други бројни мали наоди, вклучувајќи неколку кучешки статуи, плоча со слика на жена, бронзена рака и неколку стотици бронзени иглички и нараквици. Се чини дека сите овие укажуваат на поврзаноста на Ноденс и Марс со лекувањето и породувањето. Сепак, се смета дека бронзената рака е остатоци од даровите на обожавателите.

  To Wrap Up

  Поради очигледната поврзаност со другите божества, митологијатаоколните Ноденс е, до одреден степен, искривени. Сепак, можеме да заклучиме дека германските и англиските племиња биле донекаде поврзани и измешани пред доаѓањето на Римјаните. Слично како храмовиот комплекс во Лиднеј, доказите покажуваат дека Римјаните не ги потиснувале религиите и боговите на локалните племиња, туку ги интегрирале во нивниот сопствен пантеон.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.