Çfarë është Kwanzaa? - Historia e një feste magjepsëse

 • Shperndaje Kete
Stephen Reese

Kwanzaa është një nga pushimet më të reja por edhe më interesante në SHBA dhe Karaibe. Ajo u krijua në vitin 1966 nga Maulana Karenga, një autore amerikane, aktiviste dhe profesore e studimeve afrikane në Universitetin e Kalifornisë. Qëllimi i Karenga-s me krijimin e Kwanzaa ishte të krijonte një festë për të gjithë afrikano-amerikanët, si dhe njerëzit e tjerë me origjinë afrikane jashtë SHBA-së dhe Afrikës, për t'u fokusuar dhe për të festuar kulturën panafrikane.

Karenga, vetë një zezak nacionalist, themeloi festën pas trazirave të dhunshme të Watts të gushtit 1965. Qëllimi i tij me Kwanzaa ishte të krijonte një festë që do të bashkonte të gjithë afrikano-amerikanët dhe do t'u jepte atyre një mënyrë për të përkujtuar dhe festuar kulturën afrikane. Pavarësisht imazhit disi të diskutueshëm të Karengës ndër vite, festa u krijua me sukses në SHBA dhe madje festohet në vende të tjera me njerëz me origjinë afrikane.

Çfarë është Kwanzaa?

Kwanzaa është një festë shtatëditore që përkon me periudhën festive midis Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri, më konkretisht nga 26 dhjetori deri më 1 janar . Meqenëse nuk është një festë fetare, megjithatë, Kwanzaa nuk shihet si një alternativë për Krishtlindjet, Hanuka ose festat e tjera fetare.

Në vend të kësaj, Kwanzaa mund të festohet nga njerëz të çdo feje, për sa kohë që ata duan të vlerësojnë kulturën panafrikane, pavarësisht nëseata janë të krishterë , myslimanë, hebrenj , hindu, Baha'i, budistë ose ndjekin ndonjë nga fetë e lashta afrikane si Dogon, Joruba, Ashanti, Maat, e kështu me radhë.

Në fakt, shumë afrikano-amerikanë që festojnë Kwanzaa dhe madje edhe vetë Karenga kanë thënë se nuk është e nevojshme të jesh me prejardhje afrikane për të festuar Kwanzaa. Festa ka për qëllim më shumë të nderojë dhe festojë kulturën panafrikane në vend që ta kufizojë atë në një parim etnik. Pra, ashtu si të gjithë mund të vizitojnë një muze të kulturës afrikane, po ashtu çdokush mund të festojë Kwanzaa. Në këtë mënyrë, festa është e ngjashme me festën meksikane të Cinco de Mayo, e cila është gjithashtu e hapur për të gjithë ata që dëshirojnë të nderojnë kulturat meksikane dhe majane.

Çfarë përfshin Kwanzaa dhe pse shkon për shtatë Ditë të tëra?

Set festimi i Kwanzaa – nga shtatë Simbolet e Kwanzaa. Shikoni këtu.

Epo, nuk është e pazakontë që festat kulturore ose fetare të vazhdojnë për disa ditë, një javë apo edhe një muaj. Në rastin e Kwanzaa, numri shtatë luan një rol të rëndësishëm. Jo vetëm që zgjat shtatë ditë, por gjithashtu përshkruan shtatë parime kryesore të kulturës afrikano-amerikane. Festivali fokusohet gjithashtu në shtatë simbole të ndryshme, duke përfshirë një shandan me shtatë qirinj. Edhe emri i festës Kwanzaa ka shtatë shkronja, gjë që nuk është rastësi. Pra, le të kalojmë secilën nga këto pika një nga një duke filluarmbrapa nga origjina e emrit të Kwanzaa.

Ju mund të keni dëgjuar se Kwanzaa është një fjalë suahili - kjo nuk është e vërtetë, por as e gabuar.

Termi vjen nga fraza suahili matunda ya kwanza ose frutat e para . Kjo i referohet festivalit të parë të frutave në Afrikën Jugore që festohet në dhjetor dhe janar së bashku me solsticin jugor. Kjo është arsyeja pse Kwanzaa festohet gjatë kësaj periudhe.

Karenga, si profesor i studimeve afrikane, sigurisht që dinte për festivalin e Frutave të Parë. Thuhet gjithashtu se ai u frymëzua nga festivali i korrjes zulu të Umkhosi Woselwa, i cili gjithashtu zhvillohet në solsticin e dhjetorit.

Por duke u kthyer te emri i festivalit, fjala suahili kwanza, që do të thotë "i pari" shkruhet vetëm me një "a" në fund. Megjithatë, festa e Kwanzaas shkruhet me dy.

Kjo sepse, kur Karenga themeloi dhe festoi për herë të parë festën në vitin 1966, ai kishte shtatë fëmijë me vete që do ta ndihmonin të fokusonte festën në shtatë parimet dhe shtatë simbolet.

Ai shtoi një shkronjë shtesë në fjalën ndryshe me 6 shkronja kwanza dhe arriti në emrin Kwanzaa. Pastaj, ai u dha secilit prej shtatë fëmijëve një letër në mënyrë që ata të mund të formonin emrin së bashku.

Çfarë rëndësie ka numri 7 në Kwanzaa?

Ok , por pse ky obsesion me numrin shtatë?

Cilat janë atoshtatë parime dhe shtatë simbole të Kwanzaa? Epo, le t'i rendisim ato. Shtatë parimet e festës janë si më poshtë:

 1. Umoja ose unitet
 2. Kujichagulia ose vetëvendosje
 3. Ujima ose puna kolektive dhe përgjegjësia
 4. Ujamaa ose ekonomia kooperative
 5. Nia ose qëllimi
 6. Kuumba ose Kreativiteti
 7. Imani ose Besimi

Natyrisht, këto parime nuk janë unike për kulturat dhe popujt afrikanë, por ato janë ato që ndjeu Karenga përmbledh më së miri frymën e pan-afrikanizmit. Dhe, me të vërtetë, shumë amerikanë me origjinë afrikane, si dhe të tjerë në Karaibe dhe në mbarë botën, priren të pajtohen. Kwanzaa përkujton këto shtatë parime duke i kushtuar një ditë secilit - 26 dhjetor për unitet, 27 për vetëvendosje, dhe kështu me radhë deri më 1 janar - dita kushtuar besimit.

Çfarë janë Shtatë simbolet e Kwanzaa?

Sa për shtatë simbolet e Kwanzaa, ato janë:

 1. Mazao ose të mbjellat
 2. Mkeka ose një rrogoz
 3. Kinara ose një qirimbajtëse
 4. Muhindi ose misër
 5. Kikombe cha umoja ose kupa e unitetit
 6. Zawadi ose dhurata
 7. Mishumaa Saba ose Shtatë qirinjtë e vendosur në kinara mbajtës qirinjsh

Të shtatë prej tyre rregullohen tradicionalisht në tryezë më 31 dhjetor, natën midis ditës 6 dhe 7.Përndryshe, këto artikuj mund të lihen në tryezë gjatë të shtatë ditëve të Kwanzaa.

Kwanzaa Kinara. Shihni këtu.

Kandaja kinara dhe qirinjtë mishumaa saba në të janë veçanërisht simbolike. Qirinjtë janë të rregulluar në një rend specifik të bazuar në ngjyra dhe gjithashtu përmbajnë simbolikën e shtatë.

Tre të parat në të majtë të mbajtësit të qirinjve janë të kuqe për të përfaqësuar luftën që ka përjetuar populli pan-afrikan gjatë shekujve të fundit dhe gjakun që ata kanë derdhur në Botën e Re. Megjithatë, tre qirinjtë në të djathtë janë gjelbër dhe përfaqësojnë tokën e gjelbër si dhe shpresën për të ardhmen. Qiriu i shtatë, ai në mes të mbajtësit të qirinjve, është i zi dhe përfaqëson popullin pan-afrikan – të kapur në periudhën e gjatë tranzitore midis luftës dhe një të ardhmeje të ndritshme të gjelbër dhe të rastësishme.

Sigurisht, këto ngjyra nuk janë të rezervuara vetëm për mbajtësin e qirinjve. Siç e dimë, jeshilja, e kuqja dhe e zeza, së bashku me arin janë ngjyrat tradicionale të shumicës së kulturave dhe popujve afrikanë. Pra, gjatë Kwanzaa, shpesh do të shihni njerëz që dekorojnë të gjitha shtëpitë e tyre me këto ngjyra, si dhe veshin veshje shumëngjyrëshe. E gjithë kjo e kthen Kwanzaa në një festë shumë të gjallë dhe të gëzueshme.

Dhurata në Kwanzaa

Ashtu si me festat e tjera dimërore, Kwanzaa përfshin dhënien e dhuratave. Ajo që e veçon më shumë këtë festë,megjithatë, është traditë e përqendrimit në dhuratat e krijuara personalisht në vend të atyre të blera komerciale.

Dhurata të tilla të bëra në shtëpi mund të jenë çdo gjë, nga një gjerdan apo byzylyk i bukur afrikan deri te një foto ose një figurinë prej druri. Nëse dhe kur dikush nuk është në gjendje të krijojë një dhuratë të punuar me dorë, alternativat e tjera të inkurajuara janë dhuratat edukative dhe artistike si libra, aksesorë arti, muzikë etj.

Kjo i jep Kwanzaa një ndjenjë shumë më personale dhe të sinqertë sesa festat e ndryshme të komercializuara që festohen zakonisht në SHBA.

Sa njerëz e festojnë Kwanzaa?

E gjithë kjo tingëllon e mrekullueshme, por sa njerëz me të vërtetë festojnë Kwanzaa-n sot? Sipas vlerësimeve të fundit, ka rreth 42 milionë njerëz me origjinë afrikane në SHBA, si dhe miliona të tjerë në të gjithë Karaibe, Amerikën Qendrore dhe Jugore. Por jo të gjithë e festojnë Kwanzaa-n në mënyrë aktive.

Është e vështirë të gjesh numra të saktë me vlerësimet më të ulëta për SHBA-në rreth gjysmë milioni dhe më të lartat - deri në 12 milion. Edhe më i larti i këtyre vlerësimeve është më pak se një e treta e të gjithë afrikano-amerikanëve në SHBA sot. Kjo mbështetet më tej nga një raport i USA Today i vitit 2019, i cili thotë se vetëm 2.9 përqind e të gjithë amerikanëve që thanë se festonin të paktën një festë dimërore, cituan Kwanzaa-n si festën e përmendur.

Pse nuk festojnë më shumë njerëz Kwanzaa?

Kjo është një pyetje e ndërlikuar për tëtrajtojnë dhe duket se ka arsye të ndryshme. Disa thonë se fëmijët e tyre thjesht tërhiqen më shumë drejt festave më të njohura si Krishtlindjet dhe natën e Vitit të Ri. Në fund të fundit, Kwanzaa ka të bëjë me festimin e një trashëgimie kulturore që mund të duket paksa shumë abstrakte për mendjen e një fëmije.

Për më tepër, dhuratat e bëra me dorë, megjithëse të shkëlqyera nga këndvështrimi i një të rrituri, ndonjëherë nuk mund të tërheqin vëmendjen e një fëmije në krahasim me konzolat e lojërave dhe lodrat dhe dhuratat e tjera të shtrenjta që fluturojnë majtas-djathtas në Krishtlindje.

Fakti që nata e Krishtlindjeve dhe e Vitit të Ri janë festa të festuara në të gjithë SHBA-në dhe Amerikën në krahasim me Kwanzaa, e cila festohet kryesisht vetëm nga zezakët duket të jetë një faktor tjetër. Kwanzaa thjesht nuk merr të njëjtin përfaqësim në sferën mediatike dhe kulturore si Krishtlindjet dhe Vitin e Ri. Kjo është e keqja e pushimeve të shumta të kombinuara në një javë apo më shumë – njerëzit e kanë të vështirë të festojnë gjithçka, veçanërisht nëse ka çështje monetare për t'u trajtuar ose një mungesë kohe e thjeshtë lidhur me punën.

Fakti që Kwanzaa vjen në fund të sezonit të festave përmendet gjithashtu si një problem - me sezonin që fillon në nëntor me Ditën e Falënderimeve, në kohën e Kwanzaa dhe natën e Vitit të Ri, shumë njerëz zakonisht janë shumë të lodhur për t'u shqetësuar me një festë shtatë-ditore. . Kompleksiteti i traditës Kwanzaa gjithashtu i pengon disa njerëz siç janëmjaft parime dhe objekte simbolike për t'u mbajtur mend.

A është Kwanzaa në rrezik të vdekjes?

Ndërsa duhet të shqetësohemi për Kwanzaa-n, sigurisht, edhe festat më pak të njohura si këto mbahen mend dhe festohen nga një përqindje e grupit etnik, kulturor ose fetar që përfaqëson.

Pavarësisht se sa shumë luhatet festimi i Kwanzaa, ai mbetet një pjesë e kulturës afrikano-amerikane. Edhe presidentët amerikanë i urojnë kombit të lumtur Kwanzaa çdo vit – të gjithë nga Bill Clinton, përmes George W. Bush, Barrack Obama dhe Donald Trump e deri te Joe Biden.

Në përfundim

Kwanzaa mbetet një festë popullore, dhe megjithëse është mjaft e fundit dhe jo aq e njohur sa festat e tjera popullore, ajo vazhdon të festohet. Tradita vazhdon dhe shpresojmë se do të vazhdojë për shumë dekada dhe shekuj që do të vijnë.

Stephen Reese është një historian i specializuar në simbole dhe mitologji. Ai ka shkruar disa libra mbi këtë temë, dhe puna e tij është botuar në revista dhe revista në mbarë botën. I lindur dhe i rritur në Londër, Stephen kishte gjithmonë një dashuri për historinë. Si fëmijë, ai kalonte orë të tëra duke shqyrtuar tekstet e lashta dhe duke eksploruar rrënojat e vjetra. Kjo e bëri atë të ndiqte një karrierë në kërkimin historik. Magjepsja e Stefanit me simbolet dhe mitologjinë buron nga besimi i tij se ato janë themeli i kulturës njerëzore. Ai beson se duke kuptuar këto mite dhe legjenda, ne mund të kuptojmë më mirë veten dhe botën tonë.