Камадева - Хинду Бог на љубовта

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Божества слични на Купидон постојат во многу митологии и тие често се прикажани со лак и стрела. Сепак, малкумина се толку шарени и екстравагантни како Камадева - хинду богот на љубовта и страста. Прикажан како прекрасен млад човек и покрај неговата чудна зелена кожа, Камадева лета на џиновски зелен папагал.

  Овој бизарен изглед е далеку од единствената единствена работа за ова хинду божество . Значи, ајде да ја разгледаме неговата фасцинантна приказна подолу.

  Која е Камадева?

  Ако името на Камадева на почетокот не звучи познато, тоа е затоа што тој често е засенет од Парвати - хинду божица на љубовта и плодност . Меѓутоа, исто како и во другите религии, присуството на едно (обично женско) божество на љубовта и плодноста не го негира присуството на другите.

  Од друга страна, ако името на Камадева навистина звучи познато, тоа е веројатно бидејќи е изграден од санскритските зборови за бог ( дева ) и сексуална желба ( кама ), како во кама- сутра , познатата хинду книга (сутра) на љубовта (кама) .

  Другите имиња за Камадева вклучуваат Ratikānta (Господар на неговата сопруга Рати), Мадана (Опојна), Манмата (Оној што го вознемирува срцето), Рагавринта (стебленце на страста), Кусумашара (Еден со стрели од цвеќиња), и неколку други до кои ќе дојдеме подолу.

  Изгледот на Камадева

  Зелената, а понекогаш и црвеникавата кожа на Камадева може даизгледаат непривлечно за луѓето денес, но Камадева е опишана како најубавиот човек што некогаш постоел и меѓу боговите и меѓу луѓето. Тој, исто така, секогаш е украсен во убава облека, обично во жолта до црвена боја. Тој има богата круна, како и многу накит околу вратот, зглобовите и глуждовите. Понекогаш е прикажан дури и со златни крилја на грбот.

  Камадева често е прикажан со заоблена сабја која виси на колкот, иако тој не е божество налик на војна и не е љубител да ја користи. „Оружјето“ што тој сака да го користи е лак од шеќерна трска со врвка покриена со мед и пчели, кои наместо метални точки ги користи со стрели од миризливи цветни ливчиња. Како и неговите западни еквиваленти Купидон и Ерос, Камадева го користи својот лак за да ги удира луѓето од далечина и да ги натера да се заљубат.

  Ливчињата од цвеќе на стрелките на Камадева не се само за стил. Тие потекнуваат од пет различни растенија, секоја симболизира различно чувство:

  1. Син лотос
  2. Бел лотос
  3. Цвеќиња на дрвото Ашока
  4. Цвеќиња од манго дрво
  5. Цвеќиња од јасмин малика

  На тој начин, кога Камадева ги гаѓа луѓето со сите негови стрели одеднаш, тој ги буди сите нивни сетила за љубов и страст.

  Камадева Зелен папагал

  Јавен домен

  Зелениот папагал на кој се вози Камадева се вика Сука и тој е верен придружник на Камадева. Сука често се прикажува не како апапагал, но како неколку жени во зелена облека наредени во форма на папагал, симболизирајќи ја сексуалната моќ на Камадева. Исто така, Камадева е често придружувана од Васанта, хинду богот на пролетта .

  Камадева има и постојана сопруга - божицата на желбата и страста Рати. Таа понекогаш е прикажана со него како јава на својот зелен папагал или само се нарекува атрибут на страста.

  Потеклото на Камадева

  Збунувачки раѓање

  Постојат неколку конфликтни приказни за раѓањето на Камадева во зависност од тоа која Пурана (древен хинду текст) ја читате. Во Махабхарата санскритскиот еп , тој е син на Дарма, Праџапати (или бог) кој и самиот е роден од богот на Создателот Брахма. Во други извори, Камадева и самиот е син на Брахма. Други текстови го опишуваат како му служи на богот и кралот на небесата Индра .

  Исто така, постои став дека Камадева била првата работа што настанала кога Брахма го создал универзумот . Според Риг Веда , најраниот од четирите хинду веда текстови :

  „На почетокот, темнината беше скриена со темнина без знак за разлика; сето ова беше вода. Животната сила која беше покриена со празнина настана преку моќта на топлината. Во Неа на почетокот се појавила желба (кама); тоа беше првото семе на умот. Мудрите мудреци барајќи во своите срца, со мудрост, открија дека е такаврската што го поврзува постоењето со непостоењето.“ (Риг Веда 10. 129).

  Живо изгорена

  Шива ја претвора Камадева во пепел. PD.

  Веројатно најпознатиот мит за Камадева е тој што е раскажан во Matsya Purana (стихови 227-255). Во него, Индра и многу други хинду богови се измачувани од демонот Таракасура за кој се вели дека е непобедлив од никој друг освен синот на Шива.

  Значи, богот на Создателот Брахма ја советува Индра дека божицата на љубовта и плодноста Парвати треба да направи пуџа со Шива - религиозен ритуал на побожна молитва направена во хиндуизмот, како и во будизмот и џаинизмот. Меѓутоа, во овој случај, импликацијата е за посексуален тип на пуџа бидејќи на двајцата им требаше син на Шива за да се родат.

  Шива беше во длабока медитација во тоа време и не беше со другите богови . Така, Индра и кажа на Камадева да оди и да ја прекине медитацијата на Шива и да помогне да се создаде попријатна атмосфера.

  За да го постигне тоа, Камадева најпрво создаде akāla-vasanta или „ненавремена пролет“. Потоа, тој доби форма на миризлив ветрец и се прикраде покрај чуварот на Шива, Нандин, влегувајќи во палатата на Шива. Меѓутоа, откако го гаѓаше Шива со неговите цветни стрели за да го натера да се заљуби во Парвати, Камадева исто така го запрепасти и го налути богот. Шива ја запали Камадева на самото место користејќи го третото око.

  Уништена, сопругата на Камадева Рати го молеше Шива да донесеКамадева се врати во живот и објасни дека неговите намери биле добри. Парвати, исто така, се консултираше со Шива за тоа и двајцата го оживеаја богот на љубовта од купот пепел на кој сега беше намален.

  Шива сепак имаше еден услов, а тоа беше Камадева да остане бестелесна. Тој повторно беше жив, но веќе немаше физичко јас и само Рати можеше да го види или да комуницира со него. Затоа некои од другите имиња на Камадева се Атану ( Еден без тело ) и Ананга ( Бестелесно ).

  Од тој ден, духот на Камадева остана распространет да го исполни универзумот и секогаш да влијае на човештвото со љубов и страст.

  Можна преродба

  Камадева и Рати

  Во друга верзија на митот за согорувањето на Камадева речена во Сканда Пурана , тој не е оживеан како бестелесен дух, туку е повторно роден како Прадиумна, најстариот син на боговите Кришна и Рукмини. Меѓутоа, демонот Самбара знаел за пророштвото дека синот на Кришна и Рукмини еден ден ќе биде негов уништувач. Така, кога се родила Кама-Прадиумна, Самбара го киднапирала и го фрлила во океанот.

  Таму, бебето го изело риба и истата риба потоа ја фатиле рибарите и ја донеле во Самбара. Според судбината, Рати - сега под името Мајавати - беше преправен во кујната на Самбара (Маја што значи „љубовница на илузијата“). Таа беше на оваа позицијаоткако таа го налути божествениот мудрец Нарада и тој го испровоцира демонот Самбара да ја киднапира и неа.

  Откако Рати-Мајавати ја исече рибата и го откри бебето внатре, таа реши да го негува и да го одгледа како свој, несвесен дека бебето е нејзиниот прероден сопруг. Меѓутоа, мудрецот Нарада одлучил да понуди помош и го известил Мајавати дека ова навистина е преродено Камадева.

  Значи, божицата помогнала да се подигне Прадјумна во зрелоста со тоа што станала негова дадилка. Рати исто така се однесуваше како негова љубовница уште еднаш дури и додека таа сè уште беше негова дадилка. Прадиумна на почетокот се двоумеше бидејќи ја гледаше како мајка, но откако Мајавати му кажа за нивното заедничко минато како љубовници, тој се согласи.

  Подоцна, откако Кама-Прадиумна созреа и ја уби Самбара, двајцата љубовници се вратија во Дварка, главниот град на Кришна, и се омажи повторно.

  Симболиката на Камадева

  Симболиката на Камадева е многу слична со онаа на другите богови на љубовта што ги знаеме. Тој е инкарнација на љубовта, страста и желбата и лета наоколу гаѓајќи со љубовни стрели несомнени луѓе. Делот „пукање“ веројатно се однесува на чувството на заљубување и на тоа колку често е ненадејно.

  Текстот на Риг Веда за Кама (страст) како првото нешто што се појавува од ништожноста на просторот е исто така доста интуитивно бидејќи љубовта и страста го создаваат животот.

  Заклучок

  Камадева е доста колоритно и екстравагантно божествошто лета на зелен папагал и гаѓа луѓе со цветни љубовни стрели. Тој често се поврзува со други слични небесни стрелци како римскиот Купидон или грчкиот Ерос. Сепак, како едно од првите хинду божества, Камадева е постара од било кој од нив. Ова само ја прави неговата фасцинантна приказна - од првото создавање до потоа согорувањето и распрснувањето низ универзумот - уште поуникатна и поинтересна.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.