Нереиди - грчки морски нимфи

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во грчката митологија, Нереидите биле морски нимфи ​​или водни духови. Имаше неколку различни божества поврзани со водата како што се Океанус и Посејдон кои беа два од најважните богови. Меѓутоа, Нереидите биле на многу пониско ниво на важност. Тие беа еквивалентни на другите морски божества како Најадите, Потамоите и Океанидите.

  Кои биле Нереидите?

  Според античките извори, вкупно имало околу 6000 океаниди и Потамои, но само околу 50 Нереиди. Сите тие беа ќерки на Нереус, античкиот бог на морето и Дорис, една од Океанидите. Нереидите биле прекрасни млади божици кои најчесто се гледале како си играат меѓу медитеранските бранови или како лежат на сонце на карпестите излети.

  Се вели дека Нереидите биле добронамерни фигури, познати по тоа што им помагале на изгубените морнари и рибари. За да им се заблагодарам на Нереидите, повеќето од пристаништата и рибарските пристаништа низ Античка Грција имале светилиште посветено на овие божици.

  Главната улога на Нереидите била да дејствуваат како придружници на Посејдон, така што тие вообичаено се гледале во неговото друштво , па дури и го носеше својот трозабец за него. Иако биле поврзани со целиот Медитеран, се вели дека тие биле особено концентрирани на местото каде што нивниот татко ја имал својата палата, Егејското Море.

  На Нереидите им биле дадени имиња кои претставуваат персонификација или специфичнаатрибут на морето. На пример, Нереидата Мелит беше персонификација на мирните мориња, Еулимена претставуваше добро пристаниште и Актеја беше претставник на морскиот брег. Повеќето од Нереидите остануваат непознати за мнозинството луѓе и има само неколку чии имиња се познати.

  Нереидата Амфитрита е една од најпознатите морски нимфи ​​во грчката митологија бидејќи била сопруга на Посејдон, олимпискиот бог на морето. Првично, Амфитрита не се однесувала љубезно кон Посејдон обидувајќи се да ја направи негова жена и таа бегала до најоддалечените краеви на океанот секогаш кога тој ќе се обидел да и пријде. Додека Посејдон не можеше да ја најде, таа беше откриена од богот на делфините, Делфин. Делфин разговарал со Амфитрита и ја убедил да се омажи за Посејдон. Делфин беше многу убедлив и Амфитрита се врати кај Посејдон со кого се омажи и така стана кралица на морето.

  • Тетида – Мајка на Ахил

  Нереидата Тетида е веројатно попозната од нејзината сестра Амфитрита бидејќи се знаеше дека таа е водач на Нереидите. За Тетис се вели дека е најубава од сите, па дури и Зевс и Посејдон биле привлечени кон неа. Сепак, ниту еден од нив не можеше да се сретне со неа поради пророштвото дека синот на Тетис ќе стане помоќен од неговиот татко. Ниту Посејдон ниту ЗевсГо сакал тоа и Зевс договорил Нереидата да се омажи за Пелеј, смртен грчки херој.

  Сепак, Тетис не била заинтересирана да се омажи за смртник и како нејзината сестра Амфитрита, таа побегнала од напредокот на Пелеј. Пелеј на крајот ја фатил и таа се согласила да се омажи за него. Настаните на нивната свадбена гозба ќе доведат до познатата Тројанска војна.

  Тетида и Пелеј имаа син, а исто како што беше наведено во пророштвото, нивниот син, грчки херој наречен Ахил , испадна дека е помоќен од неговиот татко. Додека Ахил бил сè уште дете, Тетис се обидела да го направи бесмртен користејќи амброзија и оган за да го изгори смртниот дел од него. Сепак, Пелеус дознал за ова и се шокирал кога ја видел како го држи детето над пламенот. Тетис мораше да побегне назад во палатата на нејзиниот татко.

  Иако Тетис побегна, таа продолжи да го чува својот син и кога започна Тројанската војна, таа се обиде да го скрие. Меѓутоа, тој бил откриен од Одисеј .

  Според мит ​​кој се појавил подоцна, Тетис се држела за малиот Ахил за неговата петица и го натопила во реката Стикс и секаде каде што допирале водите него, тој стана бесмртен. Единствениот дел од него што не успеал да ја допре водата била неговата петица и тој дел останал смртен. Во митовите околу Тројанската војна, се вели дека големиот херој Ахил умрел од стрела до петицата.

  • Галатеја – Создател на моретоПена

  Галатеа е уште една позната Нереида, која како и нејзините сестри, исто така била прогонувана од познатиот додворувач, Киклопот Полиефем. Ова е една од најпопуларните љубовни приказни која раскажува за убавата Галатеја која не го сакала Полифем, но го изгубила срцето од Ацис , смртен овчар. Полифем го уби Ацис, а Галатеја потоа го преобрази телото на својот мртов љубовник во река.

  Постојат неколку верзии на приказната, а во некои Галатеја навистина го сакаше Полифем. Во овие верзии, Полифем не бил дивјак, туку љубезен и чувствителен човек и натпреварот меѓу нив би бил многу погоден.

  Одмаздата на Нереидите

  Нереидите, исто како другите божества во грчкиот пантеон, тие брзо ги изгубија нервите кога беа занемарени. Приказната се преклопува со приказната за грчкиот полубог Персеј во времето кога Кефеј бил крал на Етиопија.

  Кефеј имал убава сопруга Касиопеја, но таа препознала колку е убава и сакала да се пофали со нејзиниот изглед. Таа дури отиде дотаму што рече дека е многу поубава од која било од Нереидите.

  Ова ги налути морските нимфи ​​Нереиди и тие се пожалија на Посејдон. За да ги смири, Посејдон го испратил Кетс, морско чудовиште, да ја уништи Етиопија. За да го смири Кет, Кефеј морал да ја жртвува својата убава ќерка, Андромеда . За среќа на принцезата, Персеј се враќалод неговата потрага по горгон Главата на Медуза . Тој ја искористил главата за да го претвори Цет во камен и ја спасил принцезата Андромеда.

  Тезеј и Нереидите

  Во друга приказна за Нереидите, Тезеј доброволно се жртвувал на Минотаур , полубик, получовек кој живеел во лавиринтот . Со него беа седум девојчиња и уште шест момчиња кои требаше да бидат жртвувани. Кога Минос, критскиот крал, ги виде девојките, го привлече една од нив која беше многу убава. Решил да ја задржи кај себе наместо да дозволи да биде жртвувана на Минотаурот.

  Меѓутоа, во овој момент, Тезеј се искачил, изјавувајќи дека е син на Посејдон и застанал против одлуката на Мино. Кога Минос го слушна, зеде златен прстен и го фрли во океанот, предизвикувајќи го Тезеј да го врати за да докаже дека тој навистина бил син на Посејдон. го бараше прстенот, наиде на палатата Нереиди. Морските нимфи ​​се радуваа што го видоа и испливаа да го поздрават. Многу добро се однесуваа со него, па дури и му приредија забава. Потоа, тие му дадоа прстен на Минос и круна полна со скапоцени камења за да докажат дека тој всушност е син на Посејдон и го вратија назад на Крит.

  Во модерна употреба

  Денес, терминот „нереида“ вообичаено се користи за сите самовили, сирени и нимфи ​​во грчкиот фолклор, а не само за морските нимфи.

  Една одмесечините на планетата Нептун беа именувани како „Нереида“ по морските нимфи, а исто така беше и езерото Нереиди на Антарктикот.

  Накратко

  Иако има вкупно 50 Нереиди, ние само спомнавме некои од најважните и најпознатите во оваа статија. Како група, Нереидите симболизираа сè што е убаво и убаво во морето. Нивните милозвучни гласови беа прекрасни за слушање, а нивната убавина беше неограничена. Тие остануваат меѓу најинтригантните суштества на грчката митологија.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.