Список на кинески богови, божици и херои

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Традиционалниот кинески фолклор и митологија се исто толку богати и разновидни, колку што се збунувачки за оние што се новите за нив. Политеистичка и пантеистичка во исто време, кинеската митологија се состои од три различни религии и филозофии - таоизам , будизам и конфучијанизам - како и повеќе дополнителни филозофски традиции.

  Крајниот резултат е бескраен пантеон од божества, космички сили и принципи, бесмртни херои и хероини, змејови и чудовишта и сè друго помеѓу. Спомнувањето на сите нив би било невозможна задача, но ќе се обидеме да опфатиме што повеќе од најпознатите богови и божици на кинеската митологија во оваа статија.

  Богови, божества или духови?

  Кога се зборува за богови, се чини дека секоја религија и митологија имаат различна дефиниција за тоа што значи тоа. Она што некои религии го нарекуваат богови, други би го нарекле полубогови или само духови. Дури и единствените и сезнајни богови на монотеистичките религии можат да изгледаат безначајни и премногу редуктивни за пантеистот, на пример.

  Значи, кои богови се кинеските богови, точно?

  Сите горенаведени, навистина.

  Кинеската митологија буквално има богови од сите облици и големини. Постојат малку монотеистички богови на Небото и Космосот, има помали богови на различните небесни и земни појави, богови заштитници на одредени доблести и морални принципи,богови на одредени професии и занаети, а потоа има богови на одредени животни и растенија.

  Друг начин да се категоризираат многуте богови од кинеската митологија е според нивното потекло. Трите главни групи тука се боговите на североисточна Кина, боговите на Северна Кина и боговите од индиско потекло. три религии постојано разменуваат божества, митови и херои меѓу себе.

  Сè на сè, кинеската терминологија препознава три различни термини за боговите - 神 shen, 帝 dì и 仙 xiān. Шен и Ди генерално се сметаат за кинески еквиваленти на англиските зборови за Бог и Божество, а xiān попрецизно се преведува како човек кој достигнал бесмртност, т.е. херој, полубог, Буда итн.

  Најпознатите богови на кинеската митологија

  Храмот посветен на Пангу. Јавен домен.

  Обидувањето да се дефинира кинеската митологија како политеистичка, пантеистичка или монотеистичка е слично на обидот да се стави хексагонално парче во тркалезна, квадратна или триаголна дупка - нема да се вклопи совршено (или воопшто) каде било. Ова се само западни термини и кинеската митологија е само малку тешко прецизно да се опише со овие термини.

  За нас, ова значи долга листа на различни богови и божици кои изгледаат како да припаѓаат на многу различни религии... затоа штотие го прават.

  Пантеистичкото божество

  Сите три главни кинески религии се технички пантеистички што значи дека нивниот повисок „бог“ не е размислување и лично суштество, туку е самиот божествен универзум.

  Има многу имиња за него, во зависност од тоа кого во Кина прашувате:

  • Tiān 天 и Shàngdì ​​上帝 значат Највисокото божество
  • Dì 帝 значи само Божеството
  • Tàidì 太帝 се залага за Големо божество
  • Јуди е божество жад
  • Таији Големото единство, и десетици други, сите се однесуваат на истиот Бог или Божествената космичка природа

  Ова космичко божество обично се опишува и како лично и безлично, како и иманентно и трансцендентно. Нејзините три главни квалитети се доминација, судбина и природата на нештата.

  Покрај ова главно космичко божество, кинеската митологија препознава и неколку други „помали“ небесни или копнени богови и божества. Некои се само морални принципи на кои им е даден човечки облик, додека други се легендарни кинески херои и владетели на кои им се припишува божество низ годините. Еве некои од најзначајните:

  Јуди 玉帝 – Божеството на жад или Јухуанг 玉皇

  Царот на жад или Jade King не се само други имиња за Тиан и Шангди, туку се гледаат и како човечка претстава на тој бог на Земјата. Ова божество често симболизирачистотата, како и извонредниот извор на создавање.

  Пангу 盤古

  Ова е уште едно божество кое е метафора за Космосот. Се верува дека Пангу ги одвоил Јин и Јанг како и дека ги создал Земјата и небото. Сè на Земјата е направено од неговото тело по неговата смрт.

  Думу

  Мајката на големата кола. дадена е почесната титула Tianhou 天后 или Кралица на небото . Уште поважно, таа е обожавана како мајка на соѕвездието Голема Мечка (Големата кочија на кинески).

  Големата кола

  Ова е соѕвездие составено од 7 видливи ѕвезди и 2 невидливи. Сите девет од нив се познати како Џиухуангшен, Деветте богови-кралеви . Овие девет синови на Думо се сметаат за Џиухуангдади ( Големото божество на деветте кралеви), или како Дуфу ( Татко на големата кочија) . Ова се други имиња за главниот бог на Космосот Тиан во кинеската митологија што го прави Думу и мајка и неговата сопруга.

  Јинјанггонг 陰陽公 – Јинјанг војвода или Јинјангси 陰陽司 – Јинјанг контролор

  Ова треба да биде буквално персонализирање на сојузот помеѓу Јин и Јанг. Таоистичко божество, Јинјанггонг често им помагал на боговите и господарите на подземјето како што се императорот Донгјуе, царот Вуфу и Господарот Ченгхуанг.

  Xiwangmu 西王母

  Ова еБожица позната како Кралицата Мајка на Западот . Нејзиниот главен симбол е планината Кунлун во Кина. Ова е божица и на смртта и на бесмртноста. Темна и хтонска (подземна) божица, Ксивангму е и создавање и уништување. Таа е чист Јин како и застрашувачко и бенигно чудовиште. Таа е поврзана и со тигарот и ткаењето.

  Yanwang 閻王

  Кралот на чистилиштето во кинеската митологија. Тој е владетел на Дију, подземјето и го нарекуваат и Јанлуо Ванг или Јамија. Тој, исто така, делува како судија во Подземјето и е тој што ги осудува душите на луѓето што починале.

  Ова божество му помага на Јанванг во Дију и се претпоставува дека е живо олицетворение на принципите Јин и Јанг.

  Глава вол и лице на коњ

  Овие необично именувани божества се чувари на подземјето Дију. Нивната главна улога е да ги придружуваат душите на мртвите до Јанванг и Хеибаи Вучанг.

  Боговите на змејот или кралевите на змејовите

  龍神 Лонгшен, 龍王 Лонгванг или Сихǎи Лонгванг四海龍王 на кинески, ова се четири божества или водни духови кои владеат над морињата на Земјата. Кинезите верувале дека во светот има четири мориња, по едно во секоја насока и со секое управувано од бог Змеј. Овие четири змејови го вклучуваа белиот змеј 白龍 Баилонг, црниотЗмејот 玄龍 Xuánlóng, сино-зелениот змеј 青龍 Qīnglóng и црвениот змеј 朱龍 Zhūlóng.

  Xīhé 羲和

  Големата божица на сонцето или мајката од Десетте сонца, е сончево божество и една од двете сопруги на Ди Јун - антички император на Кина за кој се верува дека е и бог. Неговата друга сопруга беше Чангси, лунарна божица.

  Wēnshén 瘟神 – Бог на чумата

  Ова божество – или група божества, сите споменати со ова име – е одговорен за сите болести, болести и чуми кои повремено ги снашле луѓето во Кина. Оние системи на верување кои го гледаат Веншен како единствено божество, обично веруваат дека тој командува со армија од вен духови кои ги извршуваат неговите заповеди и шират болести низ земјата.

  Xiāngshuǐshén 湘水神

  Божица-заштитник на главната река Ксијанг. Таа, исто така, често се смета за мноштво божици или женски духови кои исто така биле ќерки на императорот Јао, легендарен владетел кој е еден од тројцата суверени и петте императори на кинеската митологија - легендарните владетели на античка Кина.

  Трите патрони и пет божества

  Не треба да се мешаат со тројцата суверени и петте императори, ова се олицетворение на трите „вертикални“ царства на Космосот и петте манифестации на космичкото божество.

  伏羲 Fúxī - покровител на небото, 女媧 Nǚwā - покровител на земјата и 神農 Shennóng - селанскиот Бог,покровител на човештвото сите го сочинуваат 三皇 Sānhuáng – Тројцата покровители.

  Слично, 黃帝 Huángdì – Жолтото божество, 蒼帝 Cāngdì – Зеленото божество, 黑帝 睝 睝 睑 Hēidì – Црното божество B, Бело божество и 赤帝 Chìdì - Црвеното божество сите го сочинуваат 五帝 Wǔdì - Петте божества или петте манифестации на космичкото божество. познат како tán 壇, или Олтар - концепт сличен на индиската мандала .

  Léishén 雷神

  The Thunder God или Thunder Duke. Доаѓајќи од таоизмот, ова божество е оженет со Дианм 電母, Мајката на молња. Заедно, двајцата ги казнуваат смртните луѓе на Земјата кога тоа ќе го наредат повисоките богови на небото.

  Cáishén 財神

  Богот на богатството . Ова минијатурно божество е митолошка фигура за која се вели дека земал облици на многу историски кинески херои во текот на вековите, вклучително и некои императори.

  Lóngmǔ 龍母-

  Мајката змеј. Оваа божица на почетокот била смртна жена. Меѓутоа, откако одгледала пет доенчиња змејови, таа била обожена. Таа ја симболизира силата на мајчинството и на семејните врски што сите ги споделуваме.

  Yuèxià Lǎorén 月下老人

  Старец под Месечината, исто така скратено наречен Јуе Лао . Ова е кинескиот бог на љубовта и сватовството. Наместо да гаѓа луѓе со магични стрели, тој им врзува црвени ленти околу нозете,одредувајќи ги да бидат заедно.

  Zàoshén 灶神

  Бог на огништето. Зао Шен е најважниот бог на многу „домашни божества“ во кинеската митологија. Исто така познат како Бог на шпоретот или Бог на кујната, Зао Шен е заштитник на семејството и нивната благосостојба.

  Завиткување

  Постојат буквално стотици други кинески богови и божици, кои се движат од натприродните аспекти на Космосот до боговите на тоалетот (да, добро прочитавте!) или патот. Ниту една друга религија или митологија не изгледа способна да се пофали со толку многу различни и фасцинантни божества како древната кинеска митологија.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.