Ацтечките богови и она што тие го симболизираа (Список)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Ацтеките биле мезоамерикански народ кој живеел во Мексико од 1300-1500 година. Империјата на Ацтеките се состоела од различни етнички групи, култури и племиња и била вкоренета во митологијата, духовноста и ритуалните практики. Ацтеките обично ги изразувале своите верувања и традиции преку форма на симболи.

  Симболите проникнале во сите аспекти на животот на Ацтеките и можеле да се најдат во пишувањето, архитектурата, уметничките дела и облеката. Но, симболиката на Ацтеките доминантно се наоѓала во религијата, а нивните богови и божици биле претставени преку растенија, животни и природни елементи.

  Во оваа статија ќе истражуваме различни богови и божици на Ацтеките, нивните симболички претстави и нивното значење и значење за народот на Ацтеките.

  Ōmeteōtl

  Симбол на животот, создавањето и двојноста.

  Ōmeteōtl е терминот што се користи за да се однесува на двојните богови, Ometecuhtli и Omecihuatl. За Ацтеките, Ōmeteōtl го симболизирал животот, создавањето и двојноста. Ōmeteōtl ги претставуваше сите бинарни елементи на универзумот, како маж-жена, добро-зло, конфузија-ред, љубов-омраза и движење-типов, да наведеме неколку. Животот на земјата го создал Ометеотл, кој испраќал души доенчиња од небото на земјата.

  Во митологијата на Ацтеките, Ометеотл е придружен со снопови пченка, која е најважната култура во мезоамериканската заедница.

  Tezcatlipoca

  Симбол на битка, расправија, светлина,и темно.

  Tezcatlipoca е потомок на творецот Бог, Ometéotl. За Ацтеките, Тезкатлипока беше претежно симбол на битка и судири. Најжестоката битка на Тезкатлипока била со неговиот брат, Кецалкоатл . Битката меѓу браќата била водена за да се добие позицијата на богот на сонцето. На Тезкатлипока му се спротивставил неговиот брат, кој сметал дека Тезкатлипока е посоодветен како бог на темнината, отколку на огнот и светлината. За време на битката, разбеснетиот Тезкатлипока го уништи светот со сите негови форми на живот.

  Во митологијата на Ацтеките, Тезкатлипока е претставена со огледало од опсидијан и јагуар. Јагуарот, господарот на сите животни, му помогна на Тезкатлипока во неговото уништување на светот.

  Кецалкоатл

  Симбол на ветерот, границите, цивилизациите.

  Кецалкоатл е еден од најпознатите важни божества на верувањата на Ацтеките. Тој е брат на Тезкатлипока. Неговото име значи „змија со пердуви“ или „змија со пердуви“. За Ацтеките, Кецалкоатл симболизирал ветер, граници и цивилизации. Кецалкоатл имал конха која наликувала на вртлив ветре и ја симболизирал неговата моќ над ветрот. Тој беше првиот бог кој создаде дефинитивни граници меѓу небото и земјата. Тој е заслужен и за создавањето на нови цивилизации и градови на земјата. Неколку мезоамерикански заедници го следат своето потекло до Кецалкоатл. Тој исто така беше еден од единствените богови кои се спротивставија на луѓетожртва.

  Во митологијата на Ацтеките, Кецалкоатл е претставен со широк спектар на суштества, како што се змејови, змии, врани и пајак мајмуни.

  Тлалок

  Симбол на вода, дожд и бури.

  Тлалок е бог на Ацтеките на водата, дождот и бурите. За Ацтеките, тој симболизираше и добронамерност и суровост. Тлалок може или да ја благослови земјата со слаби дождови или да направи хаос преку град и грмотевици. Тлалок се налутил кога неговата сопруга била заведена и одведена од Тезкатлипока. Неговиот гнев резултирал со суша на земјата, а кога луѓето му се молеле за дождови, тој ги казнувал така што земјата ја опсипал со огнен дожд.

  Во митологијата на Ацтеките, Тлалок е претставен со морски животни, водоземци, чапји , и полжави. Тој често се карактеризира со мноштво, а според космологијата на Ацтеките, четири помали талоци ги означуваат границите на универзумот и служат како регулатор на времето.

  Chalchiuhtlicue

  Симбол на плодност, добронамерност, заштита.

  Chalchiuhtlicue, позната и како Matlalcueye, е божица на плодноста и заштитата. Нејзиното име значи „ таа што носи здолниште од жад “. Chalchiuhtlicue помагал во растот на посевите и растенијата, а исто така бил покровител и заштитник на жените и децата. Во културите на Ацтеките, на новородените бебиња им се даваа светите води на Chalchiuhtlicue, за силен и здрав живот. Chalchiuhtlicue често била критикувана, а неаневеруваше добронамерно однесување. Како последица на ова, Чалчиухтликуе заплака и го преплави светот со своите солзи.

  Во ацтечката митологија, Chalchiuhtlicue е претставен преку потоци, езера, реки и мориња.

  Xochiquetzal

  Симбол на убавина, задоволство, заштита.

  <2 Ксочикецал била ацтечка божица на убавината, маѓепсаноста и сензуалноста. Таа беше божица на Ацтеките која ја промовираше плодноста заради сексуално задоволство. Ксочикецал била заштитничка на проститутките и ги надгледувала женските занаети како што се ткаење и везење.

  Во митологијата на Ацтеките, Ксочикецал бил поврзан со прекрасни цвеќиња, растенија, птици и пеперутки.

  Xochipilli

  Симбол на љубов, задоволство и креативност.

  Ксочипили, познат како цветен принц или принц од пченкарно цвеќе, бил брат близнак на Ксочикецал. Како и неговата сестра, Ксочипили беше покровител на машките проститутки и хомосексуалци. Но, уште поважно, тој беше богот на сликањето, пишувањето, спортот и танцот. Според некои верувања на Ацтеките, Ксочипли се користел наизменично со Центеотл, богот на пченката и плодноста. За Ацтеките, Centéotl бил добродушен бог кој отишол во подземјето за да им врати компири и памук на луѓето на земјата.

  Во митологијата на Ацтеките, Xochipilli е претставен со приврзок во форма на капка солза, а Centéotl е прикажан со снопови напченка.

  Тлазолтеотл

  Симбол на нечистотија, грев, прочистување.

  Тлазолтеотл била ацтечката божица на нечистотијата, гревот и прочистувањето. Таа беше заштитничка на прељубниците и се веруваше дека поттикнува порок, но исто така можеше да ги ослободи од грев своите обожаватели. Таа ги казнувала грешниците, измамниците и морално корумпираните поединци, правејќи ги болни и болни. Овие поединци можеле да се прочистат само со принесување жртви или со капење во чиста пареа. За Ацтеките, Тлазолтеотл е симбол и на нечистотија и на чистота, и таа се обожава за време на жетвата како божица на земјата.

  Во митологијата на Ацтеките, Тлазолтеотл е симболизирана со окер бои околу устата и носот, како потрошувач од нечистотија и нечистотија.

  Huitzilopochtli

  Симбол на човечка жртва, сонцето и војната.

  Huitzilopochtli беше ацтечки бог на војната и син на Ōmeteōtl, креаторот . Тој беше едно од најважните и најмоќните божества во верувањата на Ацтеките. Роден на планината Коатепек, овој бог воин бил украсен со моќна огнена змија и се сметал за сонце. Ацтеките нудеа редовни жртви на Хуицилопочтли, за да го задржат светот од хаос и нестабилност. Хуицилопочтли, како сонце, ги бркаше своите браќа и сестри, ѕвездите и неговата сестра, месечината која заговараше да ја убие нивната мајка. Според верувањата на Ацтеките, поделбата помеѓу ноќта и денот произлегла од оваа потрага.

  Во митологијата на Ацтеките,Huitzilopochtli е претставен како колибри или орел.

  Mictlantecuhtil

  Симбол на смртта и подземјето.

  Миктлантекухтли бил Ацтечкиот бог на смртта и подземниот свет. Речиси сите смртни суштества мораа да се сретнат со него на патувањето до рајот или пеколот. Само поединците кои доживеале насилна смрт можеле да избегнат средба со Миктлантекухтли и да стигнат до делови од рајот до кои тој не можел да стигне. Најголемиот предизвик на Миктлантекухтли дојде во форма на Кецалкоатл, кој се обиде да земе коски од подземниот свет и да го обнови животот на земјата.

  Во митологијата на Ацтеките, Миктлантекухтли беше претставен преку бувови, пајаци и лилјаци. На илустрациите, тој бил прикажан како слаб бог кој бил украсен со дамки од крв, маска на черепот и огрлица.

  Mixcoatl

  Симбол на ѕвезди и соѕвездија.

  Микскоатл, познат и како облачна змија, бил бог на ѕвездите и галаксиите. Микскоатл можел да ја промени својата форма и форма за да личат на облаци што се движат. Тој бил познат како татко на соѕвездијата, а Ацтеките го користеле наизменично со богот Тезкатлипока.

  Во митологијата на Ацтеките, Миксотл бил прикажан со црно лице, црвено и бело тело и долга коса.

  Coatliecue

  Симбол на исхрана, женственост, создавање.

  Coatliecue е една од најзначајните ацтечки божици. Некои Ацтеки веруваат дека таа е никој друг туку женскиот пандан набогот Ōmeteōtl. Коатлику ги создаде ѕвездите и месечината и го хранеше светот преку нејзините женски аспекти. Се верува дека таа е мајка на моќниот бог Хуицилопочтли. Коатлику е една од најпочитуваните и најпочитуваните ацтечки божици.

  Во митологијата на Ацтеките, Коатлику е претставена како старица и носи здолниште испреплетено со змии.

  Xipe Totec

  Симбол на војна, болест и исцелување.

  Ксипе Тотек е богот на болеста, исцелувањето и обновувањето. Тој беше сличен на змија и ја фрли својата кожа за да го нахрани народот на Ацтеките. Познато е дека Ксипе Тотек е пронаоѓач на војна и битка. За Ацтеките, Ксипе Тотек беше амблем на обновување бидејќи можеше да ги лекува и излекува болните.

  Во митологијата на Ацтеките, Ксипе Тотек е претставен со златно тело, стап и капа.

  4>Мајахуел

  Симбол на плодност и прекумерност.

  Мајахуел е ацтечка божица на магај (кактус) и пулке (алкохол). Таа симболизира задоволство и пијанство. Мајауел беше позната и како „жената со 400 гради“. Оваа фраза ја отсликува нејзината припадност кон растението Maguey, со неколкуте, млечни лисја.

  Во митологијата на Ацтеките, Мајахуел е прикажан како млада жена која излегува од растението Maguey. На овие слики таа има неколку гради и држи чаши пулке.

  Tonatiuh

  Симбол на воини и жртва.

  Тонатиух бил бог на сонцето и покровител на воините. Тој владеешена исток Тој бараше крв и жртви за да ги заштити и нахрани луѓето. Тонатиух бараше ритуални жртви за да спречи злото и темнината да влезат во светот. Неговите многубројни воини донеле воени затвореници за да бидат жртвувани.

  Во митологијата на Ацтеките, тој е прикажан како сончев диск или како човек со сончев диск на грбот.

  Во Кратко

  Ацтечките богови и божици одиграле важна улога во секојдневниот живот на луѓето. Тие биле обожувани и стравувани, со многу човечки жртви дадени на овие богови. Денес тие остануваат значаен дел од културното наследство на мезоамериканскиот народ.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.