Календарот на Ацтеките - важност, употреба и релевантност

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Календарот на Ацтеките или Мексика е еден од неколкуте истакнати мезоамерикански календари. Како и да е, бидејќи Ацтечката империја беше во својот врв во времето на доаѓањето на шпанските освојувачи, календарот на Ацтеките остана еден од двата најпознати календарски системи, заедно со календарот на Маите.

  Но, што точно е календарот на Ацтеките? Колку беше софистициран и колку беше точен во споредба со грегоријанскиот и другите европски и азиски календари? Оваа статија има за цел да одговори на овие прашања.

  Што бил календарот на Ацтеките?

  Ацтечкиот календар (или Сонцето)

  Ацтеките календарот се базираше на други мезоамерикански календари кои дојдоа пред него и, според тоа, имаше слична структура на нив. Она што ги прави посебни овие календарски системи е тоа што тие се технички комбинација од два циклуса.

  • Првиот, наречен Xiuhpōhualli или броење на години беше стандард и практичен циклус заснован на сезони и се состоеше од 365 дена - речиси идентично со европскиот грегоријански календар.
  • Вториот, наречен Tōnalpōhualli или ден броењето беше религиозен ден направени од 260 дена, секој посветен на одреден бог. Ги информираше ритуалите на Ацтеките.

  Заедно, циклусите Ксиухпохуали и Тоналпухуали го формираа календарот на Ацтеките. Во суштина, народот на Ацтеките имал две календарски години - една „научна“ заснована на календаротза годишните времиња и земјоделските потреби на луѓето и еден верски календар кој напредувал независно од првиот.

  Така, на пример, додека во Грегоријанскиот календар специфичните верски празници секогаш паѓаат на истиот ден од година (Божиќ на 25 декември, Ноќта на вештерките на 31 октомври и така натаму), во календарот на Ацтеките религиозниот циклус не е врзан за сезонскиот/земјоделскиот циклус – 365-те денови од вториот би циклирале независно од 260 дена од првиот.

  Единствениот начин на кој двајцата беа врзани беше дека ќе се израмнат еден со друг и ќе се рестартираа на секои 52 години. Затоа ацтечкиот „век“ или Xiuhmolpilli се состоеше од 52 години. Овој период имаше големо значење и за религијата на Ацтеките, бидејќи на секои 52 години светот можеше да заврши доколку Ацтеките не го „хранеа“ богот на сонцето Хуицилопочтли со доволно човечки жртви.

  Xiuhpōhualli – Земјоделскиот аспект на календарот на Ацтеките

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со Ацтечкиот календар.

  Најдобри избори на уредникот16" Календар на соларни сончеви камени календари на Ацтеките Маи на Маите Скулптура на ѕидна плоча... Погледнете го ова овдеAmazon.comАпстракт на ѕидна уметност на TUMOVO Маите и Ацтеките Слики од антички урнатини од Мексико 5... Видете го ова овдеAmazon.com16" Календар од камени камени календари на Ацтеките Маи на Маите Скулптура на ѕидна плоча... Видете го ова овдеAmazon.com16" 16" Сончев Камен Календар на Сонцето на Ацтеките Маи Статуа Скулптура ѕидна плоча... Видете го ова овдеAmazon.comVVOVV Ѕиден декор 5 парче платно платно од античка цивилизација Ацтечки календар... Види Ова овдеAmazon.comEbros Mexica Aztec Solar Xiuhpohualli & Tonalpohualli ѕиден календар скулптура со дијаметар од 10,75"... Погледнете го овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 23 ноември 2022 година 12:10 часот

  Циклусот на Ацтеките година (xihuitl) броење (pōhualli) или Xiuhpōhualli, е сличен на повеќето сезонски календари по тоа што се состои од 365 дена. Сепак, Ацтеките веројатно го презеле тоа од другите мезоамерикански култури, како што се Маите, бидејќи тие ги воспоставиле своите календари долго пред да мигрираат Ацтеките во централно Мексико од север.

  Без разлика, една од неколкуте работи што се разликуваат циклусот Xiuhpōhualli од европските календари е дека 360 од неговите 365 денови се сместени во 18 месеци, или veintena , секој од 20 дена. Последните 5 дена од годината останаа „неименувани“ ( nēmontēmi ) денови. Тие се сметаа за несреќни бидејќи не беа посветени (или заштитени од) некое конкретно божество.

  За жал, точните грегоријански датуми на секој месец на Ацтеките не се јасни. Знаеме кои биле имињата и симболите на секој месец, но историчарите не се согласуваат кога точно започнале. Двете водечки теории се воспоставени од двајцата христијанибраќата, Бернардино де Сахагун и Диего Дуран.

  Според Дуран, првиот месец на Ацтеките ( Атлкахуало, Куаухитлехуа ) започнал на 1 март и траел до 20 март. Според Сахагун Атлкаитхуале, започна на 2 февруари и заврши на 21 февруари. Други научници сугерираат дека годината на Ацтеките започнала на пролетната рамноденица или пролетната сончева рамноденица која паѓа на 20 март.

  Без разлика кој е во право, ова се 18-те месеци на Ацтеките од циклусот Xiuhpōhualli:

  1. Atlcahualo, Cuauhitlehua – Престанок на водата, растење на дрвјата
  2. Tlacaxipehualiztli – Обреди на плодност; Ксипе-Тотек („излупениот“)
  3. Тозозтонтли – Помала перфорација
  4. Хјуи Тозозтли – поголема перфорација
  5. Tōxcatl – Сувост
  6. Etzalcualiztli – Јадење пченка и грав
  7. Tecuilhuitontli – Помал празник за почитуваните
  8. Huey Tecuilhuitl – Поголем празник за почитуваните
  9. Tlaxochimaco, Miccailhuitontli – Давање или раѓање на цвеќе, празник на почитуваниот покојник
  10. Xócotl huetzi, Huey Miccailhuitl – Празник на многу почитуваниот покојник
  11. Ochpaniztli – Метење и чистење
  12. Teotleco – Враќање на боговите
  13. Tepeilhuitl – Празник за планините
  14. Quecholli – скапоцен пердув
  15. Pānquetzaliztli – Подигнување на транспарентите
  16. Атемозтли – Спуштањеof the Water
  17. Tititl – Stretching for Growth
  18. Izcalli – Охрабрување за земјата & Луѓе

  18б. Nēmontēmi – Несреќниот период од 5 неименувани денови

  Овој циклус од 18 месеци се покажа многу корисен во управувањето со секојдневниот живот на Ацтеките, нивното земјоделство и секој не -религиозен аспект од нивниот живот.

  Што се однесува до тоа како Ацтеките го сметале „престапниот ден“ во Грегоријанскиот календар – се чини дека не го направиле. Наместо тоа, нивната нова година само секогаш започнувала во исто време од истиот ден, најверојатно пролетната рамноденица.

  5те немонтеми денови веројатно биле само пет дена и по шест часа.

  Tōnalpōhualli – Светиот аспект на календарот на Ацтеките

  Tōnalpōhualli, или броењето на денови циклусот на календарот на Ацтеките, бил направен од 260 дена. Овој циклус немаше никаква врска со сезонската промена на планетата. Наместо тоа, Tōnalpōhualli имаше повеќе религиозно и симболично значење.

  Секој циклус од 260 дена се состоеше од 13 trecena , или „недели/месеци“, при што секоја од нив беше долга 20 дена. Секој од тие 20 дена имаше име на специфичен природен елемент, предмет или животно кое секоја треца беше означена со број од 1 до 13.

  20-те дена беа именувани како такви:

  • Cipactli – Крокодил
  • Ehēcatl – Ветер
  • Calli – Куќа
  • Кецпалин – гуштер
  • Cōātl –Змија
  • Miquiztli – Смрт
  • Mazātl – Елен
  • Tōchtli – Зајак
  • Ātl – Вода
  • Itzcuīntli – Куче
  • Ozomahtli – Мајмун
  • Malīnalli – Трева
  • Ācatl – Рид
  • Ocēlōtl – Jaguar или Ocelot
  • Cuāuhtli – Орел
  • Cōzcacuāuhtli – Мршојадец
  • Ōlīn – Земјотрес
  • Tecpatl – Флинт
  • Quiyahuitl – дожд
  • Xōchitl – Цвет

  Секој од 20-те дена исто така би имал свој симбол за претставување тоа. Симболот Quiyahuitl/Дожд би бил оној на богот на дождот на Ацтеките Tlāloc, на пример, додека денот Itzcuīntli/Дог би бил прикажан како глава на куче.

  На ист начин, секој ден означува одреден насока на светот исто така. Cipactli/Crocodile би бил исток, Ehēcatl/Wind би бил север, Calli/House – запад, а Cuetzpalin/Gusher – југ. Оттука, следните 16 дена ќе се возат на ист начин. Овие насоки би биле поврзани и со деветте господари или богови на ноќта во ацтечката астрологија:

  1. Xiuhtecuhtli (господар на огнот) – Центар
  2. Ицтли (бог на жртвен нож) – Исток
  3. Пилзинтекухтли (бог на сонцето) – Исток
  4. Цинтеотл (бог на пченка) – Југ
  5. Mictlantecuhtli (бог на смртта) – Југ
  6. Chalchiuhtlicue (божица на водата) – Запад
  7. Tlazolteotl (божица на нечистотијата) – Запад
  8. Тепејолотл (бог на јагуар) –Север
  9. Tlaloc (бог на дождот) – Север

  Штом ќе поминат првите 20 дена од Tōnalpōhualli, тоа ќе биде крајот на првата трецена. Потоа би започнала втората трецена и деновите во неа би биле обележани со бројот два. Значи, 5-тиот ден од годината Тоналпухуали бил 1 Cōātl додека 25-тиот ден во годината бил 2 Cōātl бидејќи припаѓал на втората трецена.

  Секоја од 13-те трецена исто така била посветена и заштитена со специфичен Божество на Ацтеките, при што неколку од нив се удвоија од претходниот број на Деветте богови на ноќта. 13-те трецена се посветени на следните богови:

  1. Xiuhtecuhtli
  2. Tlaltecuhtli
  3. Chalchiuhtlicue
  4. Тонатиух
  5. Тлазолтеотл
  6. Миктлантекухтли
  7. Цинтеотл
  8. Тлалок
  9. Кецалкоатл
  10. Тезкатлипока
  11. Chalmacatecuhtli
  12. Tlahuizcalpantecuhtli
  13. Citlalincue

  Xiuhmolpilli – Ацтеките 52-годишен „Век „

  Широко користеното име за Ацтечкиот век е Xiuhmolpilli. Сепак, попрецизниот термин во мајчиниот ацтечки јазик на Nahuatl бил Xiuhnelpilli .

  Без разлика како ќе го наречеме, еден Ацтечки век имал 52 Xiuhpōhualli ( 365-дневни) циклуси и 73 Tōnalpōhualli (260-дневни) циклуси. Причината беше строго математичка - двата календара повторно ќе се усогласат после тоамногу циклуси. Ако, до крајот на векот, народот на Ацтеките не жртвуваше доволно луѓе на богот на војната Хуицилопочтли, тие веруваа дека светот ќе заврши.

  Меѓутоа, работите да бидат уште покомплицирани, наместо да се бројат 52 години со броеви, Ацтеките ги обележале со комбинација од 4 зборови (точтли, акати, текпати и кали) и 13 броеви (од 1 до 13).

  Значи, првата година од секој век ќе да се вика 1 точтли, втората – 2 акати, третата – 3 текпати, четвртата – 4 кали, петтата – 5 точтли, и така натаму до 13. Меѓутоа, четиринаесеттата година би се викала 1 акати бидејќи тринаесетта не совршено подели на четири. Петнаесеттата година би била 2 текпати, шеснаесеттата - 3 калли, седумнаесеттата - 4 точтли, и така натаму.

  На крајот, комбинацијата од четири зборови и 13 броеви повторно ќе се усогласи и втор 52-годишен Xiuhmolpilli би започнал.

  Која година е сега?

  Ако сте љубопитни, во моментот на пишувањето на овој текст, ние сме во 9-та година (2021), блиску до крајот на сегашниот Xiuhmolpilli/век. 2022 година би била 10 точтили, 2023 година – 11 акати, 2024 година – 12 текпати, 2025 година – 13 калли.

  2026 година би била почеток на нов Xiuhmolpilli/век и повторно ќе се нарекува 1 точтли, под услов ние му жртвував доволно крв на богот Хуицилопочтли.

  Оваа страница ви кажува каков е ден на Ацтеките денес, заедно со сите релевантниинформации за секој ден.

  Зошто толку комплицирано?

  Што се однесува до тоа зошто ова е толку згрчено и зошто Ацтеките (и другите мезоамерикански култури) дури се мачеле со два одделни календарски циклуси - ние не го правиме тоа навистина знам.

  Веројатно, тие имале посимболичен и порелигиозен календар од 260 дена Tōnalpōhualli, пред да го измислат астрономски поточниот Xiuhpōhualli 365-дневен циклус. Потоа, наместо да го отстранат претходниот циклус, тие одлучија истовремено да ги користат и двата, стариот за постарите верски обичаи, а новиот за сите практични работи како што се земјоделството, ловот и потрагата по храна итн.

  Завршување

  Календарот на Ацтеките продолжува да ги воодушевува оние кои се заинтересирани за историјата. Сликата на календарот се користи во накит, мода, тетоважи, домашен декор и многу повеќе. Тоа е едно од најфасцинантните наследства што ги оставиле Ацтеките.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.