Вритра и други хинду змејови

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Змејовите не се толку истакнати во хиндуизмот како што се во другите азиски култури, но би било погрешно да се каже дека нема хинду змејови. Всушност, еден од митовите-темелници во хиндуизмот ја вклучува Вритра кој бил моќен Асура и бил прикажан како џиновска змија или змеј со три глави.

  Асурите, во хиндуизмот, се демони -како суштества кои постојано се спротивставуваат и се борат со добронамерните Деви . Како еден од најистакнатите Асури, Вритра беше и шаблон на многу други змијовидни чудовишта и змејови во хиндуизмот и во другите култури и религии.

  Ведскиот мит за Вритра и Индра

  Митот за Вритра и Индра првпат бил раскажан во Ведската религија. Во книгата на митовите Риг Веда, Вритра беше прикажан како злобно суштество што ги држеше водите на реките „заложници“ во неговите деведесет и девет тврдини. Ова може да изгледа чудно и надвор од контекст, но Вритра всушност бил змеј поврзан со суши и недостаток на дожд.

  Ова го става хинду-змејот во целосна контраст со другите азиски змејови , кои се типично водни божества кои носат дожд и излеани реки наместо суша. Меѓутоа, во хиндуизмот, Вритра и другите змејови и чудовишта слични на змии обично се прикажуваат како злобни. Ова ги поврзува хинду-змејовите со змејовите на Блискиот Исток, Источна Европа и преку нив - Западна Европа како и во сите тие култури змејовите сеисто така се гледа како на зли духови и/или чудовишта.

  Во митот за Риг Веда, сушата на Вритра на крајот била запрена од богот на громот Индра кој се борел и го убил ѕверот, ослободувајќи ги затворените реки назад во земјата.

  Доволно љубопитно, овој ведски мит често се гледа и во многу други култури низ светот. Во нордиската митологија, на пример, богот на громот Тор се бори со змијата змеј Јермунганд за време на Рагнарок и двајцата се убиваат. Во јапонскиот шинтоизам богот на бурата Сусано се бори и ја убива осумглавата змија Јамата-но-Орочи, а во грчката митологија, богот на громот Зевс се бори со змијата Тифон .

  Не е јасно колку митовите на овие други култури се поврзани или инспирирани од ведскиот мит за Вритра. Многу е можно сите овие да се независни митови бидејќи змијоличните чудовишта и змејови често се сметаат за чудовишта што треба да ги убијат моќните херои (мислам Херакле/Херкулес и Хидра , или Белрофон и Химера ). Врските на богот на громот се малку премногу случајни, сепак, и имајќи предвид дека хиндуизмот претходи на другите религии и митови и дека постојат познати врски и миграции меѓу овие култури, многу е можно митот за Вритра да влијаел и на овие други култури. 5>

  Подоцнежните верзии на митот за Вритра и Индра

  ВоПуранската религија и во неколку други подоцнежни хинду верзии, митот за Вритра поминува низ некои промени. Различни богови и херои се на страната на Вритра или Индра во различните верзии на приказната и помагаат да се обликува исходот.

  Во некои верзии, Вритра го поразува и голта Индра пред да биде принуден да го плука и да ја продолжи борбата. Во други верзии, на Индра и се даваат одредени недостатоци, како што е неможноста да користи алатки направени од дрво, метал или камен, како и сè што било суво или влажно.

  Повеќето митови сè уште завршуваат со митови на Индра победата над змејот, дури и ако е малку поелаборирана.

  Други хинду змејови и Нага

  Вритра беше шаблон на многу чудовишта слични на змии или змејови во хиндуизмот, но овие беа често остануваат неименувани или немале премногу истакната улога во хиндуистичката митологија. Како и да е, влијанието на митот за Вритра врз другите култури и митови само по себе изгледа доста значајно.

  Друг вид суштество од хинду змеј што се пробило до други култури, сепак, е Нага. Овие божествени полубожества имале полу-серпентина и получовечки тела. Лесно е да се помешаат со азиската варијација на митолошките суштества на сирените кои биле полулуѓе и полуриби, меѓутоа, Нагата има различно потекло и значења.

  Од хиндуизмот, Нага се пробила во будизмот и џаинизмот исто така и се истакнати во повеќето источниАзиски култури и религии. Дури се верува дека митот за Нага го пронашол својот пат до мезоамериканските култури бидејќи змејовите и суштествата слични на Нага се вообичаени и во религијата на Маите.

  За разлика од Вритра и другите копнени чудовишта слични на змии во хиндуизмот, Нага биле жители на морето и биле сметани за моќни и често добронамерни или морално двосмислени суштества.

  Нагата имала огромни подводни кралства, посипани со бисери и накит, и тие често излегувале од водата за да се борат со своите вечни непријатели , птичји полубожества Гаруда кои често ги мачеле луѓето. Нагата, исто така, можеше да ја менува својата форма помеѓу целосно човечки и целосно змии или змејови, а исто така честопати беа прикажани како со повеќекратни глави на кобра со отворена качулка наместо или како дополнување на нивните човечки глави.

  Кај многумина. културите, Нага го симболизираше долниот дел на земјата или подземјето, меѓутоа, тие често немаа ниту некое посебно значење и беа сметани само како митолошки суштества.

  Накратко

  Иако не толку популарни како европските змејови, хинду-змејовите имале значително влијание врз следните митови поврзани со змејови и чудовишта. Вритра, можеби најзначајното суштество налик на змеј во хиндуизмот, одигра клучна улога во митовите и легендите на хиндуизмот и продолжува да опстојува во културата.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.