Друидите од Ирска - кои беа тие?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Друидите биле мудрите шамани на претхристијанска Ирска. Тие се образувале во уметностите од тоа време кои вклучуваат астрономија, теологија и природни науки. Тие беа многу почитувани од народот и работеа како духовни советници на ирските племиња.

  Кои беа ирските друиди?

  Во античка Ирска постоела таинствена форма на знаење што вклучувало длабоко разбирање на природната филозофија, астрономијата, пророштвата, па дури и магијата во вистинска смисла на зборот - манипулација со силите.

  Доказ за ова очигледното мајсторство на природата може да се види во големите мегалитски структури усогласени со астролошка порамнување, камените петроглифи кои претставуваат нумеричка геометрија и календари, и бројните приказни кои сè уште постојат. Моќните мажи и жени кои ја разбирале оваа мудрост биле познати како Друиди, или Друи на староирски.

  Друидите од Ирска биле духовниот столб на келтското општество, и иако делеле заедничко наследство со Западна Европа, тие никогаш не треба да се мешаат со келтските свештеници.

  Друидите не беа само духовни интелектуалци, туку многумина беа и жестоки воини. Познатите лидери од Ирска и Алстер, како што се Цимбает од Емаин Мача, Мог Роит од Манстер, Крун Ба Друи и Фергус Фога, беа Друиди и големи воини.

  Пред сè, Друидите беа луѓе на учење, што емудро.

  Наместо тоа, зборот почна да се поврзува со личност која била дегенеративна, безбожна гатачка или волшебник, недостојна за почит или почит.

  Вклученоста на Фили во пропаста на друидизмот

  Исто така, имало пророци и пратеници познати како „Фили“ кои понекогаш биле поврзувани со Друидите во ирската легенда. Меѓутоа, околу времето на воведувањето на христијанството во регионот, тие станаа доминантна групација и Друидите почнаа да се повлекуваат во позадина.

  Фили станаа она што легендарните Друиди некогаш го симболизираа во општеството. Сепак, јасно е дека тие биле посебна група бидејќи се наведува дека Свети Патрик не можел да ги победи Друидите без претходно да ги преобрати Филите.

  Од овој момент во 4 век, Филите станале сметани за религиозен столб на општеството. Најверојатно останале популарни затоа што се усогласиле со христијанските учења. Многумина од нив станаа монаси и се чини дека ова беше пресвртната точка во романизацијата/христијанизацијата на Ирска.

  Воините Друиди

  Христијанизацијата на Ирска не дојде лесно како многу племиња, особено во провинцијата Улаид, останаа лојални на своите Друиди. Тие беа против учењето и упатствата на раната римска црква и се бореа против нејзиното ширење.последниот крал на Алстер кој го населил античкиот локалитет Емаин Мача пред да биде убиен по наредба на Мирдеах Тиреах. Еден интересен дел од ирската Книга на Балимоте наведува дека Фергус ја убил Кола Уаис со удар на копје користејќи магии, што покажува дека Фергус бил Друид. Во очите на еден христијански научник, тој манипулирал со силите на природата за да го убие Кола Уаис. Ба Друи се споменува во ирските генеалогии како „последниот Друи“. Тој бил крал на Алстер и Крутин во 4 век. Се вели дека Круините биле кралската династија која ја населувала Емхаин Мача и биле принудени на исток по многу војни во раниот христијански период

  Круин ба Друи го убила Муирдеах Тиреах кога го нападнал Улаид. Тој ја испрати династијата Кола против Алстермен. Ова ја одмазди смртта на Фергус Фогас. Колаите неодамна зазедоа голем дел од територијата на Улаид и ја преименуваа во „Airgialla“, кој стана еден од римско-јудео христијанските центри во Ирска.

  Внукот на Круин Ба Друи, Саран, кралот на Алстер во 5-ти век, се вели дека жестоко се спротивставувало на евангелските учења на свети Патрик, додека нивното соседно племе Дал Фиатач станало првото преобратение во Улаид.

  Битката за Ирска

  Во седмиот век, се водела голема битка во модерниот град Моира, Ко. Долу помеѓуВодачот на Улаид Конгал Клен и неговите ривали Гелиге и христијанизираните племиња на Доманал II од династијата Уи Нил. Битката е запишана во поемата Кејт Маг Рајт.

  Конгал Клен бил единствениот крал на Тара спомнат во легитимен антички ирски законски ракопис. Изгледа дека бил крал, но бил принуден да се откаже од својот престол поради недостаток на неговата репутација за која легендите велат дека била поттикната од Домнхал II.

  Се вели дека Конгал, во повеќе наврати, дал забелешки за тоа како Домнал бил под големо влијание на неговиот верски советник, честопати контролиран од неговите манипулативни постапки. Конгал, од друга страна, во текот на целата сага бил советуван од неговиот Друид по име Дубдијах.

  Битката кај Моира (637 н.е.)

  Битката кај Моира се чини дека била фокусирана на обидот Конгал да се врати античката територија на конфедерацијата Улаид и контролата на паганското место познато како Тара. Битката беше забележана како една од најголемите што некогаш се случиле во Ирска, а влоговите, доколку тие ги претставуваа Друидите против христијанството, не можеше да бидат повисоки за домородните воини од Улаид.

  Конгал, по подигнувањето армија од Пикти, воини од Стариот Север во Англија и Англос, била поразена во оваа битка во 637 година. Со овој пораз ги гледаме и дветепадот на племенската конфедерација на Алстер и слободното практикување на друидизмот.

  Се сугерираше дека Конгал планирал да го врати паганизмот во Тара доколку биде успешен во битката. Со други зборови, тој планираше да ги врати старите верувања и знаења кои го сочинуваа друидизмот, отстранувајќи го неодамна иницираното христијанство.

  Ниту еден преживеан голем ракопис или референца не дава детален извештај за Друидите во Ирска бидејќи нивното знаење никогаш не било запишано на кохезивен историски начин. Тие оставија зад себе траги од нивниот таинствен облик на знаење за камените мегалити, кругови и стоечки камења.

  Друидите никогаш целосно не исчезнале од Ирска, но наместо тоа, еволуирале со времето, секогаш држејќи се за нивната врска со природата.

  Жолчките , или светите дрвја, сè уште се споменуваат низ историјата на Ирска во 11 век од бардите, историчарите, научниците, природните филозофи, раните научници и лекарите. Овие луѓе беа модернизираните Друиди – образовани и мудри суштества.

  Нео друидизам (современ ден друидизам)

  Церемонија на редот на друидите, Лондон (2010). PD.

  Друидизмот доживеал заживување во 18 век. Потекнува како културно или духовно движење засновано на романтизацијата на древните Друиди. Раното друидско верување во почитувањето на природатастанаа основно верување на современиот друидизам.

  Мнозинството од овие современи друиди сè уште се идентификувани како христијани и сочинуваат групи слични на братските редови. Едниот беше именуван „Древниот ред на друидите“ и беше основан во Британија во 1781 година.

  Во 20 век, неколку современи друидски групи се обидоа да го рекреираат она што тие мислеа дека е автентичен облик на друидизам и се обидоа да создадете историски попрецизна практика. На крајот, сепак, повеќе се засноваше на галскиот друидизам, вклучувајќи ја употребата на бели облеки и прошетки по мегалитските кругови кои никогаш не биле наменети да се користат како храмови.

  Заклучок

  На еден во времето, Друидите биле меѓу најмоќните групи во келтскиот систем, но со доаѓањето на христијанството, нивната моќ и досег полека опаѓале.

  Друидите од Ирска – мудрите, самообразовани суштества кои некогаш биле сметани за духовен столб на општеството - никогаш целосно не исчезнале. Наместо тоа, тие еволуираа со времето во општество кое избра туѓа религија наместо мајчин систем на верување.

  вистинското значење зад името. Нивното знаење ги опфаќало законите на природата, медицината, музиката, поезијата и теологијата.

  Етимологијата на Друи

  Друидите биле познати на староирски како Друи што значи „ гледач“ или „мудро суштество“, но до времето на развојот на латинско-гејлгескиот јазик, кој се случил околу доаѓањето на христијанството, зборот Гаелиге (гаелски) Draoi бил преведен на понегативен термин волшебник .

  Некои научници сугерираат дека Друи е поврзан со ирскиот збор „Даир“ што значи дабово дрво. Можно е „Друи“ да значи „мудреци од дабовото дрво “, сепак, ова повеќе би се однесувало на галските друиди, кои, според Јулиј Цезар и други писатели, го почитувале дабот како божество. Меѓутоа, во ирската легенда, дрвото тис често се смета за најсвето. Во ирските општества, многу племиња имале света жолчка или дрво, така што е малку веројатно дека дабот е потеклото на зборот Друи .

  Оригиналниот ирски збор Друи на тој начин најдобро се толкува како „мудар“ или „видител“, што има повеќе заедничко со мудреците од истокот (мудреците) отколку со средновековните волшебници.

  Потеклото на друидизмот во Ирска

  Потеклото на друидизмот во Западна Европа е изгубено со времето, меѓутоа, постојат многу докази кои сугерираат дека Ирска била првобитната татковина на друидското знаење.

  Според сведочењето на Јулиј Цезар заДруидизмот во Галските војни , ако сакаш да го стекнеш знаењето научено од друидите, ќе мораш да одиш во Британија.

  Птоломеј Александриски, кој во 2 век напишал ракопис наречена Географија , дава многу корисни информации за географијата на Западна Европа околу 1 век н.е. „Претанаки“.

  Тој ги идентификувал островите Мона (Англеси) и Островот Ман преку координати и изјавил дека тие се под суверенитет на ирските племиња, спротивставени на Британците, додавајќи на идејата дека Ирска е домот на друидизмот во Западна Европа.

  Џон Рис сугерира дека друидските верувања и знаења биле пренесени на раните не-келтски племиња во Британија и Ирска пред подоцна да бидат усвоени од Келтите.

  Какви овластувања имаа друидите?

  Друидите беа почитувани во ирските легенди како мажи и жени од л. заработувачка, често образована по многу предмети. Тие имаа почит од своето племенско население и често се вели дека имале поголемо значење од кралевите. Ирските легенди велат дека тие го имаат последниот збор за многу прашања во врска со племенските заедници.

  Моќта да се изберат кралевите

  Друидите биле многу моќни во нивните општества, така што многу што тие го избрале кралот преку ашаманистички ритуал, познат како Сон на биковите .

  На дворот, никој, вклучително и кралот, не можеше да зборува додека Друидот прво не проговори, а Друидите го имаа последниот збор за кое било прашање. Друидите би можеле да им ги одземат правата на оние што им се спротивставуваат и да им забранат да учествуваат во религиозни церемонии и други функции на заедницата.

  Ова суштински би го направило човекот парија - отпадник од општеството. Секако, никој не сакаше да застане на погрешната страна на друидот.

  Моќта да се контролира природата

  Древните приказни раскажуваат за друидите кои повикуваат на магла или бури за да ги спречат тие кој им се спротивстави. Се вели дека можеле да ја повикаат природата за да им помогне во моменти на потреба.

  На пример, за Друид по име Матген се вели дека ги скршил своите непријатели со камења од планините. Некои очигледно повикале снежни бури и темнина.

  Постојат приказни за раните христијански мисионери кои ги преземале овие моќи од Друидите кога биле нападнати од нивните непријатели.

  Станете невидливи

  Се вели дека друидите можат да носат наметка што ги прави невидливи во време на опасност. Раното христијанство ја усвои оваа идеја, нарекувајќи ја „наметка на заштита“.

  Користете магични стапчиња

  Некои списи зборуваат за друидите кои користеле гранки обесени со ѕвона како стапчиња за , на пример, стоп битки.

  Промена на обликот

  Постојат приказни за друидите кои преземаат други форми. Зана пример, кога друидот Фер Фидаил однел една млада жена, тој го променил својот изглед во женка.

  Друидите, исто така, ги претвораат луѓето во животни, како што е приказната за Далб, дама Друид, менување на три двојки во свињи.

  Поттикнуваат натприродни состојби на спиење

  Се верува дека некои друиди биле способни да предизвикаат форма на хипноза или состојба на транс, со цел да натерајте ги луѓето да ја кажат вистината.

  Друидите како учители

  Додека некои велат дека мудроста на Друидите била чувана во тајност и била пренесена само на неколку избрани, други веруваат дека друидите отворено ја поучуваа јавноста, а нивните лекции беа достапни за сите луѓе од секоја каста.

  Тие често предаваа во гатанки или параболи поучувајќи ги принципите како обожавање на боговите, воздржување од зло и добро однесување. Тие, исто така, им даваа лекции во тајност на благородниците, состаноци во пештери или затскриени очи. Тие никогаш не го запишале своето знаење, така што кога биле убиени во римската инвазија, многу од нивните учења биле изгубени.

  Големиот друид од Улаид, Цимбеат Мек Финтин, ќе ги пренесе своите учења за Друидехт или друидска наука до гужвите околу античкиот главен град Емаин Мача. Неговите учења беа доставени до сите заинтересирани. Меѓутоа, се вели дека само осум луѓе ги разбрале неговите учења и затоа биле примени како студенти. Друг извор наведува дека имал околу сто следбеници– огромен број за друид.

  Сето ова ја зајакнува идејата дека на духовно и религиозно ниво, друидизмот не бил резервиран за одредена класа или група во општеството, туку сите би можеле да учествуваат во учењата. Оние кои беа способни да ги сфатат принципите или кои беа заинтересирани, ќе бидат земени како студенти.

  Друидните симболи во Ирска

  Симболизмот беше многу важен за племињата од античкиот свет, и ова не се разликува во Ирска. Следниве се меѓу најважните симболи на друидите .

  Трискелион

  Зборот трискелион доаѓа од грчкиот triskeles, што значи „три нозе“. Тој е сложен антички симбол и бил o еден од најважните симболи за Друидите. Пронајдена е во мегалитската комора на Њугранџ, покрај штитот во Алстер и гонг од легура на злато пронајден од Емаин Мача.

  Се смета дека тројната спирала била света во друидските верувања, претставувајќи ја трикратната природа на универзалните закони и многу други нивни филозофски верувања. Друидите верувале во преселувањето на душата што подразбирало три работи - казна, награда и прочистување на душата.

  Исто така се смета дека го претставувало движењето бидејќи рацете се поставени на таков начин што имплицираат движење нанадвор од центарот. Ова движење ги симболизира енергиите и движењето на живототциклуси и напредокот на човештвото.

  Секоја од трите краци во спиралата беше исто така значајна. Некои веруваат дека тие го симболизирале животот, смртта и повторното раѓање, додека други веруваат дека го претставуваат духот, умот и физичкото тело или минатото, сегашноста и иднината. Можно е за Друидите, трите краци на трискелионот да значат три света - духовен, земски и небесен. Додека крстовите често се поврзуваат со христијанството, обликот на Келтскиот крст му претходеше на христијанството. Обликот со еднаква рака често се нарекува „квадратен крст“. Неговите значења се изгубени со текот на времето бидејќи во овој регион во тоа време најголем дел од знаењето се пренесувало усно. Единствените пишани записи биле камени натписи со азбука позната како Огам. Раните легенди зборуваат за гранките од тисови кои биле обликувани во крстови во форма на Т, испишани со буквите од азбуката Огам.

  Се смета дека крстот со еднакви раце функционирал како симбол на универзалните моќи на сонце и месечина. Некои веруваат дека четирите краци на крстот ги претставуваат четирите сезони во годината, или четирите елементи - вода, земја, оган и воздух.

  Обликот и значењето на симболот полека еволуирал и почнал да наликува на подоцнежниот христијански крст. На средновековните резби низ цела Ирска се пронајдени форми на крст со еднакви раце, често опфатени со круг којможеби ја претставувала Земјата.

  Змијата

  Змијата била уште еден важен симбол поврзан со ирските друиди. Груби резби во форма на змија се пронајдени во округот Лут во Ирска, заедно со многу артефакти од бронзеното време со геометриски обрасци кои имале големи сличности со спиралите што завршуваат со мотиви со змија.

  Њугранџ, каде што наоѓаме еден од најстарите Петроглифите на трискелиони често се нарекуваат „голема змија насип“, поради неговата заоблена форма. Интересно е тоа што немало вистински змии во Ирска од Леденото доба, така што овие прикази се јасно симболични.

  Според легендата, Свети Патрик, христијанин во 5 век, е заслужен за возење на „ змии“ надвор од Ирска. Овие таканаречени змии веројатно биле Друидите. Оваа идеја има смисла бидејќи, во христијанството, змијата е симбол на ѓаволот. После тоа време, Друидите повеќе не биле духовни советници на Ирска. На нивно место било римско-јудео христијанството.

  Змијата отсекогаш била претстава на форма на езотерично знаење, познато низ целиот свет како трансмиграција на свеста од самостекната мудрост. Римско-јудео христијанството, од друга страна, беше учење во кое можеше да се добие мудрост само од верските водачи.

  Ирските друиди во споредба со друидите од Галија

  Постојат одредени очигледни разликиво рамките на различните легенди помеѓу Друидите од Ирска и Галија.

  Цезар и други грчки писатели тврдат дека Друидите од Галија биле свештеници кои не учествувале во војна, но сепак во Ирска, мнозинството од големите Друиди се претставена и како мудра и како воин.

  Огамската азбука е уште една важна разлика помеѓу двете секти. Ова писмо се користело многу во Ирска и Северна Шкотска, но не и од Друидите во Галија. Беше составен од едноставни линии каде што се вели дека секоја буква претставува дрво, и ја формираше најраната форма на пишување во Ирска. Резби во Огамската азбука се пронајдени само во Западна Европа, а археолозите допрва треба да пронајдат ниту една во Галија. Галските друиди ја усвоиле грчката азбука и Цезар ја запишува нивната употреба на грчки знаци во неговите Гало војни .

  Ова повторно може да се врати на тврдењето дека Ирска практикувала потаинствена форма на друидизам, без влијание на културните влијанија на Грција, Феникија и Источна Европа кои би се измешале со верувањата на Галија.

  Падот на друидизмот во Ирска

  Повеќето од оние кои сè уште практикувале духовни верувања на паган природата полека била христијанизирана или романизирана во третиот и четвртиот век од нашата ера. Во ова време, името „Друи“ се чини дека изгубило важност, не означувајќи повеќе личност која била света, добро образована во уметноста и

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.