Атинска демократија – временска рамка на нејзиниот развој

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Атинската демократија беше првата позната демократија во светот. И покрај тоа што Аристотел алудираше на фактот дека Атина не беше единствениот град што усвои демократска влада, Атина беше единствениот град-држава што имаше записи за нејзиниот развој и воспоставување на демократски институции.

  Имајќи ги записите на Историјата на Атина им помогна на историчарите да шпекулираат како настанала и се ширела грчката демократија. На овој начин, знаеме дека пред Атина да го има својот прв обид за демократска влада, со неа управувале главни судии и Ареопагот, од кои сите биле аристократи.

  Институцијата на демократијата во Атина се случила во неколку фази како резултат на економски, политички и општествени околности. Овие аспекти постепено се влошија како последица на политичкиот систем со кој најпрво владееле кралевите. Последователно, градот заврши во олигархија која избираше само функционери од аристократски семејства.

  Изворите се различни за тоа колку фази имало во развојот на атинската демократија . Во оваа статија, да ги погледнеме седумте најрелевантни фази во историјата на овој демократски град-држава.

  Драконски устав (621 п.н.е.)

  Резба на Драко Библиотека на Врховниот суд на САД. Правична употреба.

  Драко бил првиот забележан законодавец или законодавец на Атина. Тој го смени повеќегодишниот систем на усното право во писмензакон кој може да го примени само суд. Овој пишан кодекс би бил познат како Драконски устав.

  Драконскиот устав бил исклучително строг и ригиден. Овие карактеристики беа причина зошто скоро секој поединечен закон подоцна беше укинат. И покрај тоа, овој правен кодекс беше дел од првиот од ваков вид и се смета за најраниот пробив во атинската демократија.

  Солон (околу 600 – 561 п.н.е.)

  Солон беше поет, уставен пратеник и водач кој се бореше против политичкото и економското влошување на Атина. Тој го редефинира уставот за да ги создаде корените на демократијата. Меѓутоа, додека го правеше тоа, тој создаде и други проблеми што требаше да се поправат.

  Една од најрелевантните реформи на уставот беше дека за одредени функции може да се кандидираат и други луѓе освен аристократи родени во благороднички семејства. Замена на наследното право да се биде дел од власта со право засновано на богатство, каде во зависност од тоа колкав имот поседуваат може да имаат право или да им се одбие кандидатурата. И покрај овие промени, Солон ја задржа општествената хиерархија на кланови и племиња на Атика и Атина.

  По крајот на неговото владеење, имаше многу немири во политичките фракции што предизвикаа многу конфликти. Едната страна беше составена од средната класа и селаните кои ги фаворизираа неговите реформи, додека другата страна, составена од благородници, ги фаворизирашереставрација на стариот тип на аристократска влада.

  Пејсистратидската тиранија (561 – 510 п.н.е.)

  1838 илустрација на Пејсистрат кој се враќа во Атина со Атина. PD.

  Пеисистрат бил владетел на античка Атина. Во неговиот прв обид да владее, тој имал корист од немирите во политичките фракции и ја добил контролата над Акропол преку државен удар во 561 п.н.е. Сепак, тоа беше краткотрајно бидејќи големите кланови го отстранија од неговата позиција.

  По неговиот неуспех, тој се обиде повторно. Овој пат, тој доби помош од странска војска и од Хил партијата која се состоеше од луѓе кои не беа ниту во забавите на Плаин ниту на брегот. Благодарение на ова, тој конечно успеа да ја преземе контролата над Атика и да стане уставен тиранин.

  Неговата тиранија траеше со децении и не заврши со неговата смрт. Синовите на Пеисистрат, Хипија и Хипарх ги следеа неговите чекори и ја презедоа власта. Демек тие биле уште погруби од татко им кога биле на власт. Исто така, постои голема конфузија за тоа кој успеал прв.

  Клестен (510 – околу 462 п.н.е.)

  Клејстен – татко на грчката демократија. Со учтивост на Ана Христофоридис, 2004

  Клејстен бил атински законодавец, најпознат како татко на атинската демократија меѓу историчарите. Тој го реформира уставот со цел да го направи демократски.

  Тој стана актуелен по спартанските трупиим помогна на Атињаните во соборувањето на Хипија.

  – Клистен против Исагора – Откако Спартанците ја соборија тиранијата, Клеомен I воспостави проспартанска олигархија која го имаше Исагора како водач. Клистен му бил противник на Исагора. Средната класа го поддржа, а тој имаше помош од демократите.

  И покрај фактот што се чинеше дека Исагора беше во предност, Клистен на крајот ја презеде владата затоа што вети државјанство на оние што беа оставени надвор. Клеомен се обиде двапати да интервенира, но беше неуспешен поради поддршката што ја имаше Клистен.

  – 10-те племиња на Атина и Клистен – По неговото преземање, Клистен наиде на проблемите што Солон ги создаде како резултат на неговите демократски реформи додека беше на власт. Сепак, ништо не го спречи да се обиде.

  Најистакнато прашање беше верноста на граѓаните кон нивните кланови. За да го поправи, тој одлучил заедниците да се поделат на три региони: внатрешен, град и брег. Потоа тој ги подели заедниците во 10 групи наречени тритии .

  Набргу потоа, тој ги отстрани племињата кои беа засновани на раѓање и создаде 10 нови кои се состоеја од по една тројка од секоја од претходно споменатите региони. Меѓу имињата на новите племиња имало и оние на локалните херои, на пример, Леонтис, Антиохис, Кекропис итн.

  – Клистен иСоборот од 500 година – И покрај промените, Ареопагот или Атинскиот управен совет и архонтите или владетелите сè уште биле на место. Меѓутоа, Клистен го изменил Соборот од 400 што го поставил Солон, кој ги вклучувал старите 4 племиња до Собор од 500.

  Секое од десетте племиња морало да дава 50 членови секоја година. Како последица на тоа, како одминуваше времето, членовите почнаа да се избираат со лотарија. Граѓаните кои беа подобни беа оние кои беа на возраст од 30 години или постари и одобрени од претходниот совет.

  – Острацизам – Според записите на неговата влада, Клистен бил одговорен за спроведувањето на острацизам. Ова им даде право на граѓаните привремено да отстранат, во 10-годишен егзил, друг граѓанин ако се плашат дека тоа лице станува премногу моќно.

  Перикле (околу 462 – 431 п.н.е.)

  Перикле го одржа својот погребен говор пред Собранието. PD.

  Перикле бил атински генерал и политичар. Бил водач на Атина од околу 461/2 до 429 г.п.н.е. и историчарите го нарекуваат овој период Епоха на Перикле, каде што Атина го обновила она што било уништено во грчко-персиските војни. победувајќи на изборите за општи една година и секоја по неа се додека не умре во 429 г.п.н.е.

  Генералотодржал погребен говор за неговото учество во Пелопонеската војна. Тукидид го напишал говорот, а Перикле го презентирал не само за да им оддаде почит на мртвите, туку и за да ја пофали демократијата како форма на владеење.

  Во овој јавен говор, тој изјавил дека демократијата дозволила цивилизацијата да оди напред благодарение на заслугите, а не на наследената моќ или богатство. Тој, исто така, верувал дека во демократијата, правдата е еднаква за сите во нивните сопствени спорови.

  Спартанските олигархии (431 – 338 п.н.е.)

  Војната со Спартанците го доживеала поразот на Атина како последица. Овој пораз резултираше со две олигархиски револуции во 411 и 404 п.н.е. кои се обиделе да ја уништат демократската влада на Атина.

  Сепак, во 411 п.н.е. Спартанската олигархија траеше само 4 месеци пред подемократската администрација да ја преземе Атина уште еднаш и траеше до 404 п.н.е., кога владата заврши во рацете на Триесетте тирани.

  Покрај тоа, 404 п.н.е. олигархијата, која беше резултат на повторното предавање на Атина на Спарта, траеше само една година кога продемократските елементи ја вратија контролата додека Филип II и неговата македонска војска не ја освоија Атина во 338 п.н.е.

  Македонска и римска доминација (338 – 86 г. п.н.е.)

  Биста на Деметриос Полиоркетес. PD.

  Кога Грција тргнала во војна во 336 г.п.н.е. против Персија, нејзините војници станаа затвореници поради нивните држави“акциите и на нивните сојузници. Сето ова доведе до војна меѓу Спарта и Атина против Македонија, која тие ја загубија.

  Како последица на тоа, Атина беше жртва на хеленистичката контрола. Македонскиот крал назначил доверлив локалец за политички гувернер во Атина. Атинската јавност ги сметаше овие гувернери како обични македонски диктатори и покрај фактот што тие задржаа некои од традиционалните атински институции

  Демитриос Полиорцетес го заврши владеењето на Касандар во Атина. Како резултат на тоа, демократијата била обновена во 307 п.н.е., но тоа значело дека Атина станала политички немоќна бидејќи сè уште била поврзана со Рим. п.н.е. Атина станала автономен град под римска власт. Дозволувајќи им да имаат демократски практики до најдобар степен што можат.

  Подоцна, Атинион водеше револуција во 88 п.н.е. што го направи тиранин. Го принуди Советот, така што тие се согласија да го стават на власт кој и да избере. Набргу потоа, тој отиде во војна со Рим и умре за време на тоа. Него го заменил Аристион.

  И покрај фактот што Атињаните изгубиле во војната со Рим, римскиот генерал Публиј ги оставил Атињаните да живеат. Тој ги остави сами на себе и ја врати и претходната демократска влада.

  Завршување

  Атинската демократија дефинитивно имаше различни фази и борби да остане воместо. Од промени од усно право до писмен устав до дефинитивни борби против обидите да се воспостави олигархија како форма на владеење, тоа сигурно се развило убаво.

  Да не беа Атина и градовите кои се бореа за демократијата да биде норма, можеби светот би го одложил својот социјален и политички развој за околу 500 или повеќе години. Атињаните беа дефинитивно пионерите на модерните модели на политички системи, и ние сме благодарни за тоа.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.