Рати - Хинду божица на страста и страста

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Прекрасна и сензуална, со тенки колкови и претрупан гради, хинду-божицата Рати е опишана како најубавата жена или божество што некогаш живееле. Како божица на желбата, страста и страста, таа е верна сопруга на богот на љубовта Камадева и тие двајца често се обожаваат заедно.

Но, како и кај секоја голема жена, Рати има многу повеќе отколку што изгледа, а нејзината животна приказна е уште пофасцинантна од нејзината фигура.

Кој е Рати?

На санскрит, името на Рати буквално значи задоволство на љубов, сексуална страст или заедница, и љубовно уживање . Тоа е главен дел од тоа како таа е прикажана како Рати, се вели дека може да заведе кој било маж или бог што сака.

Како и кај повеќето божества во хиндуизмот, Рати има и многу други имиња и секое од нив ни кажува уште едно парче од нејзината приказна или лик. Таа се нарекува Рагалата (вино на љубовта), Камакала (дел од Кама), Реваками (сопруга на Кама), Притикама (природно заведувачка), Камаприја (љубена на Кама), Ратиприти (природно возбудена) и Мајавати (љубовница на илузијата - повеќе за тоа подолу).

Рати со Камадева

Како што кажуваат неколку нејзини имиња, Рати е речиси постојан придружник на бог на љубовта Камадева. Тие двајца често се прикажани заедно, секој јава на свој џиновски зелен папагал. Како Камадева, така и Рати понекогаш носи закривена сабја на колкот, но ниту еден од нив не сакада користи такво оружје. Наместо тоа, Камадева ги гаѓа луѓето со своите цветни љубовни стрели, а Рати едноставно ги заведува со својот изглед. Раѓањето на Рати е детално опишано во текстот Kalika Purana . Според тоа, првото суштество што беше создадено беше Камадева, идниот љубовник и сопруг на Рати. Откако Кама изникна од умот на богот на Создателот Брахма, тој почна да пука љубов во светот користејќи ги своите цветни стрели.

Сепак, на самиот Кама му требаше жена, па Брахма му нареди на Дакша, една од Прајапати (примарни богови, агенти на создавањето и космички сили), за да му се најде на Кама соодветна сопруга.

Пред Дакша да го направи тоа, сепак, Камадева ги употреби своите стрели на Брахма и Праџапати, обајцата кого веднаш неконтролирано и инцестуозно го привлече ќерката на Брахма, Сандја (што значи самрак или зора/самрак ). Богот Шива помина и виде што се случува. Тој веднаш почна да се смее, што ги засрами и Брама и Праџапатите толку многу што почнаа да треперат и да се потат.

Од потта на Дакша е роден Рати, па хиндуизмот ја гледа како буквално родена од пот од страст предизвикана од Камадева. Дакша потоа и го претстави Рати на Камадева како неговата идна сопруга и богот на љубовта ја прифати. На крајот, двајцата добија неколку деца -Харша ( Радост ) и Јашас ( Грејс ).

Алтернативна приказна од Брама Ваиварта Пурана вели дека откако боговите ја посакале ќерката на Брахма, Сандја, таа толку се засрамила што извршила самоубиство. За среќа, богот Вишну беше таму, и тој ја воскресна Сандја, ја нарече таа реинкарнација Рати и ја ожени за Камадева.

Одеднаш вдовец

Една од клучните приказни и на Камадева и на Рати е дека од битката помеѓу демонот Таракасура и мноштво небесни богови, вклучувајќи ја и Индра. Демонот беше кажано дека е бесмртен и дека е невозможно да се победи од никој друг освен синот на Шива. Што е уште полошо е тоа што Шива медитираше во тоа време додека тагуваше за загубата на својата прва сопруга Сати.

Така, Камадева доби инструкција од Индра да оди и да го разбуди Шива, како и да го натера да се заљуби со божицата на плодноста Парвати за да можат двајцата да имаат заедничко дете. Камадева направи токму онака како што му беше кажано со тоа што прво создаде „ненавремена пролет“, а потоа го гаѓаше Шива со неговите магични стрели. За жал, додека Шива навистина го сака Парвати, тој сè уште беше лут на Камадева што го разбуди, па го отвори третото око и го изгоре.

Целосно уништен, Рати полуде во Matsya Purana и Padma Purana верзиите на митот, и го намачкала телото со пепелта на нејзиниот сопруг. Во согласност со Бхагавата Пурана , сепак, таа веднаш се покаја и го молеше Шива да го воскресне нејзиниот сопруг. Шива го направи тоа и го подигна од пепелта, но под услов Камадева да остане бестелесна и само Рати да може да го види.

Дадилка и љубовник

//www.youtube .com/embed/-0NEjabuiSY

Друга алтернатива на оваа приказна може да се најде во Skanda Purana . Таму, додека Рати го молеше Шива да ја оживее Камадева и беше подложен на некои тешки мерки за штедење, божествениот мудрец Нарада ја праша „чија е“. Ова ја налутило божицата погодена од тага, а таа го навредила мудрецот.

Во знак на одмазда, Нарада го испровоцирала демонот Самбара да го киднапира Рати и да ја направи негова. Рати сепак успеал да ја измами Самбара, велејќи му дека ако ја допре, и тој ќе стане пепел. Самбара ја купи лагата и Рати успеа да избегне да стане негова љубовница. Наместо тоа, таа стана негова слугинка во кујната и го доби името Мајавати (Маја што значи „љубовница на илузијата“).

Како што се случуваше, Камадева се прероди како Прадјумна, син на Кришна и Рукмини. Имаше пророштво дека синот на Кришна еден ден ќе ја уништи Самбара. Така, кога демонот слушнал за новородениот син на Кришна, го киднапирал и го фрлил во океанот.

Таму, Кама/Прадиумна бил проголтан од риба и таа риба подоцна била фатена од некои рибари. Тие, пак,ја донел рибата во домот на Самбара, каде што неговата кујнска собарка - Мајавати - почнала да ја чисти и издувува. Меѓутоа, додека ја сечела рибата, го пронашла малото бебе внатре, сè уште живо. Таа немаше поим дека ова дете е преродено Камадева во тоа време и едноставно реши да го одгледа како свое.

Набргу потоа, божествениот мудрец Нарада ја извести дека Прадјумна е всушност Камадева. Додека таа сè уште го воспитуваше, нејзините мајчински инстинкти на крајот се променија во заљубеност и страст на жената. Рати/Мајавати се обиде повторно да стане љубовница на Кама/Прадиумна, но тој на почетокот беше збунет и колеблив бидејќи ја гледаше само како мајка. Таа му објасни дека тој е нејзиниот сопруг препороден, и на крајот и тој почна да ја гледа како љубовник.

Сега порасна, Прадјумна го исполни пророштвото и го уби демонот Самбара. После тоа, двајцата љубовници се вратија во главниот град на Кришна, Дварка и се венчаа уште еднаш.

Симболи и симболика на Рати

Рати на нејзиниот „папагал“ од жени. Јавен домен.

Како божица на љубовта и страста, Рати е неверојатно убава и неодолива за секој маж. И покрај тоа што таа е суштинска заводничка, не ѝ се дава никаква негативна конотација во хиндуизмот, како што би била кога би била западно божество. Наместо тоа, на неа се гледа многу позитивно.

Рати исто така не ја симболизира плодноста како што толку многу женски божества на љубовта прават во другите митологии. Плодноста е доменот на Парвати во хиндуизмот. Наместо тоа, Рати го симболизира само телесниот аспект на љубовта - страста, страста и незаситената желба. Како таква, таа е совршен партнер на Камадева, богот на љубовта.

Заклучок

Со сјајна кожа и неверојатна црна коса, Рати е персонификација на сексуалната страст и желба. Таа е божествено убава и може да поттикне секого во надмоќни телесни желби. Меѓутоа, таа не е злонамерна, ниту пак ги доведува луѓето на грев.

Наместо тоа, Рати ја претставува добрата страна на сексуалноста на луѓето, екстазата да се биде во прегратката на вашата сакана. Ова го нагласува и Рати што има две деца со богот на љубовта Камадева, кои самите се нарекуваат Харша ( Радост ) и Јашас ( Грејс ).

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.