Симбол на свесност - што претставува?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Внимателноста е чин да се биде вкоренет во сегашноста и да се биде целосно свесен за непосредната околина и чувства. Симболот внимателен е сликовен приказ кој му помага на поединецот да ја постигне оваа состојба на свесност и да ги откаже мислите за минатото и иднината.

  Самиот симбол е прилично едноставен, сличен на изгледот на капка вода што се прска во базен. Но, во ова лежи сложена симболика. Еве поглед на симболот на свесноста и што претставува.

  Тајната на здравјето и на умот и на телото не е да жалиме за минатото, ниту да се грижиме за иднината, туку да ја живееме сегашноста момент мудро и искрено. — Буда

  Потекло и историја на симболот за свесност

  Внимателноста е медитативна состојба на промовирање во хиндуизмот, будизмот и зен будизмот. Тоа се практикува во овие и неколку древни религии илјадници години. Во будистичките ритуали, свесноста се заснова на принципот Сати и е составен дел од медитацијата и контемплацијата.

  Концептот на внимателност се здоби со популарност во Европа и Америка од 1960-тите па наваму. Ова беше време кога младите се трудеа да се оддалечат од традиционалните религиозни практики. Младите бараа духовно будење без врските на формалните религии. Внимателноста се покажа како ефикасен начин да се биде духовно вкоренет без макарелигија.

  Под влијание на идејата за внимателност, Цибулскиса, литвански графичар, измислил и конципирал симбол за да им помогне на луѓето да медитираат и да останат вкоренети во сегашноста. Симболот е широко прифатен од психолозите, филозофите и духовните водичи, а неговата зголемена популарност, исто така, го отвори патот за истражување, кое ја истражува употребата на симболот внимателен за лекување на психијатриски нарушувања.

  Карактеристики на симболот за свесност

  Извор

  Симболот за свесност изгледа како капка вода што се огледува на врвот и на дното. Целта на медитаторот или духовниот практичар е да погледне на централната капка, која ќе му/и помогне да се фокусира на сегашноста.

  Идејата е да се концентрира на сегашноста, наместо да се грижи за иднината или размислување за минатото, и двете се илузии. Без внимателност, умот талка и може да предизвика проблеми. Овој симбол е потсетник за фокусирање на она што е важно.

  Симболот има вертикален и хоризонтален аспект на него. Вертикалниот аспект го претставува времето – минатото, сегашноста и иднината. Хоризонталниот аспект го претставува просторот насекаде околу нас. Целта е да се фокусираме на центарот на времето и просторот.

  „Бидете како вода што се пробива низ пукнатините. Не бидете наметливи, туку приспособете се на предметот и ќе најдете начин околу или низ него. Ако ништо во вас не остане круто, надворешните работиќе се откријат.

  Празни го умот, биди безобличен. Безоблик, како вода. Ако ставите вода во чаша, таа станува чаша. Ставате вода во шише и таа станува шише. Го ставаш во чајник, тој станува чајник. Сега, водата може да тече или може да се сруши. Биди вода, пријателе.“

  — Брус Ли

  Значењето на симболот за свесност

  Симболот на свесност најчесто се користи за поттикнување на будност и фокусирање на сегашноста. Постојат неколку други поврзани значења на симболот на свесност, а некои од нив ќе бидат истражени подолу.

  • Симбол на спокојство: Симболот на свесност поттикнува апсолутна смиреност кај поединецот кој медитира или го визуелизира. Симболот помага во привременото заборавање на грижите и грижите.
  • Симбол на сегашноста: Симболот за свесност е дизајниран со единствена цел да постои во сегашноста. Сите антички филозофии учат дека поединецот може да биде мирен само кога ќе го остави минатото и ќе се концентрира на овде и сега.
  • Симбол на тишина: Симболот на свесност е корисен за да останете статични во свет на бучава и хаос. Со концентрирање на централната точка на симболот, практикантот може да остане апсолутно мирен и да се концентрира на сегашноста.
  • Симбол на свесност: Симболот за свесност се користи за да предизвика поголема свесност за нечијасебе. Гледајќи го симболот или медитирајќи за него, поединецот формира поголема поврзаност и разбирање кон себе.

  Современа употреба на симболот за свесност

  Симболот на свесност се користи во современи времиња за лекување на анксиозност, стрес, зависност, депресија и траума. Исто така, помага во спречување на физички заболувања кои се резултат на ментална болест. Симболот се користел на различни места како што се затвори, болници и училишта, како амблем на надеж и инспирација.

  Симболот стана популарна слика за тетоважа, поради неговото универзално значење и поврзаност. Исто така, често се прикажува на накит, особено на шарм, приврзоци, обетки и нараквици. Тоа е постојан потсетник да останете присутни.

  Накратко

  Внимателноста е еден од најефикасните начини да останете фокусирани и да се концентрирате на сегашноста. Во нашиот брз свет, симбол како овој може да им помогне на поединците да застанат, да останат смирени и да дишат. Симболот на свесност добива на популарност во накитот, медалјоните, тетоважите, чашите и книгите.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.